Γαϊδουρόγαμος στα Λουσικά / Donkey-marriage

Γαϊδουρόγαμος / Donkey wedding (Πηγή: Γιάννης Αυγερόπουλος Τάξη Ε)

Μένοντας πιστοί στις παραδόσεις του τόπου μας, όσο τουλάχιστο μας δίνεται ακόμα η δυνατότητα, στο χωριό μας αναβιώσαμε το έθιμο του «γαϊδουρόγαμου» κι αυτές τις απόκριες.

Με συμμετοχή όλων σχεδόν των κατοίκων του χωριού αλλά και πολλών επισκεπτών δίποδων και τετράποδων, στολίσαμε και «ξουρίσαμε» γαμπρούς και νύφες, κουμπάρους, γαϊδούρια και συμπεθέρους, κουβαλήσαμε τα προικιά, «χορέψαμε» τα νιόγαμπρα, υπογράψαμε τα προικοσύμφωνα, γιαουρτώσαμε και το δήμαρχο, ξεμεθύσαμε τον παπά για να κάνει το μυστήριο, προσπαθήσαμε να κλέψουμε τη νύφη, «ξεχωρίσαμε» τις συμπεθέρες και άλλα πολλά…σε ένα δρώμενο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσικών που ξεκίνησε από κάθε σπίτι του χωριού και έληξε στην αυλή του σχολείου μας.

Αυτοσχεδιασμός, γέλιο, σάτιρα, και ανεπιτήδευτος αυθορμητισμός σε ένα χωριό που ξέρει να γλεντάει και να εκτιμάει την ομορφιά στο απλό και απέριττο.

Ελπίζουμε του χρόνου να είστε μαζί μας. Έως τότε απολαύστε κάποιες από τις στιγμές μας…!

Σχετικά με Δημοτικό Σχολείο Λουσικών Αχαΐας

Το σχολείο μας είναι ένα εξαθέσιο δημοτικό σχολείο 30 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Πατρών. Έχει λίγο περισσότερους από 80 μαθήτριες που διαμένουν στα Λουσικά και σε γύρω χωριά και οικισμούς. Αποτελεί, λόγω της θέσης του, αλλά και της λειτουργίας του, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο των Λουσικών και της γύρω περιοχής.
Ο σχεδιασμός, η λειτουργία και η συνεχής ανανέωση του blog είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής έως τώρα συνεργασίας των εκπαιδευτικών του σχολείου, των μαθητριών και μαθητών του, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της τοπικής κοινωνίας της περιοχής. Όσο για την ευθύνη απέναντι σε θέματα νομιμότητας και δεοντολογίας, όπως και για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις, την έχει ο διευθυντής του σχολείου Τόκας Δημήτριος (έως 31 Ιουλίου 2017).
Το blog αυτό δημιουργήθηκε αρχικά για τις ανάγκες του προγράμματος Comenius 2010-12 αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να εξυπηρετεί παράλληλα και τις καθημερινές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές αλλά και άλλες ανάγκες του σχολείου μας.

Ο διευθυντής του σχολείου
Τόκας Δημήτριος Υπεύθυνος για το blog  έως 31 Ιουλίου 2017

 


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Η περιοχή μας, Νέα / Ανακοινώσεις, Ο τόπος μας και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση