Επίσκεψη στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή

Το αγρόκτημα της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής επισκέφτηκε σήμερα το σχολείο μας, συμμετέχοντας στα τρέχοντα εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα. Συγκεκριμένα, οι Α’ και Β’  τάξεις παρακολούθησαν το πρόγραμμα  «Με Γάλα Παιχνίδια», οι Γ΄και Δ΄τάξεις παρακολούθησαν το πρόγραμμα « Το μονοπάτι της Ελιάς» ενώ οι Ε΄και Στ΄ τάξη περιηγήθηκαν μέσα από το πρόγραμμα «Ανακαλύπτω το αγρόκτημα με ένα μεγάλο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού». Όλα τα προγράμματα περιείχαν βιωματικές δραστηριότητες, επισκέψεις σε διάφορα σημεία του αγροκτήματος και εναλλαγές παραστάσεων διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών που έφυγαν κατενθουσιασμένα.

Παρακάτω παρατίθεται η πορεία του πρώτου προγράμματος για τις μικρές τάξεις.

Αρχικά η ξεναγός μας καλωσόρισε και μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τις αγελάδες. Μάθαμε πως το σπίτι τους λέγεται “βουστάσιο” και τα μικρά τους “μοσχαράκι” αν είναι αγόρι  και “μοσχίδα” αν είναι κορίτσι. Επίσης μας έδειξε το χώρο που προαυλίζονται αλλά και τον τρόπο που καθαρίζεται το βουστάσιο. Οι ακαθαρσίες πηγαίνουν μέσα από ένα αυλάκι με νερό σε μια λίμνη, έπειτα γίνεται βιολογικός καθαρισμός και με το καθαρό πλέον νερό ποτίζονται τα χωράφια.
Μάθαμε ότι μία αγελάδα τρώει μια ολόκληρη αχυρόμπαλα τη μέρα που ζυγίζει 45 κιλά!
Έπειτα επισκεφτήκαμε το αρμεκτήριο. Εδώ βλέπουμε μια φορητή μηχανή αρμέγματος.
Η ξεναγός μας εξήγησε γιατί οι αγελάδες φορούν σκουλαρίκια και βραχιόλια! Τα σκουλαρίκια μας δείχνουν το όνομά τους ενώ τα βραχιόλια σημαντικές πληροφορίες για κάθε αγελάδα!
Στο αρμεκτήριο είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πώς είναι να αρμέγεις!
Οι αγελάδες αρμέγονται δύο φορές τη μέρα και πριν τις αρμέξουν τις πλένουν στον ειδικό θάλαμο.
Επίσκεψη στο βουστάσιο! Οι αγελαδίτσες μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά, κι εμείς βέβαια δεν πήγαμε με.. άδεια χέρια!
Αν και μόλις δύο μηνών, τα μοσχαράκια έχουν μεγάλο μέγεθος!
Μετά το βουστάσιο επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος, μαθαίνοντας ποια διαδικασία ακολουθείται μέσα από διασαφηνιστικές αφίσες.
Αφού μάθαμε για την παραγωγή γάλακτος, πήγαμε στο εργαστήριο όπου φτιάξαμε τις δικές μας ετικέτες για το γάλα μας.
Οι ετικέτες μας!
Τέλος φτιάξαμε κρέμα με γάλα και αποχαιρετήσαμε το αγρόκτημα με μια γλυκιά γεύση!

Η επίσκεψή μας στο αγρόκτημα ήταν πολύ ευχάριστη, ήρθαμε σε επαφή με τα ζώα, είδαμε και μάθαμε πολλά πράγματα βάζοντας ένα ακόμα τόξο στην φαρέτρα των εμπειριών μας!

 

Συντάκτρια: Σπυριδοπούλου Ελένη