Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821

Με μια ξεχωριστή γιορτή που ετοίμασε η Στ΄ τάξη, τιμήσαμε σήμερα τη διπλή γιορτή του έθνους μας: την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η καθιέρωση της 25ης Μαρτίου ως μέρα εθνικής εορτής έγινε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 από την Κυβέρνηση του Όθωνα και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο με μεγάλη λαμπρότητα.

Μέσα από τη γιορτή όπως θα δείτε παρακάτω, κάναμε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, ανακαλώντας τα γεγονότα και τις αυτοθυσίες των αγωνιστών του 1821.

Η γιορτή ξεκίνησε με καλοσώρισμα από μαθητή της Στ΄ τάξης

 

Ήρωες του 1821 μεταφέρονται στο σήμερα για να μας διηγηθούν τα γεγονότα του χθες.

 

Από το 1453 όπου αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους και για 400 χρόνια, οι Έλληνες ήταν κάτω από τον Οθωμανικό Ζυγό.

 

Η Φιλική εταιρία ήταν μια μυστική οργάνωση που στόχο είχε την αφύπνιση των Ελλήνων και την προετοιμασία επανάστασης. Ιδρύθηκε στην Οδησσό από τρεις εμπόρους: Εμμανουήλ Ξάνθο, Νικόλαο Σκουφά και Αθανάσιο Τσακάλωφ.

 

Σύντομα το μήνυμα της Φιλικής Εταιρίας διαδόθηκε και οι πρώτες επαναστάσεις ξέσπασαν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία της χώρας.

 

Ένδοξοι ήρωες και εμβληματικές μορφές πολέμησαν με σθένος στον αγώνα για τη λευτεριά, αψηφώντας ακόμα και τη ζωή τους.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοθυσίας ήταν και ο οπλαρχηγός Αθανάσιος Διάκος που με αυταπάρνηση πολέμησε για την πατρίδα και δολοφονήθηκε φρικτά από τους Τούρκους, οι οποίοι τον “σούβλισαν”.

 

Οι Έλληνες πολέμησαν χωρίς να χάνουν την πίστη τους στο Θεό, η οποία είχε διαφυλαχθεί ακέραια ανά τους αιώνες της σκλαβιάς.

 

Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους τους αγωνιστές οι οποίοι πολέμησαν για να έχουμε σήμερα ένα έθνος ελεύθερο.

 

Συντάκτρια: Σπυριδοπούλου Ελένη