Ψήνουμε λιχουδιές!

       Όρεξη για λιχουδιές είχε η πρώτη τάξη! Με επικεφαλής την κα Βίκυ Ασημακοπούλου, τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, τα παιδιά της πρώτης δοκίμασαν να φτιάξουν μπισκότα σοκολάτας και να τα ψήσουν στο καινούριο μας φουρνάκι!! Το αποτέλεσμα ήταν πολύ “γλυκό”!

Τσικνοπέμπτη 2020

     Την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου τη γιορτάσαμε με όλες τις τιμές που της αρμόζει, όπως κάθε χρόνο, παρ’ όλο που μας τα χάλασε λιγάκι ο καιρός. Ο σύλλογος γονέων οργάνωσε όλη τη διαδικασία του “τσικνίσματος”. Η ψησταριά στήθηκε και τα σουβλάκια ήταν έτοιμα για φάγωμα!!

       Η Τσικνοπέμπτη έχει πάρει το όνομά της από την “τσίκνα”, η οποία είναι μυρωδάτος καπνός από όλα τα σπίτια που ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά αυτήν την ημέρα. Γιορτάζεται τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου (Κρεατινή).
        Εκτός από τα σουβλάκια, ο Σύλλογος γυναικών έφτιαξε παστό χοιρινό! Η κα Γιάννα, η κα Μαρία και η κα Σταυρούλα, μέλη του Συλλόγου βοήθησαν στη διαδικασία του “μαγειρέματος” του παστού.

         Το χοιρινό το παστώνουν με πολύ αλάτι και το αφήνουν να στραγγίζει από το αίμα (παλιά το έβαζαν σε μεγάλες κοφίνες) για 6 μέρες. Ύστερα, σειρά έχει το κάπνισμα. Αφού το κρεμούν ψηλά, το καπνίζουν για 6 ώρες με διάφορα μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, δάφνη αλλά και πορτοκάλι. Μερικοί το καπνίζουν και με κυπαρίσσι. Το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας έγινε στο σχολείο! Οι κυρίες του Συλλόγου το έβρασαν μέσα σε κρασί πάνω σε ένα καζάνι και μόλις άρχισε να τρυπιέται έριξαν μέσα το λάδι. Μετά από λίγο ήταν έτοιμο για να το γευτούν μικροί μεγάλοι! 
          Και φυσικά δεν έλειπε και το γλέντι! Όλοι οι μαθητές μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και  στο τέλος, πλέξαμε το γαϊτανάκι μας!

Εκδρομή στον Πάμισο- Αποθήκες ΑΣΟ

        Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου επισκεφτήκαμε τις πρώην εγκαταστάσεις του ΑΣΟ (Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός) που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Παμίσου στο χωριό Άρι.  Πρόκειται για ένα πρώην οινοποιείο του ΑΣΟ συνολικής έκτασης 10 στρεμμάτων. Στις αποθήκες του ΑΣΟ φιλοξενείται τώρα ένα μικρό καφενεδάκι και ένας μεγάλος προαύλιος χώρος για παιχνίδι.

       Τις εγκαταστάσεις τις έχτισαν Γάλλοι μηχανικοί και το ίδιο σχέδιο υπάρχει και σε άλλες περιοχές αλλά και νομούς (Νομοί Αχαΐας, Κορινθίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας).  Εκεί υπήρχαν περίπου 20 δεξαμενές που έβαζαν μέσα τον μούστο από την σταφίδα, όπου στη συνέχεια γινόταν κρασί. Τα άλλα σπιτάκια φιλοξενούσαν το γραφείο του Διευθυντή του ΑΣΟ, τον χώρο όπου έκαναν τις συνελεύσεις και άλλες αποθήκες. 

        Ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (ΑΣΟ) ιδρύθηκε το 1925 ως Κοινωφελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με στόχο “την προστασία της καλλιέργειας και εμπορίας της κορινθιακής σταφίδας”. Επίσης, στόχοι ήταν η εξισορρόπηση της προσφοράς προς τη ζήτηση της κορινθιακής σταφίδας, η διαφήμιση του προϊόντος και η εμπορική του αξιοποίηση και προώθηση.

           Ο υδατόπυργος που υπάρχει εκεί περιείχε νερό την εποχή που έλειπαν τα υδραγωγεία. Το ύψος του ανέρχεται στα 15,5 μέτρα και λειτουργούσε με πίεση 1,5 atm.

             Εκτός από όλα τα παραπάνω, βέβαια, θαυμάσαμε και το υπέροχο τοπίο γύρω από τον ποταμό Πάμισο. Η βλάστηση στις όχθες του ποταμού είναι εντυπωσιακή. Η χλωρίδα του αποτελείται από πλατάνια, διάφορες ιτιές, λυγαριές, πικροδάφνες, ασημόλευκες, φτελιές και αγριοκάλαμα και μέσα στο ποτάμι το νούφαρο Nymphaea alba, και άλλα είδη. Η πανίδα του ποταμού αποτελείται από πτηνά (αηδόνια, μελισσοφαγους, αλκυόνες, καρδερίνες, λευκοτσικνιάδες, πρασινοκέφαλες πάπιες, κ.α.), αμφίβια (δεντροβάτραχοι, πρασινόφρυνοι, κ.α.), ψάρια (χρυσή μενίδα, η ποταμοσαλιάρα, το στρωσίδι, κ.α.) και ερπετά (πελοποννησιακές γουστέρες, ποταμοχελώνες, κ.α.).
             Τα παιδιά, αφού έπαιξαν σε αυτόν τον μεγάλο χώρο, τάισαν και τις όμορφες πάπιες και χήνες που βρήκαμε εκεί.

Κοπή βασιλόπιτας

       Την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας κόψαμε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου. Ο τυχερός που έτυχε το φλουρί ήταν ο μαθητής της Β΄ τάξης Σιμπλάκου Γιώργο και το δώρο του ήταν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι (μονόπολη). Ευχόμαστε σε όλους μια όμορφη και δημιουργική χρονιά!

Εορτασμός Τριών Ιεραρχών

     Στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζουμε τους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός και ο Βασίλειος ο Μέγας αναδείχθηκαν πατέρες της Εκκλησίας και Άγιοι. Ο καθένας με το έργο του ξεχώρισε στον κόσμο των γραμμάτων και η Εκκλησία αποφάσισε να τους γιορτάζει από κοινού την ίδια ημέρα. Εμείς, πήγαμε στην εκκλησία, ακούσαμε τους ιερείς και ύστερα γυρίσαμε στο σχολείο. Εκεί μας μίλησε ο δάσκαλος της Γ΄ τάξης κ. Γρηγόρης Δημητρίου και είδαμε σχετικό βίντεο για το έργο των Πατέρων.