Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

 100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και πορείες θανάτου στην έρημο. Αν και στις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης γίνεται λόγος για 353.000 θύματα, υπολογίζεται ότι εξαιτίας των διωγμών έχασαν τη ζωή τους περίπου 100 ως 150 χιλιάδες άτομα. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ)και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.

Πηγή:https://el.wikipedia.org

 

Στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ του σχολείου μας ετοίμασαν μια μικρή παρουσίαση για μας να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης μας διαβάζουν αποσπάσματα από μαρτυρίες Ποντίων
Προβολή σχετικού βίντεο με εικόνες των διώξεων της εποχής
Έκθεση φωτογραφίας
Η εκδήλωση έκλεισε με ποντιακούς χορούς

Συντάκτρια: Σπυριδοπούλου Ελένη