Νοέμβριος / November

Νοέμβριος/November

 

Ο Νοέμβριος, ή Νοέμβρης, ή Αεργίτες (ποντιακά), ή Βιέστ (Αρβανίτικα) είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες.

Νοέμβριος

Άλλες ονομασίες:

Βροχάρης, γιατί πέφτουν πολλές βροχές.

Σποριάς ή Σπορίτης, εξαιτίας της σποράς.

Μεσοσπορίτης, γιατί μέχρι 21 Νοεμβρίου πρέπει να έχει τελειώσει τουλάχιστον

η μισή σπορά.

Κρασομηνάς, λέγεται στα μέρη που τότε ανοίγουν τα κρασιά και

Τρυγομηνάς εκεί που αργεί ο τρυγητός.

Σκιγιάτη, γιατί μεγαλώνει η νύχτα και η γη σκιάζεται (φοβάται)

Χαμένο, επειδή η διάρκεια της ημέρας είναι μικρή κι η δουλειά χάνεται.

Παχνιστή, γιατί κλείνουν τα ζώα στο παχνί και

Νιαστή, επειδή γίνονται τα τελευταία οργώματα (νεάσματα).Εξαιτίας των γιορτών ονομάζεται:

Αι-Στράτηγος και Αι-Ταξιάρχης ή Αρχαγγελιάτης απ’ την γιορτή των Ταξιαρχών

στις 8.

Αι-Φίλιππας ή Φιλιππιάτης απ’ του Αγίου Φιλίππου στις 14.

Αγι-Αντρέας ή Αντριάς ή Αγι-Αντριάς απ’ την γιορτή του Αγίου Ανδρέα στις 30.

(Πηγή:  http://laikiparadosi.blogspot.gr)

Είναι ο μήνας της συγκομιδής της ελιάς και της σταφίδας κάτι που το περιμένουν πώς και πώς στον τόπο μας αλλά και των κάστανων και των αμύγδαλων

Οι γεωργοί, οι βοσκοί, οι ναυτικοί και όσοι ασχολούνται με επαγγέλματα έξω στη φύση μπορούν από τα μέσα Νοεμβρίου να δουν την Πούλια  να δύει αμέσως μετά από τον ήλιο, κάτι που σηματοδοτεί την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Όπως μας λέει η παροιμία: «Στις δεκαφτά ή στις δεκοχτώ πέφτει η Πούλια στο γιαλό, και πίσω παραγγέλνει: μηδέ στανίτσα στα βουνά, μήτε γιωργός στους κάμπους», ή σε μιαν άλλη παραλλαγή: «μήτε τσομπάνος στα βουνά, μήτε γεωργός στους κάμπους».

Παράλληλα ξεκινάει και η νηστεία των Χριστουγέννων (σαραντάημερο) η οποία δεν είναι και τόσο αυστηρή μια και καταλύεται (τρώγεται ) το ψάρι και γιορτάζεται και η επέτειος της εξέγερσης των φοιτητών και του λαού στο Πολυτεχνεό Αθηνών την 17 Νοέμβρη 1973 κατά της χούντας…

Υλικό για το Πολυτεχνείο

Πολυτεχνείο (Πηγή: http://kanali.wordpress.com) Κάνε κλικ να δεις το βίντεο αφιέρωμα

 Γιορτές τον Νοέμβριο

Γεμάτος από γιορτές Αγίων ο Νοέμβρης ξεκινάει με τον εορτασμό των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού και τελειώνει με τον εορτασμό του προστάτη άγιου της Πάτρα του Άγιου Ανδρέα.

Ο Άγιος Ανδρέας (Πηγή: http://michaelhdj.wordpress.com) Κάνε κλικ στην εικόνα να δεις το βίντεο

Ενδιάμεσα, πλήθος γιορτών όπως των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και τον εορτασμό της  Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Πολεμική Αεροπορία (Πηγή: http://exciter74.blogspot.gr) Κάνε κλικ να δεις το βίντεο…!

αλλά και λιγότερο γνωστών όπως Ματθαίου, του Σωσίπατρου της Σεσίλιας και αρκετών άλλων όπως φαίνεται και στο εορτολόγιο που ακολουθεί:

εορτολόγιο Νοεμβρίου

 Γιορτές στον κόσμο

Οι Μέρες των Νεκρών (Μεξικό)/Los Dias de Los Muertos

Οι Μέρες των Νεκρών δεν είναι μέρες πένθους αλλά μέρες μνήμης και χαράς όπου κάθε οικογένεια μαζεύεται για να γιορτάσει την επίσκεψη των προγόνων της. Πριν την εισβολή των Ισπανών αποικιστών, οι εορτασμοί περιλάμβαναν θυσίες και γεύματα αλλά στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στη καθολική Γιορτή των Πνευμάτων και απέκτησαν πιο «δυτικό» χαρακτήρα.

Η γιορτή των νεκρών / Los dias de los Muertos (Πηγή: http://hairforheroes.wordpress.com)

Οι προετοιμασίες ξεκινούν βδομάδες πριν με την αγορά πλαστικών σκελετών, κρανίων και την παρασκευή σοκολατοειδών σε αντίστοιχα σχήματα. Η πρώτη μέρα του Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στα νεκρά παιδιά και η δεύτερη στους εορτασμούς με παρελάσεις στους δρόμους και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Σχετικά με Δημοτικό Σχολείο Λουσικών Αχαΐας

Το σχολείο μας είναι ένα εξαθέσιο δημοτικό σχολείο 30 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Πατρών. Έχει λίγο περισσότερους από 80 μαθήτριες που διαμένουν στα Λουσικά και σε γύρω χωριά και οικισμούς. Αποτελεί, λόγω της θέσης του, αλλά και της λειτουργίας του, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο των Λουσικών και της γύρω περιοχής.
Ο σχεδιασμός, η λειτουργία και η συνεχής ανανέωση του blog είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής έως τώρα συνεργασίας των εκπαιδευτικών του σχολείου, των μαθητριών και μαθητών του, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της τοπικής κοινωνίας της περιοχής. Όσο για την ευθύνη απέναντι σε θέματα νομιμότητας και δεοντολογίας, όπως και για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις, την έχει ο διευθυντής του σχολείου Τόκας Δημήτριος (έως 31 Ιουλίου 2017).
Το blog αυτό δημιουργήθηκε αρχικά για τις ανάγκες του προγράμματος Comenius 2010-12 αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να εξυπηρετεί παράλληλα και τις καθημερινές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές αλλά και άλλες ανάγκες του σχολείου μας.

Ο διευθυντής του σχολείου
Τόκας Δημήτριος Υπεύθυνος για το blog  έως 31 Ιουλίου 2017

 


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Διαπολιτισμική, Διάφορα, Επετειακά, Η Ελλάδα μας, Ο κόσμος όλος, Ο τόπος μας. Ετικέτες: , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *