

Μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν φέτος στον διαγωνισμό “Κάν’το ν’ακουστεί 2025” , που διοργανώνει κάθε χρόνο η Επιστημονική Εταιρεία European School Radio – Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας, Creative Greece και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης GRAMMO ΕΡΑΤΩ ΑΠΟΛΛΩΝ. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε όλες τις σχολικές/εκπαιδευτικές μονάδες διεθνώς.
Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά συνέβαλαν στη δημιουργία podcast, με θέμα της επιλογής τους. Αναλυτικότερα, ως podcast νοείται ένα ηχογραφημένο επεισόδιο, είτε αυτοτελές είτε μέρος μιας σειράς επεισοδίων, που παρουσιάζει ένα θέμα με τη χρήση ποικίλων τεχνικών του ραδιοφωνικού λόγου. Ο αριθμός των ομιλητών/ομιλητριών μπορεί να διαφέρει, από μονόλογο έως πάνελ περισσότερων ατόμων. Ωστόσο, η δομή πρέπει να έχει προηγουμένως σχεδιαστεί και το κείμενο να είναι αποτέλεσμα μίας μελέτης επί της θεματικής που προσεγγίζεται.
Έτσι λοιπόν, οι μαθητές/μαθήτριες που συμμετείχαν σε αυτό απήγγειλαν αποσπάσματα από το ποίημα του βραβευμένου με Nobel Λογοτεχνίας Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη “Ο Τελευταίος Σταθμός” εξίσου στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα, καθώς η δράση έλαβε χώρα στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών, με την καθοδήγηση και αρωγή της εκπαιδευτικού Αγγλικών του σχολείου κας Ελένης Κυριαζή και του εκπαιδευτικού Πληροφορικής κου Ιωάννη Παπαιωάννου. Ο λόγος που επελέγη το συγκεκριμένο ποίημα ήταν ο διαχρονικός χαρακτήρας του, με την περιγραφή των δυσκολιών που ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω του πολέμου, ταξιδεύοντας στις θάλασσες του κόσμου, ενώ πολλές φορές δεν καταφέρνουν να φθάσουν στον προορισμό τους και έτσι ποτέ δεν ξέρουν πότε και ποιος θα είναι ο τελευταίος τους σταθμός.
Η Ελληνική γλώσσα κάνει τον στίχο δυνατό τονίζοντας τον Ελληνικό πολιτισμό, ενώ η Αγγλική μετάφραση αποτελεί το όχημα για το ταξίδι του Ελληνισμού στα πέρατα του κόσμου και συμβολίζει τον διαμεσολαβητικό της χαρακτήρα.
Οι συμμετοχές των σχολείων θα κριθούν για το περιεχόμενο, την δομή, την παρουσίαση, καθώς και για τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία και την παραγωγή αλλά και το συνολικό αντίκτυπο που το podcast έχει στους ακροατές. Εν κατακλείδι, οι συμμετοχές θα κριθούν από οριζόμενη από τους φορείς του διαγωνισμού κριτική επιτροπή και από τα υπόλοιπα συμμετέχοντα σχολεία. Θα δοθούν μέχρι και τρία πρώτα βραβεία ανά κατηγορία συμμετοχής και με διαδικτυακή ψηφοφορία θα δοθούν δύο Βραβεία των Ακροατών του European School Radio, ένα για κάθε κατηγορία συμμετοχής (Podcast, Τραγούδι). Όλες οι σχολικές μονάδες που θα συμμετάσχουν, ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη βράβευσή τους στον Διαγωνισμό, θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής. Όλα τα podcasts και τραγούδια θα μεταδίδονται στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του European School Radio. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι μαθητικές ομάδες θα μπορούν να παρουσιάσουν το τραγούδι ή το podcast που έχουν δημιουργήσει στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του 9ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου European School Radio 2025, το οποίο θα διεξαχθεί στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής από τις 9 έως τις 12 Απριλίου 2025. Η Τελετή Βράβευσης για το podcast θα γίνει την Παρασκευή, 11 Απριλίου 2025 στις 18.00 και η Τελετή Βράβευσης για το Τραγούδι θα γίνει το Σάββατο, 12 Απριλίου 2025, στις 10.00. Πληροφορίες για το Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα, https://fest.europeanschoolradio.eu/.
Στην ιστοσελίδα, http://contest.europeanschoolradio.eu/, βρίσκονται αναρτημένες όλες οι πληροφορίες που αφορούν στον Διαγωνισμό. Εκεί θα δημοσιεύεται υλικό υποστήριξης και θα ανακοινώνεται οποιαδήποτε νέα ενημέρωση.
Καλή μας επιτυχία!