Τα πραγματικά τραγούδια του μετώπου / Songs of 1940

Music of 1940

Το έπος του 40 το έχουμε συνδέσει με τραγούδια της Βέμπω. Μήπως όμως στο μέτωπο, αλλά και στα κουτούκια του Πειραιά και της Αθήνας, ακουγόταν και κάποιες άλλες μουσικές;

Ένας μπαγλαμάς ή ένα κλαρίνο στα χέρια του πολεμιστή και ο πόλεμος άλλαζε όψη.  Τσιτσάνης, Χαλκιάς, Βαμβακάρης και τόσοι άλλοι δώσαν το παρών όταν το χρειάστηκε η πατρίδα.

Δεν μπορεί τις μάχες και ειδικά τις νίκες να μη τις στολίσανε με νότες. Απολαύστε κάποια δείγματα από τραγούδια εκείνης της περιόδου.

[youtube KFJhFDiwZjQ]

[youtube IniGMMSYaAU]

[youtube DFf9HtbjPSA]

[youtube bsAQT4A4MLc]

[youtube zk2kPmJWEkI]

[youtube VjPJ67IZNd0]

[youtube WDdu5jHolfI‎]

[youtube ZquBs0bYtak]

[youtube l4U58e98iKI]

[youtube 6F5RNwAAmno]

 

Οι στίχοι των τραγουδιών περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Σάκη Πάπιστα «Το αστικό τραγούδι στα πέτρινα χρόνια 1940-1949», εκδ. Αφών Κυριακίδη.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τους «Πατριώτες της πενιάς» ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο της Ελευθεροτυπίας http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=94892 Τόκας Δημήτριος

Σχετικά με Δημοτικό Σχολείο Λουσικών Αχαΐας

Το σχολείο μας είναι ένα εξαθέσιο δημοτικό σχολείο 30 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Πατρών. Έχει λίγο περισσότερους από 80 μαθήτριες που διαμένουν στα Λουσικά και σε γύρω χωριά και οικισμούς. Αποτελεί, λόγω της θέσης του, αλλά και της λειτουργίας του, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο των Λουσικών και της γύρω περιοχής.
Ο σχεδιασμός, η λειτουργία και η συνεχής ανανέωση του blog είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής έως τώρα συνεργασίας των εκπαιδευτικών του σχολείου, των μαθητριών και μαθητών του, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της τοπικής κοινωνίας της περιοχής. Όσο για την ευθύνη απέναντι σε θέματα νομιμότητας και δεοντολογίας, όπως και για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις, την έχει ο διευθυντής του σχολείου Τόκας Δημήτριος (έως 31 Ιουλίου 2017).
Το blog αυτό δημιουργήθηκε αρχικά για τις ανάγκες του προγράμματος Comenius 2010-12 αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να εξυπηρετεί παράλληλα και τις καθημερινές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές αλλά και άλλες ανάγκες του σχολείου μας.

Ο διευθυντής του σχολείου
Τόκας Δημήτριος Υπεύθυνος για το blog  έως 31 Ιουλίου 2017

 


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην 28η Οκτωβρίου, Διάφορα, Επετειακά και χαρακτηρίσθηκε , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση