Πρόγραμμα: “ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ 2023”

ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ 2 ΛΟΓΟΤΥΠΟ 3

Στο πρόγραμμα «Ταπερίστας 2023» συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Νεστορίου Καστοριάς. Οι 27 μαθητές μας συμπλήρωσαν τους πίνακες κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τον Ιανουάριο 2023 και κατόπιν ακολούθησαν οργανωμένες δράσεις από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.αρχείο λήψης

 

Η πρώτη μας δράση ( Φεβρουάριος 2023) αφορούσε την ενημέρωση των μαθητών από την υπεύθυνη της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ) για την ανακύκλωση υλικών και τη λειτουργία των χωματερών, ενώ θίχτηκαν και συζητήθηκαν ζητήματα περιβαλλοντικής ηθικής.

αρχείο λήψης 1Τον Μάρτιο συμμετείχαμε σε πρόγραμμα του ΚΠΕ Ιεράπετρας, το οποίο σχετίζονταν με την υγιεινή διατροφή. Προβλήθηκαν υγιεινά πρωινά – δεκατιανά και η γνωστή συγγραφέας κα. Λητώ Τσακίρη μας διάβασε το βιβλίο «Η Κυρά Διατροφή: Οι βιταμίνες κάνουν πάρτι». Οι μαθητές των μικρών τάξεων ενθουσιάστηκαν τόσο με την έμμετρη γραφή της συγγραφέα όσο και με τα τραγούδια που τα πλαισίωναν. Οι μεγαλύτεροι μαθητές έδωσαν έμφαση στις βιταμίνες και την πρόσληψή τους από μη φαρμακευτικά προϊόντα ώστε να έχουν έναν υγιή οργανισμό. Στο τμήμα της Α΄ και Β΄ δημοτικού τις επόμενες μέρες έγινε ανάγνωση και συζήτηση για τη διδακτική ιστορία «Όλα μην τα τρως γιατί θα γίνεις παχουλός» των ξένων συγγραφέων Cox, Phil Roxbee. Επίσης, στα δύο τμήματα του σχολείου (Α΄-Β΄και Γ΄-Δ΄δημοτικού) οι εκπαιδευτικοί συζήτησαν σχετικά με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και κατόπιν ζητήθηκε από τους μαθητές να κατασκευάσουν τη δική τους πυραμίδα σε ομάδες, αφού πρώτα εντοπίσουν τρόφιμα σε φυλλάδια super market.

Τον Απρίλιο παρουσιάσαμε ένα υγιεινό δεκατιανό με τοπικά, βιολογικά -κατά βάση- προϊόντα στα δημοτικά σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και λάβαμε την 3η θέση στην κατάταξη.

αρχείο λήψης 2

Θέλοντας να κλείσουμε το πρόγραμμα «Ταπερίστας 2023», σκεφτήκαμε να λάβουμε ανατροφοδότηση τόσο για τις υγιεινές τροφές που πρέπει να προτιμούμε όσο και για την ανακύκλωση. Έγινε συζήτηση ανάμεσαρχείο λήψης 3α στους μαθητές των 4 πρώτων τάξεων του σχολείου και διαβάστηκε το βιβλίο «Ξεχύθηκαν στους δρόμους τα σκουπίδια…» της κα. Λίλας Κύρου για να προτρέψει τους μαθητές να ανακυκλώνουν τις συσκευασίες στους ειδικούς κάδους.

 

Έπειτα, οι μαθητές ταξινόμησαν τις άδειες συσκευασίες προϊόντων που είχαν φέρει στο σχολείο και τις εναπόθεσαν στους κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται έξω από το σχολείο μας.

 

αρχείο λήψης 4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *