Φεβρουάριος- Φλεβάρης / February

Ο δεύτερος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο είναι ο κουτσός Φεβρουάριος, ο Κουτσοφλέβαρος, με 28 ημέρες στα κοινά έτη και 29 στα δίσεκτα.

Στα λατινικά η λέξη Φεβρουάριος προέρχεται από το ρήμα «εξαγνίζω» (februum) λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού (Februa ή Februa ) που τελούνταν στη Ρώμη στη διάρκεια του μήνα.

Η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα την 1η του μήνα του έδωσε και το όνομα «Αϊ-Τρύφωνας». Στην Ελλάδα έχει πάρει και διάφορες άλλες ονομασίες σχετικές τη μικρή του διάρκεια: Μικρός, Κουτσός, Φλιάρης, Γκουζούκης και Κούντουρον (ποντιακά =κοντή+ουρά). Το Φλεβάρης προέρχεται από τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν στη διάρκειά του από τις πολλές βροχές…

Γιορτές το Φλεβάρη / Celebrations in February

Άγιος Θεόδωρος στρατηλάτης

Άγιος Θεόδωρος στρατηλάτης / Saint Theodoros Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/

Φλεβάρης όμως σημαίνει και έναρξη του Τριωδίου  (Απόκριες). Οι κραιπάλες όμως της Αποκριάς εξαγνίζονται με τα “Συμόγιορτα”, ένα τριήμερο αφιερωμένο σε τρεις αγίους: τον Αϊ-Τρύφωνα την 1η, την Υπαπαντή στις 2 και του Αϊ-Συμιού (Αγίου Συμεών) στις 3 του μήνα. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο καιρός την ημέρα της Υπαπαντής μπορεί να βοηθήσει στην «πρόβλεψη» των μεταβολών του καιρού που θα ακολουθήσει: «Καλοκαιρία της Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας» και «Ό,τι καιρός κάμει στη Παπαντής, θα τον κάμει σαράντα μέρες». Τον Φεβρουάριο γιορτάζει επίσης ο Άγιος Θεόδωρος (8 Φεβρ) και ο Άγιος Χαράλαμπος (στις 10 του μήνα), ο οποίος προστατεύει από την πανώλη, ενώ στις 19 γιορτάζει η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία, ανήμερα του μαρτυρικού της θανάτου το 1589. Το σπίτι της βρισκόταν στη θέση του σημερινού μεγάρου της Αρχιεπισκοπής, ενώ το διατηρημένο λείψανό της φυλάσσεται σήμερα στο μητροπολιτικό ναό της Αθήνας.

Όσο για τους ερωτευμένους υπάρχει και ο Άγιος Βαλεντίνος στις 14 του μήνα….

…και φυσικά 2 παγκόσμιες ημέρες που αξίζουν τον κόπο: η ημέρα των υδροβιότοπων (2 Φεβρουαρίου ) και η ημέρα της μητρικής γλώσσας (21 Φεβρουαρίου). Μη χάσετε λοιπόν την ευκαιρία κάντε τις επισκέψεις στις λιμνοθάλασσες και δώστε μια μέρα την ευκαιρία στα παιδιά να μιλήσουν τη δική τους μητρική γλώσσα. Για περισσότερες γιορτές κάντε κλικ στο σύνδεσμο: Εορτολόγιο Φεβρουαρίου

(Πηγή: Wikipedia)

Γιορτές στον κόσμο εθνική ημέρα των Sami (Σκανδιναβία)

Οι Σάμι Sami (επίσης Sαmi, Saami, Lapps και Laplanders) είναι γηγενείς των Σκανδιναβικών χωρών. Θα τους συναντήσετε στη Βόρεια Σουηδία, στη Νορβηγία Φινλανδία αλλά και μέρος της Ρωσίας. Η εθνική τους μέρα είναι στις 6 Φεβρουαρίου.

Νορβηγία, Σάμι πατέρας και παιδί (Πηγή: http://kids.britannica.com)

Σχετικά με Δημοτικό Σχολείο Λουσικών Αχαΐας

Το σχολείο μας είναι ένα εξαθέσιο δημοτικό σχολείο 30 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Πατρών. Έχει λίγο περισσότερους από 80 μαθήτριες που διαμένουν στα Λουσικά και σε γύρω χωριά και οικισμούς. Αποτελεί, λόγω της θέσης του, αλλά και της λειτουργίας του, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο των Λουσικών και της γύρω περιοχής.
Ο σχεδιασμός, η λειτουργία και η συνεχής ανανέωση του blog είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής έως τώρα συνεργασίας των εκπαιδευτικών του σχολείου, των μαθητριών και μαθητών του, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της τοπικής κοινωνίας της περιοχής. Όσο για την ευθύνη απέναντι σε θέματα νομιμότητας και δεοντολογίας, όπως και για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις, την έχει ο διευθυντής του σχολείου Τόκας Δημήτριος (έως 31 Ιουλίου 2017).
Το blog αυτό δημιουργήθηκε αρχικά για τις ανάγκες του προγράμματος Comenius 2010-12 αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να εξυπηρετεί παράλληλα και τις καθημερινές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές αλλά και άλλες ανάγκες του σχολείου μας.

Ο διευθυντής του σχολείου
Τόκας Δημήτριος Υπεύθυνος για το blog  έως 31 Ιουλίου 2017

 


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Διαπολιτισμική, Διάφορα, Μαθητικά Νέα - Μαθητικές Ανακοινώσεις, Νέα / Ανακοινώσεις. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *