Ολοκλήρωση Περιβαλλοντικού Προγράμματος!!!

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εκπόνησε ο διευθυντής του σχολείου Διονύσιος Παπαγιαννόπουλος κατά το φετινό σχολικό έτος, με τους μαθητές της Β΄ Τάξης καθώς και με τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς Ντούρα Χρυσούλα (δασκάλα της Τάξης) και Πέττα Χαρά (εκπαιδευτικό Εικαστικών) η οποία είχε σημαντική συμβολή στο εικαστικό μέρος του προγράμματος με την καθοριστική καθοδήγηση της. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν «Το Ταξίδι ενός Μπλε Πώματος. Μαθαίνω να Ανακυκλώνω και να Σέβομαι το Περιβάλλον» και είχε σαν γενικότερο θέμα την ανακύκλωση του πλαστικού. Οι μαθητές συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις για το υλικό του πλαστικού, την προέλευση και τη χρήση του, την επίδραση του στο περιβάλλον, να κατανοήσουν την έννοια της ρύπανσης του περιβάλλοντος, την έννοια  της ανακύκλωσης και των μορφών της αλλά και τη σημασία της.

Οι δράσεις εμπεριείχαν συζήτηση με στόχο: α) τη διαπίστωση των γνώσεων και των εμπειριών των μαθητών αναφορικά με το θέμα, β) την ενημέρωση τους για το πλαστικό, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση. Διερεύνηση στο διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τις ανωτέρω έννοιες και προβολή σχετικών βίντεο. Παρουσίαση των απόψεων των μαθητών σε επίπεδο Τάξης. Εικαστικές δημιουργίες, κατασκευές, παιχνίδια ρόλων καθώς και δραστηριότητες και διαγωνισμούς σχετικά με το θέμα.

Οι μαθητές μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ευαισθητοποιήθηκαν όσον αφορά την προστασία της φύσης, ανέπτυξαν υπευθυνότητα και σεβασμό για το περιβάλλον, ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση, συνεργάστηκαν, αλληλεπίδρασαν μεταξύ τους, καλλιέργησαν την κριτική σκέψη τους, ανέλαβαν δράσεις, ανέπτυξαν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών όλου του σχολείου για τη δράση «Διαγωνισμός συλλογής μπλε πωμάτων» ανάμεσα στις Τάξεις. Συγκεκριμένα, οι μαθητές τις Β΄ Τάξης διαμόρφωσαν κατάλληλα και επιμελήθηκαν εικαστικά με θέματα για την ανακύκλωση 6 πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού (10 λίτρων) και τα τοποθέτησαν σε κάθε Τάξη (από ένα). Κάθε φορά που μια Τάξη γέμιζε το μπουκάλι της με μπλε πώματα κατέθετε το περιεχόμενο στο διευθυντή του σχολείου και κέρδιζε μια σφραγίδα ανακύκλωσης. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη της Τάξης με την πιο «πράσινη» κουλτούρα. Στο μικρό χρονικό διάστημα του ενός μήνα που διήρκησε ο διαγωνισμός συλλέχτηκαν 6 σακιά (ελιάς) πώματα με σκοπό να διατεθούν στη δράση του Περιβαλλοντικού Τμήματος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Αχαΐας «Ευέλικτα Καπάκια» που αφορά στη συγκέντρωση πωμάτων και την ανταλλαγή τους με αναπηρικά καροτσάκια.

Το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε μια ευχάριστη παρένθεση στο βασικό πρόγραμμα των μαθημάτων της Β΄ Τάξης και προσέφερε στους μαθητές την ευκαιρία να διευρύνουν τον ορίζοντα των γνώσεων τους και να αναπτύξουν την ευαισθησία τους για το φυσικό περιβάλλον. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά της Β΄ Τάξης για την προσπάθεια που κατέβαλαν και το ενδιαφέρον που επέδειξαν!

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις δράσεις του προγράμματος.

Σχετικά με Δημοτικό Σχολείο Λουσικών Αχαΐας

Το σχολείο μας είναι ένα εξαθέσιο δημοτικό σχολείο 30 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Πατρών. Έχει λίγο περισσότερους από 80 μαθήτριες που διαμένουν στα Λουσικά και σε γύρω χωριά και οικισμούς. Αποτελεί, λόγω της θέσης του, αλλά και της λειτουργίας του, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο των Λουσικών και της γύρω περιοχής.
Ο σχεδιασμός, η λειτουργία και η συνεχής ανανέωση του blog είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής έως τώρα συνεργασίας των εκπαιδευτικών του σχολείου, των μαθητριών και μαθητών του, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της τοπικής κοινωνίας της περιοχής. Όσο για την ευθύνη απέναντι σε θέματα νομιμότητας και δεοντολογίας, όπως και για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις, την έχει ο διευθυντής του σχολείου Τόκας Δημήτριος (έως 31 Ιουλίου 2017).
Το blog αυτό δημιουργήθηκε αρχικά για τις ανάγκες του προγράμματος Comenius 2010-12 αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να εξυπηρετεί παράλληλα και τις καθημερινές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές αλλά και άλλες ανάγκες του σχολείου μας.

Ο διευθυντής του σχολείου
Τόκας Δημήτριος Υπεύθυνος για το blog  έως 31 Ιουλίου 2017

 


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Διάφορα, Διοίκηση - Οργάνωση, Καινοτόμα Προγράμματα, Μαθητικά Νέα - Μαθητικές Ανακοινώσεις, Νέα / Ανακοινώσεις, Νέα Γενικού ενδιαφέροντος, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *