Ανακοίνωση- Απαραίτητη η τήρηση των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΟΔΥ:

α)  οι μαθητές/ μαθήτριες που δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο και στην οικογένειά τους υπάρχει επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα δεν έρχονται στο σχολείο ακόμα και αν κάνουν self test ή rapid, τα οποία βγαίνουν αρνητικά. Πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για 10 μέρες τουλάχιστονΟι γονείς πρέπει να ειδοποιήσετε μόλις παρουσιαστεί το θετικό κρούσμα στην οικογένειά σας τις υπεύθυνες COVID-19 ή τη Δ/ντρια. Τη 10η μέρα οι μαθητές κάνουν rapid και αν είναι αρνητικό μπορούν να έρθουν στο σχολείο δηλώνοντας στο edupass το αρνητικό αποτέλεσμα του rapid και έχοντας μαζί τους εκτυπωμένη τη σχολική κάρτα και τη δήλωση στο edupass. Αν δεν κάνουν rapid, θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες.

β) οι μαθητές/ μαθήτριες που κάνουν self test και βγει θετικό δεν έρχονται στο σχολείοΟι γονείς πρέπει να ειδοποιήσετε αμέσως τις υπεύθυνες COVID-19 ή τη Δ/ντρια και να δηλώσετε το κρούσμα στον ΕΟΔΥ. Ο μαθητή/ η μαθήτρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Η απομόνωση του ασθενούς γίνεται κατ’ οίκον (εκτός εάν η κατάσταση της υγείας του επιβάλλει νοσηλεία σε νοσοκομείο). Κατά τη διάρκεια της απομόνωσηςο μαθητής/ η μαθήτρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID- 19 πρέπει:

(1) Να απέχει και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (π.χ. φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός) καθώς και από κάθε άλλη «ανεπίσημη» μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος (π.χ. περίπατοι ή παιχνίδι έξω, συναντήσεις με άλλους κλπ.).

(2) Να αποφεύγει με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα κάθε επαφή με ευάλωτα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο. 

(3) Να λαμβάνει συστηματικά μέτρα προφύλαξης κατά την επαφή του με τα άτομα που διαμένουν μαζί του στην ίδια κατοικία: χρήση ιδιαίτερου δωματίου εάν είναι δυνατόν, αυστηρή τήρηση απόστασης πάνω από 1,5 μέτρο και χρήση μάσκας από όλους στο σπίτι (και ιδιαίτερα από τον ασθενή) σε κάθε άμεση επικοινωνία, συστηματική υγιεινή χεριών από όλους στο σπίτι (συχνό πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών), καλός αερισμός των χώρων του σπιτιού, χρήση διαφορετικής τουαλέτας ή και μπάνιου εάν είναι δυνατόν, χωριστή λήψη γευμάτων (στο ιδιαίτερο δωμάτιό του εφόσον είναι δυνατό) και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες κοινής χρήσης.

20 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των παιδιών

Γνωρίζετε ότι από το 1989 έχει υπογραφεί μία διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού από 191 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και αποτελεί νόμο στην χώρα μας;

Γνωρίζετε ότι στις υπανάπτυκτες χώρες καθημερινά καταπατούνται τα δικαιώματα των παιδιών λόγο αυταρχικών καθεστώτων, χαμηλού επιπέδου μόρφωσης, φανατισμού και άλλων αιτιών; Γνωρίζετε ότι και στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχει καθημερινή καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού όπως διακρίσεις, κακοποίηση παιδιών και άλλα;

Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα ανεξαρτήτου φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων του παιδιού ή των γονέων του ή των νόμιμων εκπροσώπων του ή της εθνικής, εθνοτικής ή κοινωνικής καταγωγής τους, της περιουσιακής τους κατάστασης, της ανικανότητάς τους, της γέννησής τους ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης.

Τα παιδιά δεν είναι απλώς μικρογραφίες των ανθρώπων, με μικρότερα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ολοκληρωμένες οντότητες με δικαιώματα ισάξια με αυτά των ενηλίκων. Σύμφωνα με την παγκόσμια διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μάλιστα, τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν ότι τα παιδιά δικαιούνται ειδική βοήθεια και υποστήριξη.

Με δεδομένα λοιπόν όλα τα παραπάνω, ο συνήγορος του παιδιού δημιούργησε μια ειδική έκδοση των δικαιωμάτων του παιδιού διατυπωμένη με απλά λόγια, κατάλληλη ακριβώς για τα παιδιά. Περιληπτικά, τα άρθρα της σύμβασης μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τέσσερις κατηγορίες:

• Δικαιώματα επιβίωσης, όπως δικαιώματα για επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγης, διατροφής, πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες κτλ.
• Δικαιώματα προστασίας, όπως δικαιώματα προστασίας από κάθε είδους εκμετάλλευση, εργασία ανηλίκων, συμμετοχή σε εμπόλεμες διαμάχες κτλ.
• Δικαιώματα ανάπτυξης, όπως δικαιώματα στην εκπαίδευση, στο παιχνίδι, στις πολιτιστικές δραστηριότητες, στην ελευθερία της σκέψης και της θρησκείας κτλ.
• Δικαιώματα συμμετοχής, όπως δικαιώματα συμμετοχής σε οργανώσεις, ελευθερία έκφρασης κτλ.

Μερικά δικαιώματα των παιδιών είναι:

1. Το δικαίωμα να εκφράζουν τις θρησκευτικές και άλλες πεποιθήσεις τους
2. Το δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφής κακομεταχείριση
3. Τα παιδιά με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν ισότιμη και αξιοπρεπή ζωή
4. Το δικαίωμα προστασίας από κάθε οικονομική εκμετάλλευση

 

 

Έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας EduPass για την καταγραφή των self-tests των μαθητών

rsz 1edupass

 

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα https://edupass.gov.gr/,  η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Χάρη στο edupass.gov.gr o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19.

Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι: 

(α) οι μαθητές/τριες,

(β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.),

(γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες τους εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.

Α) Σε περίπτωση που έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και

Β) σε περίπτωση υποβολής σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.