Γιορτές το Δεκέμβρη / Celebrations in December

gennisi

Ο Δεκέμβριος ή Δεκέμβρης ή Χριστουγεννάρτς (ποντιακά) ή Σινιντρέ (Αρβανίτικα) είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του έτους. Στα Λατινικά, decem σημαίνει δέκα, αφού ο Δεκέμβρης ήταν ο 10ος μήνας σύμφωνα με το Ρωμαϊκό ημερολόγιο. Λόγω του χιονιού ο Δεκέμβριος λέγεται και «Άσπρος μήνας», «Ασπρομηνάς» αλλά και «χιονιάς». (Πηγή http://el.wikipedia.org)

Και φυσικά ο Δεκέμβρης είναι γεμάτος γιορτές για όλους…

Αγία Βαρβάρα, Άγιος Σάββας, Άγιος Νικόλαος, Αγία Άννα, Άγιος Ελευθέριος, Άγιος Σπυρίδωνας, Αγία Αναστασία και φυσικά Χριστούγενα είναι κάποιες από τις μεγάλες Χριστουγεννιάτικες γιορτές το μήνα Δεκέμβριο.

Χριστουγεννιάτικα άρθρα στο ιστολόγιό μας

Ν. Λύτρας, (1872), Κάλαντα. (Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε τα Χριστουγεννιάτικα άρθρα του blog μας.)

Για περισσότερες γιορτές κάντε κλικ στο σύνδεσμο: Εορτολόγιο Δεκεμβρίου

Να τα πούμε “Θρακιώτικα”;

Άλλες Θρησκείες (Αυτό το μήνα Ινδουισμός)

Φυσικά οι Χριστιανοί δεν είναι οι μόνοι που έχουν γιορτές το Δεκέμβρη. Να φανταστείτε μονο ότι οι γιορτές των Ινδουιστών είναι πιο πολλές από τις ημέρες ενός έτους. Χαρακτηριστικά το Δεκέμβριο ένα τεράστιο πλήθος προσκυνητών πηγαίνει στην Pashupatinah για το Bala Chaturdashi, βαδίζοντας από μονοπάτια , κρατώντας λάμπες και σκορπίζοντας σπόρους και γλυκίσματα. Αν βρισκόσαστε στη σωστή πλευρά του ποταμού Bagmati, απέναντι από το ναό, θα δείτε τους χορούς, τις ψαλμωδίες και τις χιλιάδες λάμπες των προσκυνητών.

(Πηγή:www.traveltips.gr/Nepal/Nepal events.htm)

Bala-Chaturdashi (Πηγή www.Irhal.com)

Εθνικές Γιορτές

Λάος
Στις 2 Δεκεμβρίου είναι μέρα εθνικής γιορτής, για την κατάλυση της μοναρχίας. Σημαίες με σφυροδρέπανα κυματίζουν παντού. Σε ορισμένες φτωχές περιοχές οι εορτασμοί για το τέλος της απόσυρσης των μοναχών γιορτάζονται τώρα, μαζί με την εθνική εορτή για λόγους οικονομίας.

(Πηγή:www.traveltips.gr/Laos/Laos events)

Εθνική Ημέρα του Λάος / Lao-National-Day (Πηγή: www.asia-traveller.com)

Σχετικά με Δημοτικό Σχολείο Λουσικών Αχαΐας

Το σχολείο μας είναι ένα εξαθέσιο δημοτικό σχολείο 30 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Πατρών. Έχει λίγο περισσότερους από 80 μαθήτριες που διαμένουν στα Λουσικά και σε γύρω χωριά και οικισμούς. Αποτελεί, λόγω της θέσης του, αλλά και της λειτουργίας του, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο των Λουσικών και της γύρω περιοχής.
Ο σχεδιασμός, η λειτουργία και η συνεχής ανανέωση του blog είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής έως τώρα συνεργασίας των εκπαιδευτικών του σχολείου, των μαθητριών και μαθητών του, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της τοπικής κοινωνίας της περιοχής. Όσο για την ευθύνη απέναντι σε θέματα νομιμότητας και δεοντολογίας, όπως και για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις, την έχει ο διευθυντής του σχολείου Τόκας Δημήτριος (έως 31 Ιουλίου 2017).
Το blog αυτό δημιουργήθηκε αρχικά για τις ανάγκες του προγράμματος Comenius 2010-12 αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να εξυπηρετεί παράλληλα και τις καθημερινές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές αλλά και άλλες ανάγκες του σχολείου μας.

Ο διευθυντής του σχολείου
Τόκας Δημήτριος Υπεύθυνος για το blog  έως 31 Ιουλίου 2017

 


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Διαπολιτισμική, Επετειακά. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *