Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου -2 Απριλίου-

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας.

αφισα ημερας βιβλιου 2024

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024

Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας.

Είμαι μια ιστορία που ταξιδεύει. Πετάω παντού, με τα φτερά του ανέμου ή τα φτερά των κυμάτων, καμιά φορά και με τα λεπτά φτερά της άμμου. Πετάω βέβαια και με τα φτερά των μεταναστευτικών πουλιών, ακόμα και με τα φτερά των αεροπλάνων. Στέκομαι δίπλα σου. Γυρίζω τις σελίδες για να σου πω μια ιστορία, εκείνη που θέλεις ν’ ακούσεις. Θα σου άρεσε μια παράξενη και απίστευτη ιστορία; Ή μια λυπητερή, μια τρομακτική ή μια αστεία; Αν δεν έχεις διάθεση να την ακούσεις τώρα, δεν πειράζει. Όμως ξέρω πως κάποια μέρα θα θέλεις. Όταν θέλεις, λοιπόν, φώναξε: «Ιστορία που ταξιδεύεις έλα! Κάθισε δίπλα μου!». Κι αμέσως θα πετάξω κοντά σου.

Έχω τόσες ιστορίες να σου πω! Τι θα έλεγες για την ιστορία ενός μικρού νησιού που είχε βαρεθεί τη μοναξιά του, έμαθε να κολυμπάει κι αποφάσισε να βρει έναν φίλο; Ή για την ιστορία μιας παράξενης νύχτας, όταν παρουσιάστηκαν δύο φεγγάρια στον ουρανό; Ή για τη νύχτα που χάθηκε ο Άγιος Βασίλης;

Ω! Ακούω την καρδιά σου να χτυπάει όλο και πιο γρήγορα: Τικ τακ, τίκι τακ, τίκι τίκι τακ! Η ιστορία που ταξιδεύει βρήκε τρόπο να μπει μέσα σου κι έκανε την καρδιά σου να χτυπάει. Τώρα θα γίνεις κι εσύ μια τέτοια ιστορία με φτερά, έτοιμη να πετάξει. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε ακόμη μια ιστορία που ταξιδεύει !

Ελληνική μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Στο σχολείο μας για την ημέρα αυτή έγιναν οι παρακάτω δράσεις:

  • Οι μαθητές\τριες της Δ΄τάξης παρακολούθησαν ένα βίντεο για τη ζωή του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

άκουσαν την αφήγηση του βιβλίου Μελάκ, μόνος, της Αργυρώς Πιπίνη

και δημιούργησαν μια αφίσα για την αξία του βιβλίου στη ζωή μας.

ημερα βιβλιου ελινα 2 ημερα βιβλιου ελινα 3 ημερα βιβλιου ελινα

  • Έγινε βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου ” Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα” της Μαλάλα Γιουσαφζάι, από την μαθήτρια της ΣΤ΄τάξης Γαλάνη Μαρίνα, στο χώρο της σχολικής μας βιβλιοθήκης.

ημερα βιβλιου μαλαλα 2 ημερα βιβλιου μαλαλα 3ημερα βιβλιου μαλαλα

Στη συνέχεια οι μαθητές\τριες αποτύπωσαν τις ιδέες-προτάσεις τους για το τι θα άλλαζαν στον κόσμο με το δικό τους μαγικό μολύβι.

ημερα βιβλιου μαλαλα 4 ημερα βιβλιου μαλαλα 5 ημερα βιβλιου μαλαλα 6 ημερα βιβλιου μαλαλα 7