Δραστηριότητες Ευρωπαϊκών Συμπράξεων – Φιλοξενία Εκπαιδευτικών από Ευρωπαϊκές Χώρες στην περιοχή μας
Άρθρο Δημοσιευμένο στην Εφημερίδα Αχαγιώτικα Νέα φύλλο Δεκεμβρίου 2011
Ανοιχτές πόρτες στην Ευρώπη το δικό μας φανταστικό παραμύθι ο τίτλος του προγράμματος Comenius και ανοιχτές οι πόρτες του Δημοτικού Σχολείου Λουσικών και οι καρδιές των συντοπιτών μας για την υποδοχή 13 εκπαιδευτικών από το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα κατά το διάστημα 18 έως και 25 Νοεμβρίου μια ομάδα 4 εκπαιδευτικών από την Ισπανία, 3 από την Ιταλία , 3 από την Τουρκία και 3 από την Πολωνία επισκέφθηκαν το Δημοτικό σχολείο των Λουσικών στα πλαίσια των υποχρεώσεων της διεξαγωγής μια σχολικής σύμπραξης Comenius που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρα από τις δραστηριότητες για την αποπεράτωση του εκπαιδευτικού μέρους του προγράμματος και από την οριστικοποίηση του υλικού που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα σε βιβλίο, οι φιλοξενούμενοι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε πλήθος εκδηλώσεων και επισκέψεων.
Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στο Λάππα και επισκέφθηκαν την περιοχή Στροφυλιάς Κοτυχίου μαζί με μαθητές. Συνέχισαν το πρόγραμμά τους στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και παρακολούθησαν αθλητικές δραστηριότητες των μαθητών. Την ίδια μέρα έως αργά το βράδυ διεκπεραίωσαν τις υποχρεώσεις του προγράμματος στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου που τους παραχωρήθηκε από το Δήμο Δυτικής Αχαΐας και παρευρέθηκαν σε γεύμα που προσφέρθηκε από μέλη της Δημοτικής Αρχής.
Την Τρίτη 22/11 μετακινούμενοι με το λεωφορείο του Δήμου επισκέφθηκαν τα Λουσικά ξεκινώντας από το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Λουσικών. Επόμενη στάση το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο και ο Ι. Ναός του προστάτη των Λουσικών Αγίου Γρηγορίου όπου ξεναγήθηκαν από τον αιδεσιμότατο της ενορίας πατέρα Κων/νο Στελάτο. Κατόπιν παρακολούθησαν εκδηλώσεις που είχαν οργανώσει οι μαθητές και οι μαθήτριες στο Δημοτικό σχολείο Λουσικών, με σκετς, χορευτικά, τραγούδια και μαγειρέματα και καφέ φτιαγμένα και σερβιρισμένα από τα παιδιά του σχολείου.
Μετά τις εκδηλώσεις ακολούθησε γεύμα και ελληνικό παραδοσιακό γλέντι στο προαύλιο του σχολείου. Την όλη διοργάνωση του τραπεζιού και του γλεντιού την είχανε αναλάβει οι γονείς και οι Κηδεμόνες του σχολείου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Λουσικών. Εκεί οι γονείς των παιδιών κατέπληξαν τους προσκεκλημένους με τα υπέροχα εδέσματα, τα δώρα τους, τη φιλοξενία τους το κέφι τους και την ανοιχτή τους καρδιά. Όσο για το χορό, τη ζωντανή μουσική και το τραγούδι τα είχε αναλάβει ο κύριος Φραγκίσκος Βόμβιρας και το χορευτικό του συγκρότημα.
Την επόμενη μέρα 23/11 ο Διευθυντής, οι Εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας αναλάβανε το ρόλο του οικοδεσπότη και τους υποδεχτήκανε στον πάντα ζεστό και φιλόξενο για παρόμοιες εκδηλώσεις χώρο τους.
Κατόπιν οι φιλοξενούμενοι με ξεναγό τον κύριο Βασίλη Αργυρόπουλο επισκεφθήκανε ανασκαφές στην περιοχή Καραίικα και είδαν τις πηγές της ιστορίας μιας ολόκληρης χαμένης και άγνωστης ως τώρα πόλης του 4ου π.Χ. αιώνα να προβάλλουν εκείνη την στιγμή με τη βοήθεια της σκαπάνης των αρχαιολόγων μπροστά στα μάτια τους. Και αυτές είναι μόνο ένα μικρό μέρος των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν.
Πάρα πολύς λοιπόν ο κόπος και πάρα πολλές οι υποχρεώσεις απέναντι στους ξένους μας που θα ήταν αδύνατο να βγουν εις πέρας αν δε βοηθούσαν οι εκπαιδευτικοί , οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Λουσικών και του 1ου Δ. Σχ. Κάτω Αχαΐας, ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, ο πατήρ Κων/νος από την ενορία του Αγίου Γρηγορίου Λουσικών, οι Γονείς και Κηδεμόνες του Δημοτικού Σχολείου Λουσικών, με τις προσφορές τους σε κρασιά, ελαιόλαδο, δώρα, φαγητά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, ο κύριος Φραγκίσκος και το χορευτικό του συγκρότημα, ο κύριος Βασίλης Αργυρόπουλος με την προσφορά των γνώσεών του και τόσοι άλλοι.
Ήταν τόσο μεγάλη και ποικίλη η προσφορά όλων των συντοπιτών μας που δεν είναι δυνατό να τους αναφέρουμε σε ένα άρθρο εφημερίδας. Παραθέτουμε μόνο το σχόλιο του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Λουσικών που τόνισε την αξία των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων μια ιδέα που είχε τις ρίζες της στην Κυβέρνηση του βουνού του 1944 (Γληνός). Παράλληλα μας ανέφερε ότι « …η όλη διοργάνωση όχι απλά χάρισε πλήθους ευκαιριών στους μαθητές, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και στην τοπική κοινωνία αλλά ήταν και η αφορμή να συνεργαστούμε όλοι εμείς μεταξύ μας και να δείξουμε ότι ως λαός έχουμε ακόμα αξίες, ομορφιά, αγάπη και αξιοπρέπεια. Δεδομένου δε ότι στην πρόσφατη ιστορία του τόπου μας με κάποιες από τις χώρες του προγράμματος ήμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση είναι ευχής έργο ότι σήμερα μπορούμε να συμβιώνουμε και να θέτουμε τις βάσεις για μια κοινωνία όπου μπορούμε να συνυπάρχουμε ο ένας με τον άλλο, σεβόμενοι πάντα τη διαφορετικότητα και το πολιτιστικό κεφάλαιο του καθενός. Και είναι ωραίο τα σχολεία μας να ενώνουν και όχι να χωρίζουν ανθρώπους και λαούς προβάλλοντας πάντα και την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου…».