Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

εικόνα Viber 2023 12 12 18 35 29 653

εικόνα Viber 2023 12 12 18 34 53 438 εικόνα Viber 2023 12 12 18 34 53 624 εικόνα Viber 2023 12 12 18 35 05 173 εικόνα Viber 2023 12 12 18 35 29 653

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, μια μέρα που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των ατόμων στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία και τον κοινωνικό ιστό. Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία στοχεύει στην καλλιέργεια του σεβασμού και την καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.

Κάθε άτομο με πνευματική ή σωματική αναπηρία έχει δικαίωμα στήριξης προκειμένου να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Δυστυχώς όμως, τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν συχνά ακόμη και σήμερα, σοβαρά εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή, με αποτέλεσμα να βιώνουν πολλές φορές την περιθωριοποίηση, τη στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία θα πρέπει να είναι κοινά σε όλους.

Εκτιμάται ότι ένα δισεκατομμύριο περίπου άνθρωποι που ζουν με αναπηρίες παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια και δεν απολαμβάνουν πρόσβαση στην κοινωνία σε ίση βάση με άλλα άτομα, όπως είναι η πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στα μέσα μεταφοράς, στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή, γενικότερα. Το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή είναι απαραίτητο για τη μείωση των ανισοτήτων, για τη δημιουργία σταθερών δημοκρατιών και ενεργών πολιτών.

Την ευκαιρία να συζητήσουμε, να ευαισθητοποιηθούμε, να προβληματιστούμε πάνω σε όλα τα παραπάνω μας έδωσε η γνωριμία μας με τη διακεκριμένη αθλήτρια Τσιχλάκη Εύα στα πλαίσια δράσης στο νηπιαγωγείου Νεροκούρου, όπου μικροί και μεγάλοι μαθητές είχαμε την τιμή να ακούσουμε την κ. Τσιχλάκη να μας μιλά για την ενασχόληση της με τον πρωταθλητισμό και τις ανάγκες που έχει ένας άνθρωπος με περιορισμένη όραση, να συνεργαστούμε και να γνωριστούμε καλύτερα.

Ευχαριστούμε πολύ την κ.Τσιχλάκη για το σπουδαίο μάθημα ζωής, τους μικρούς μας φίλους στο νηπιαγωγείο Νεροκούρου για τη συνεργασία και τις συναδέλφους νηπιαγωγούς για τη φιλοξενία!