Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ξένων Γλωσσών  που οργανώνεται σε συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης  κατάφερε να ενώσει εκατομμύρια ανθρώπους από 45 χώρες. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες γιορτάζουμε την γλωσσική πολυμορφία στην Ευρώπη και προάγουμε την μάθηση των γλωσσών.hmera_gl_1

Το  Συμβούλιο της Ευρώπης ανάγγειλε ότι η Ευρωπαϊκή Μέρα  Γλωσσών  θα γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου. Γενικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής μέρας Γλωσσών είναι να:

  1. ενημερώσουν το κοινό  για τη σημασία την μάθηση γλωσσών και την πολυμορφία των διάφορων γλωσσών που μαθαίνουν ώστε να αυξηθεί η πολυγλωσσία  και η διαπολιτισμική  κατανόηση.   
  2. προάγουν την πλούσια  γλωσσική και πολιτιστική  πολυμορφία στην Ευρώπη  που πρέπει να διατηρηθεί και να καλλιεργηθεί
  3. ενθαρρύνουν τη δια  βίου  μάθηση γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο, είτε για σκοπούς  σπουδών, είτε για επαγγελματικές ανάγκες, είτε για σκοπούς  κινητικότητας ή για διασκέδαση  και ανταλλαγές.
  4. να προωθήσει την πλούσια γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία της Ευρώπης.
  5. να αναπτυχθεί η ξενογλωσσία στα σχολεία και έξω από αυτά.

Με την ευκαιρία της ημέρας διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις για παιδιά με προγράμματα στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και μαθήματα για κάποια γλώσσα και συνέδρια. Αυτές οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τα κράτη-μέλη (πέρα δηλαδή από τα γλωσσικά προγράμματα).

Στις 26 Σεπτεμβρίου (που φέτος έτυχε να είναι Τρίτη) γιορτάσαμε κι εμείς την Ευρωπαϊκή μέρα ξένων γλωσσών. Στο σχολείο ασχοληθήκαμε με διάφορα διαδραστικά βιντεάκια που το ένα από αυτά ήταν «Η ΑΘΗΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ/ATHINA TRAVELS TO EUROPE» που το έχει κάνει η έκτη δημοτικού 2016 για το ιστολόγιο/blog των αγγλικών του σχολείου μας. Ακούσαμε διάφορες γλώσσες και μάθαμε την αξία της πολυγλωσσίας για το μέλλον μας. Για να βρούμε την πολυγλωσσία της Ευρώπης κάναμε μια έρευνα σχετικά με το πόσες γλώσσες μιλούνται σε αυτή και βρήκαμε πως ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος: 235! Από αυτές μόνο οι 60 είναι επίσημες γλώσσες!

hmera_gl_2

 Πηγή πληροφοριών:

  http://edl.ecml.at/

  https://ec.europa.eu/education/initiatives/languages-day_el

Οι μαθήτριες της Στ τάξης Μελίνα Δ. και Χριστίνα Μ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση