Γύρω-γύρω όλοι (από το πρόγραμμα «Σαν το παλιό καλό κρασί»)

Κάστρο Άρλας - Φώσταινας (Πηγή:http://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=arla)

Εμείς οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄τάξης στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος “σαν το παλιό καλό κρασί” ψάξαμε και βρήκαμε ότι:

Στα Ζησιμέικα έχουμε το αιγυπτόκαστρο και αρχαιολογικούς χώρους στα Σπαλιαρέικα, στο Ελαιοχώριο και στις Πόρτες.


Στο χωριό Φώσταινα δεν υπάρχει δυστυχώς πλατεία. Υπάρχει ένα οικόπεδο στη μέση του χωριού, όπου ήταν πρώτα σπίτι αλλά κατεδαφίστηκε λόγω σεισμού.
Ο πρόεδρος του χωριού ενεργεί για να γίνει πλατεία. – Κωνσταντίνος Αναγνωστόπ

Στο χωριό μας, τη Φώσταινα, δεν έχει γεννηθεί κάποιος ήρωας, λογοτέχνης, αθλητής ή πολιτικός. Το όνομά του το πήρε από το βασιλιά Φωσταίνη. –
Ευαγγελία Λιακοπούλου

Το χωριό μου ονομάζεται Άρλα και βρίσκεται στις πλαγιές του χαμηλού όρους Μόβρη.
Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Άρλας βρίσκεται το ξωκκλήσι του προφήτη Ηλία και του Αϊ-Γιώργη στη θέση Ροβιανίτη σε μεγάλο υψόμετρο με αρκετά μεγάλη θέα.
Περνώντας το Γυφτόκαστρο και επί του κεντρικού οδικού δικτύου(ΒΙ.ΠΕ.-ΠΟΡΤΕΣ) συναντάς ένα πλούσιο πευκοδάσος με θέα τον Πατραϊκό και τα βουνά του Αντιρρίου. Σ’αυτό το πευκοδάσος υπάρχει ακόμα το πολύ παλιό ξωκκλήσι της Παναγίας που ανήκει στον οικισμό Πηγάδια του Δημοτικού διαμερίσματος Χαραυγή, όπου γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.
Η πλατεία του χωριού μας φτιάχτηκε το 1970 από τον πρόεδρο του χωριού μας. Είναι στο κέντρο του χωριού, δίπλα από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Από το 1970 έως σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι γιατί ίσως κάποιοι δεν ενδιαφέρθηκαν. Οι κάτοικοι είναι περίπου 500 και οι περισσότεροι ασχολούνται με τη γεωργία.

Είμαι χαρούμενη που γεννήθηκα στο χωριό Άρλα και μεγαλώνω μαζί με τους γονείς μου. -Ελένη Βλάχου

Το χωριό μου, τα Άνω Σουδενέικα, έχει την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Εκεί βρίσκεται και η πλατεία με αρκετά μαγαζιά και πολλές φορές μαζευόμαστε και τα παιδιά για να παίξουμε.

Τα παλιά τα χρόνια η πλατεία ήταν απλώς ένα χωράφι που το αγόρασε μετά η κοινότητα. – Κατερίνα Παπανδρεοπούλου

Η πλατεία του χωριού μου,δηλαδή των Σουδενεϊκων, είναι στο κέντρο, δίπλα από την εκκλησία. Εκεί κάνουμε πολλές εκδηλώσεις και μαζευόμαστε και τα παιδιά για παιχνίδι. – Μαρία Παπανδρεοπούλου

Κατοικώ στα Σπαλιαραίικα. Οι δρόμοι στο χωριό μας δεν έχουν ονόματα ούτε αριθμούς.
Η πλατεία του χωριού μας είναι στο κέντρο και κοντά στην εκκλησία μας, τον Άγιο Δημήτριο. Πάνω στην πλατεία έχει δέντρα και ένα πηγάδι.
Στο νομό μας έχει γεννηθεί ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς, οι πολιτικοί Γεώργιος Παπανδρέου(γέρος της Δημοκρατίας), Κωστής Στεφανόπουλος, Δημήτριος Γούναρης, Θρασύβουλος Ζαϊμης. Οι παραπάνω πολιτικοί έγιναν γνωστοί γιατί διατέλεσαν πρωθυπουργοί ή πρόεδροι της Δημοκρατίας.

Ηθοποιοί που γεννήθηκαν στο νομό μας είναι οι: Τασσώ Καβαδία, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Σπύρος Φωκάς, Παύλος Χαϊκάλης. – Αγγελική-Νικολίτσα Χατζή

Κατοικώ κι εγώ στα Σπαλιαραίικα και μ’αρέσει να κάνω ποδήλατο στην πλατεία μαζί με τ’άλλα παιδιά, να παίζω και να απολαμβάνω τα καλοκαιρινά βράδια.

Κωνσταντίνα Σπαλιάρα

Θα σας πω πώς ιδρύθηκαν τα Κουνελαίικα Αχαϊας.
Υπάρχει ένας μύθος που το εξιστορεί.
Τα Κουνελαίικα λοιπόν, ιδρύθηκαν από δύο αδέρφια, το Λαγό και το Κουνέλι. Μια μέρα όμως ο Λαγός έφυγε και έμεινε μόνο το Κουνέλι που έδωσε το όνομά του στο χωριό.
Η πλατεία μας είναι στην πέρα γειτονιά, γιατί το χωριό χωρίζεται σε δυο γειτονιές.
Τα γύρω χωριά είναι η Βιομηχανική περιοχή, το Καλαμάκι, το Μαζαράκι και το Χαϊκάλι.
Παναγιώτα Βρόντου

Είμαι από τα Λουσικά. Στο χωριό μας έχουν βρεθεί μυκηναϊκοί τάφοι και τα εκθέματά τους βρίσκονται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας. Ακόμα έχουν βρεθεί και απολιθώματα ελέφαντα.
Σημαντικά κτίρια του χωριού μας είναι τα σχολεία μας, το λαογραφικό μουσείο, η εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου με τα παρεκκλήσια μας.
Το χωριό μας έχει έναν κεντρικό δρόμο που ονομάζεται οδός Καλαβρύτων καθώς επίσης και μικρούς κάθετους δρόμους.Αν ακολουθήσεις τον κεντρικό μας δρόμο θα οδηγηθείς στα Καλάβρυτα.
Στο χωριό μας δεν υπάρχει κεντρική πλατεία.Έχουμε όμως το πολύ μεγάλο προαύλιο του σχολείου μας καθώς και το μεγάλο προαύλιο της εκκλησίας μας. Μικρότερες πλατείες υπάρχουν στο κάτω μέρος του χωριού μας, το προαύλιο του Δημαρχείου και στο συνοικισμό Σπαλιαραίικα.

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του χωριού μας και των προγόνων μας μπορούμε να βρούμε στο βιβλίο που έχει γράψει ο δάσκαλος Ιωάννης Λινάρδος.

Στον τόπο μας, τα Λουσικά υπάρχουν παλιά έθιμα: ο γαϊδουρόγαμος,οι μασκαράδες που πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι. Το Πάσχα καβάλαγαν το άλογο και έλεγαν για το Λάζαρο που αναστήθηκε.
Ρένια Ροδοπούλου

Προσωπικότητες

Στο χωριό μας έχει γεννηθεί ο Παναγιώτης Αναστασόπουλος που είναι ηθοποιός, έχει παίξει στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Επίσης είχε δημιουργήσει τη θεατρική ομάδα του παλιού Δήμου μας.

Λινάρδου Εύη

Ορισμένοι από τους σημαντικούς ανθρώπους του τόπου μου:

Βασίλειος Τερζής.Γεννήθηκε το 1910 και πέθανε το 1980. Ήταν γιατρός και είχε θεραπεύσει παιδιά και παππούδες.
Δημήτριος Ραγιάς. Γεννήθηκε το 1920 και πέθανε το 1985. Ήταν γιατρός και είχε θεραπεύσει πολλούς ανθρώπους.
Γεώργιος Ροδόπουλος. Γεννήθηκε το 1910 και πέθανε το 1985. Ασχολήθηκε με το εμπόριο.
Θεμοστοκλής Λινάρδος. Γεννήθηκε το 1915 και πέθανε το 1985. Ήταν ράφτης.
Δημήτριος Σιμωτάς. Γεννήθηκε το 1915 και πέθανε το 1987. Ήταν αποθηκάριος Συνεταιρισμού Λουσικών. Είχε τελειώσει το Σχολαρχείο.
Χαράλαμπος Σελμπέρης. Είχε διάφορες δραστηριότητες στα πανηγύρια.

Εκεί από όπου κατάγεται ο πατέρας μου έχουν γεννηθεί οι οπλαρχηγοί Ασημάκης Σκαλτσάς και οι Πετμεζάδες.
Αθλητής που έχει γεννηθεί στην Πάτρα είναι ο Δημήτριος Τόφαλος.
Παρασκευή Λινάρδου

Ρένια Ροδοπούλου

Οι πιο γνωστοί πολιτικοί του Νομού μας ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο γιος του Ανδρέας.

Μαρία Παπανδρεοπούλου

Μουσικός που έχει γεννηθεί στο νομό μας είναι ο Θάνος Μικρούτσικος. Ποδοσφαιριστής γνωστός είναι ο Κατσουράνης.

Κωνσταντίνα Σπαλιάρα

Στα παλιά τα χρόνια υπήρχαν χωριά που και σήμερα υπάρχουν αλλά είχαν διαφορετικές ονομασίες.
Το Αχαϊκό παλιά το λέγανε Πεντρόνι και το Καλαμάκι το λέγανε Χαρμπιλέικα. Η Χαραυγή λεγόταν Χατζούρι, τα Πηγάδια Τζάιλο, το Πολύλοφο Μπράτη, το Ελαιοχώρι Μπινιαρέικα, ο Άγιος Νικόλαος Κράλη και τα Λουσικά Κάτω Σουδενέικα.

Μαρία Παπανδρεοπούλου

Σχετικά με Δημοτικό Σχολείο Λουσικών Αχαΐας

Το σχολείο μας είναι ένα εξαθέσιο δημοτικό σχολείο 30 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Πατρών. Έχει λίγο περισσότερους από 80 μαθήτριες που διαμένουν στα Λουσικά και σε γύρω χωριά και οικισμούς. Αποτελεί, λόγω της θέσης του, αλλά και της λειτουργίας του, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο των Λουσικών και της γύρω περιοχής.
Ο σχεδιασμός, η λειτουργία και η συνεχής ανανέωση του blog είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής έως τώρα συνεργασίας των εκπαιδευτικών του σχολείου, των μαθητριών και μαθητών του, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της τοπικής κοινωνίας της περιοχής. Όσο για την ευθύνη απέναντι σε θέματα νομιμότητας και δεοντολογίας, όπως και για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις, την έχει ο διευθυντής του σχολείου Τόκας Δημήτριος (έως 31 Ιουλίου 2017).
Το blog αυτό δημιουργήθηκε αρχικά για τις ανάγκες του προγράμματος Comenius 2010-12 αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να εξυπηρετεί παράλληλα και τις καθημερινές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές αλλά και άλλες ανάγκες του σχολείου μας.

Ο διευθυντής του σχολείου
Τόκας Δημήτριος Υπεύθυνος για το blog  έως 31 Ιουλίου 2017

 


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Η περιοχή μας, Καινοτόμα Προγράμματα, Μαθητικά Νέα - Μαθητικές Ανακοινώσεις, Νέα / Ανακοινώσεις, Ο τόπος μας, Πολιτιστικά Προγράμματα, Τοπική Ιστορία. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

2 Responses to Γύρω-γύρω όλοι (από το πρόγραμμα «Σαν το παλιό καλό κρασί»)

  1. Ο/Η lazaris λέει:

    very interesting, exciting, and useful page. not only school but also all the area becomes known not only in Greece but also all over the world. great Tokas

  2. Ο/Η alejandra λέει:

    einai kai to dikomoy sxoleio..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *