2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen. Θεσπίστηκε το 1966, από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, με σκοπό να τονώσει την αγάπη για την παιδική λογοτεχνία και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία αναδεικνύοντας της αξία τους.

Κάθε χρόνο ένας συγγραφέας της Διεθνούς Οργάνωσης, στέλνει το δικό του μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Το φετινό μήνυμα το έστειλε ο Λιθουανός διεθνούς φήμης εικονογράφος και συγγραφέας Kęstutis Kasparavičius:

«Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε»

Αφίσα του Kęstutis Kasparavičius

Στα πλαίσια του εορτασμού της σημερινής μέρας, στην Α΄ τάξη αρχικά συζητήσαμε για ποιο λόγο υπάρχουν τα βιβλία και τι μας προσφέρουν. Έπειτα γνωρίσαμε το Hans Christian Andersen μέσα από εικόνες και πληροφορίες γι΄αυτόν, συνειδητοποιώντας ότι ξέρουμε πολλά παραμύθια του! Επιλέξαμε να διαβάσουμε όλοι μαζί το παραμύθι “Η Πριγκίπισσα και το ρεβύθι” από τον ακόλουθο ιστότοπο:  http://www.paramithia.net/and1.html

Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού δραματοποιήσαμε ένα κομμάτι που μας άρεσε και ζωγραφίσαμε την αγαπημένη μας σκηνή από το παραμύθι.

Έπειτα ο καθένας επέλεξε ένα παραμύθι που κέντρισε το ενδιαφέρον από τη βιβλιοθήκη, διάλεξε μια αναπαυτική γωνιά στα χαλιά και ξεκίνησε να διαβάζει, να ξεφυλλίζει, να παρατηρεί, να γνωρίζει το βιβλίο που έπεσε στα χέρια του. Μιλήσαμε για χαρακτηριστικά ενός βιβλίου, εντοπίζοντάς τα παράλληλα ο καθένας στο παραμύθι του (εξώφυλλο, συγγραφέας, εκδότης κτλ).

Ήταν πολύ εντυπωσιακή η προσήλωση των παιδιών στα βιβλία, δείχνοντας πως ένα βιβλίο μπορεί να δεσμεύσει το ενδιαφέρον τους, χαρίζοντας τους στιγμές χαράς και απόλαυσης. Γιατί το βιβλίο είναι πάνω από όλα ευχαρίστηση!

Επιλογή βιβλίων από την βιβλιοθήκη

 

Ώρα για παραμύθια!

Στο τέλος διαβάσαμε τα 10 δικαιώματα του αναγνώστη και φτιάξαμε τους δικούς μας σελιδοδείκτες για να μην χάνουμε ποτέ τη σελίδα μας!

                

 

Οι σελιδοδείκτες μας σαν μικροί “βιβλιοφάγοι” περιφρουρούν τα “Δικαιώματα του μικρού αναγνώστη”! Εσείς ακόμα να διαλέξετε το βιβλίο σας;

 

 

Συντάκτρια: Σπυριδοπούλου Ελένη