Όλη η διαδικασία για τα self-tests στα σχολεία

Τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη Δευτέρα θα πρέπει να διενεργούνται τα τεστ αυτοδιάγνωσης. Πώς θα τα παίρνουν από τα φαρμακεία μαθητές, διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό. Πού θα δηλώνονται. Τι ισχύει αν το τεστ είναι θετικό.

Τη διαδικασία πραγματοποίησης των self-tests για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό, περιγράφει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας, Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η διενέργεια των tests, τα οποία θα χορηγούνται δωρεάν, θα πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη Δευτέρα. Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται κατ’ οίκον, σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων. Για τους/τις ανήλικους/ες μαθητές/τριες ηλικίας κάτω των δεκατριών (13) ετών, ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται με τη βοήθεια του γονέα/κηδεμόνα.

Για τους/τις ανήλικους/ες μαθητές/τριες ηλικίας από δεκατριών (13) ετών και άνω ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται υπό την επιμέλεια και επίβλεψη των γονέων/κηδεμόνων τους.

Κάθε μαθητής με αρνητικό αποτοτέλεσμα θα πρέπει να έχει εκτυπώσει τη σχετική κάρτα και να την επιδεικνύει την πρώτη ώρα έναρξης των μαθημάτων και να τη φέρει πάντα μαζί του.

Σε περίπτωση που το test είναι θετικό, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί test σε δημόσια δομή για επανέλεγχο.

Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους παραμένουν σε κατ’οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.). Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο/η μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.