Απρίλιος – Γιορτές, ήθη και έθιμα / April – Celebrations and customs

Αι γενεαί αι πάσαι (Πηγή: You tube)

Απρίλης με τα λούλουδα / April with flowers

Ο Απρίλιος είναι ο τέταρτος μήνας στη σειρά και ο δεύτερος της Άνοιξης. Ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει, τα φυτά βγάζουν μπουμπούκια.

Με την πρώτη μέρα του Απρίλη το πρώτο έθιμο: το πρωταπριλιάτικο ψέμα. Στην Ελλάδα τα αρχαίο αυτό έθιμο έφτασε μάλλον την εποχή των σταυροφοριών κι έχει τις ρίζες του στους αρχαίους Κέλτες. Επειδή τον Απρίλιο ο καιρός καλοσύνευε, συνήθιζαν να πηγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν φυσικά με άδεια χέρια κι έτσι κατέφευγαν σε ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια. Στη χώρα μας διαγωνίζονται για το ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα, όπως:

Έλα να πούμε ψέματα

ένα σακί γιομάτο.

Φόρτωσα ένα μπόντικα

σαράντα κολοκύθια

κι απάνου στα καπούλια του

ένα σακί ρεβύθια.

Ο Απρίλης στην ελληνική λαογραφία / April in Greek folklore

Ο Απρίλης και ο Μάης θεωρούνται οι καθ’ αυτού μήνες των λουλουδιών γι’ αυτό και η ονομασία Απριλομάης. Αλλού λέγεται και Γκρίλλης (γκρινιάρης), επειδή το μήνα αυτόν τελειώνουν τα αποθέματα της προηγούμενης συγκομιδής και δημιουργούνται οικογενειακές γκρίνιες αλλά και Τιναχτοκοφίτης επειδή τινάζουν τα κοφίνια για να τα καθαρίσουν.

Παροιμίες για τον Απρίλη /Proverbs for April

    Ο Απρίλης έχει τ’ όνομα κι ο Μάης τα λουλούδια.

    Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα.

    Του Απρίλη η βροχή, κάθε στάλα και φλουρί.

    Απρίλης φέρνει τη δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια.

Απρίλης και Χριστιανισμός / April and Cristianity

Ο Απρίλιος περιλαμβάνει τους χαιρετισμούς. (Αυτή τη χρονιά μόνο τους τελευταίους.) Επίσης τη Σαρακοστή, που όλοι οι χριστιανοί νηστεύουν και προετοιμάζονται για το Πάσχα.

Το 2014 η περίοδος του Πάσχα αρχίζει στις 24 του Απρίλη- Λαμπριάτη με την Κυριακή των Βαΐων και τελειώνει την Πρωτομαγιά που είναι η Κυριακή του Πάσχα.

Τη μεγάλη Πέμπτη λέγονται τα δώδεκα ευαγγέλια και βάφονται τα κόκκινα αυγά. Τη μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά του Επιταφίου (στα νησιά τον βάζουν και μέσα στη θάλασσα).

Επιτάφιος στη θάλασσα / Epitaf into the sea (Πηγή: Μαθητής Β΄τάξης, Άρης Σπαλιάρας, 2010)

Το μεγάλο Σάββατο το βράδυ  γίνεται η λειτουργία της Ανάστασης. Οι νονοί και οι νονές των παιδιών τους έχουν δώσει τις λαμπάδες τους. Έτσι, όταν ο παπάς σβήνει τα φώτα κι ακούγεται το «Δεύτε λάβετε φως», είναι έτοιμα να ανάψουν τη λαμπάδα τους με το Άγιο Φως. Την Κυριακή, ανήμερα το Άγιο Πάσχα, γίνεται η ακολουθία της «Αγάπης». Ψήνεται επίσης το παραδοσιακό  αρνί στη σούβλα.

Υπάρχουν όμως και τόσες άλλες γιορτές των Απρίλιο, γνωστές και άγνωστες που αξίζει τον κόπο να τους ρίξετε μια ματιά. 

Εορτολόγιο Απριλίου

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Δ΄Τάξης ευχόμαστε σε όλους Καλή Ανάσταση / Happy  Easter

Γιορτές του κόσμου τον Απρίλιο. Αυτό το μήνα Βουδισμός. Songkran

Το μεγαλύτερο μπουγέλωμα στον κόσμο. Οπλίστε τα νεροπίστολά σας και εμπρός τις 13 με 15 Απριλίου στην Βουδιστική Ασία σε Νότια Κίνα, Μπούρμα κ.α. αλλά ιδιαίτερα στην πόλη Chiang Mai της Ταϋλάνδης όπου το νερό και το κατάβρεγμα έχουν τον πρώτο λόγο σε μια τελετή που έχει τις ρίζες της πολύ βαθιά στο χρόνο και στόχο την κάθαρση μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά…

Σχετικά με Δημοτικό Σχολείο Λουσικών Αχαΐας

Το σχολείο μας είναι ένα εξαθέσιο δημοτικό σχολείο 30 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Πατρών. Έχει λίγο περισσότερους από 80 μαθήτριες που διαμένουν στα Λουσικά και σε γύρω χωριά και οικισμούς. Αποτελεί, λόγω της θέσης του, αλλά και της λειτουργίας του, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο των Λουσικών και της γύρω περιοχής.
Ο σχεδιασμός, η λειτουργία και η συνεχής ανανέωση του blog είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής έως τώρα συνεργασίας των εκπαιδευτικών του σχολείου, των μαθητριών και μαθητών του, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της τοπικής κοινωνίας της περιοχής. Όσο για την ευθύνη απέναντι σε θέματα νομιμότητας και δεοντολογίας, όπως και για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις, την έχει ο διευθυντής του σχολείου Τόκας Δημήτριος (έως 31 Ιουλίου 2017).
Το blog αυτό δημιουργήθηκε αρχικά για τις ανάγκες του προγράμματος Comenius 2010-12 αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να εξυπηρετεί παράλληλα και τις καθημερινές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές αλλά και άλλες ανάγκες του σχολείου μας.

Ο διευθυντής του σχολείου
Τόκας Δημήτριος Υπεύθυνος για το blog  έως 31 Ιουλίου 2017

 


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Διαπολιτισμική, Διάφορα, Επετειακά, Θρησκευτικά Ε΄τάξης, Θρησκευτικά Στ, Μαθητικά Νέα - Μαθητικές Ανακοινώσεις, Νέα / Ανακοινώσεις και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση