Ο τόπος μας

Το Λέχαιο βρίσκεται 8 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Κορίνθου, στην παλαιά Εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Κορινθίων.

Το παλιό Κολομπότσι ονομάστηκε Λέχαιο από τον μυθικό Λέχη, γιο του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα και της πηγής Πειρήνης, της κόρης του ποτάμιου θεού Αχελώου. Στο λιμάνι του Λεχαίου οφείλεται η σημαντική εμπορική και οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε η Κόρινθος κατά τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους.

history1-horz

Η κατασκευή του λιμανιού αποτελεί ένα τεχνολογικό θαύμα της εποχής. Αποτελούταν από το εμπορικό και τον πολεμικό ναύσταθμο με τρεις εσωτερικές λιμενολεκάνες και τρία εξωτερικά λιμάνια. Με τα μπάζα από τις εκσκαφές, δημιουργήθηκαν δύο λοφίσκοι, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι εσωτερικές λιμενολεκάνες από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους. Το λιμάνι του Λεχαίου αντιγράφηκε από τους Καρχηδόνιους και τους Ρωμαίους και εφαρμόστηκε σε πολλά λιμάνια ενώ χρησιμοποιήθηκε αδιάκοπα από τον 7ο  πΧ αιώνα έως και το 1955, δηλ. για περίπου 2655 χρόνια.

history_3

Τον 4ο μΧ αιώνα, οικοδομήθηκε στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου η Βασιλική (Εκκλησία) του Μάρτυρα Λεωνίδη, και των 7 Παρθένων. Επρόκειτο για ένα εντυπωσιακό Κτίσμα, κορινθιακής χριστιανικής αρχιτεκτονικής, με πρωτοπόρες γραμμές, δείγμα ύπαρξης μίας ανθούσας αρχιτεκτονικής σχολής.

history2-horz

Το Λέχαιο εμφανίζει και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον αφού το παλαιό λιμάνι έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας πολλών αποδημητικών πτηνών.


Πηγές:

  1. Βικιπαίδεια
  2. Ιστοσελίδα www.moriasnow.gr
  3. Δήμος Κορινθίων
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση