Επίσκεψη στο Οχυρό Ρούπελ

Την Τρίτη 15/10/2019 πραγματοποιήθηκε η επίσκεψή μας στο Οχυρό Ρούπελ, που αποτελεί το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας (ένα από τα 21 συνολικά αμυντικά συγκροτήματα με την ονομασία “Οχυρά”) κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Η αμυντική αυτή γραμμή, έφερε το όνομα Γραμμή Μεταξά, με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα. Το θρυλικό οχυρό Ρούπελ, συνώνυμο του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και της αντίστασης κατά του ναζισμού, στέκει περήφανο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που τόσο αποτελεσματικά υπερασπίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κερδίζοντας τον θαυμασμό του αντιπάλου και των Συμμάχων.
Σήμερα το Ρούπελ αποτελεί ζωντανό μνημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και διαχρονικό σύμβολο πανανθρώπινων αξιών.

Το εν λόγω Οχυρό, μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα, εξαιτίας της θέσης του, της πολύ καλής διατήρησης των στοών του, αλλά και της εξιστόρησης του ηρωισμού των υπερασπιστών του από την πολύ ενδιαφέρουσα και λεπτομερή ξενάγηση που μας έκανε ο στρατιώτης της μονάδας της περιοχής.

 

 

Κατά τη διάρκεια της “εκδρομής” μας επισκεφθήκαμε α) μια στοά των οχυρών, κατά το μήκος της οποίας συναντήσαμε διάφορα διοράματα και θαλάμους που αναπαριστούν τις διάφορες στιγμές των Ελλήνων στρατιωτών μέσα στο οχυρό (τον πολυβολητή, τον γιατρό που περιθάλπει έναν τραυματία, το γραφείο του λοχαγού κ.ά.),

  

   

β) ένα μικρό μουσείο, στο οποίο εκτίθενται οπλισμός, στολές, σημαίες, χάρτες του Β` Π.Π., παράσημα, μετάλλια κ.α. καθώς και ένα εντυπωσιακό διόραμα τομής ενός οχυρού,

  

   

   

γ) το Παρατηρητήριο 

και δ) το επιβλητικό Ηρώο των πεσόντων, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των ηρώων-νεκρών που έπεσαν στις εχθροπραξίες του 1941.

Εν κατακλείδι, η επίσκεψή μας στο Οχυρό Ρούπελ μας εντυπωσίασε και ταυτόχρονα μας συγκίνησε βαθύτατα. Αυτό συνέβη, διότι συνειδητοποιήσαμε για μια ακόμη φορά το θάρρος, τη γενναιότητα και την αυτοθυσία των Ελλήνων, που πολέμησαν για την ελευθερία της Πατρίδας!

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Κατερίνα Βισσαρίου