Εδώ Πολυτεχνείο!

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου του 1973 αποτελεί την κορυφαία λαϊκή αντιδικτατορική εκδήλωση, η οποία ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές/τριες και σπουδαστές/τριες και κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, η οποία τερματίστηκε με την παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου από την αστυνομία και την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου, καθώς και την επαναφορά σε ισχύ του στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή 15/11/2019, θελήσαμε όπως κάθε χρόνο να τιμήσουμε και εμείς την σημαντικότατη αυτή για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία Επέτειο. Έτσι τα παιδιά της Δ΄Δημοτικού με τον εκπαιδευτικό τους κ. Δημήτρη Τασούλη οργάνωσαν μια πανέμορφη γιορτή προς τιμήν του αγώνα του Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκειά της, οι μαθητές/τριες ερμήνευσαν αγαπημένα τραγούδια που συνδέθηκαν με το Πολυτεχνείο και την επαναστατική διάθεση της περιόδου

 

και μας μετέφεραν το κλίμα της εποχής μέσα από ποιήματα και θεατρικά δρώμενα. Συγκεκριμένα, μέσα από την αναπαράσταση μιας καθημερινής συζήτησης αντρών σε ένα καφενείο της Αθήνας και τη συγκέντρωση των νέων με μοναδικό σύνθημα το ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ αισθανθήκαμε και κατανοήσαμε τον φόβο, την καταπίεση, τη χειραγώγηση και την περιρρέουσα προπαγανδιστική πολιτική ατμόσφαιρα που θέριεψαν την ανάγκη του κόσμου για επανάσταση και κοινωνική αλλαγή!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Κατερίνα Βισσαρίου