Επίσκεψη μαθητών της Α και Β τάξης στο ελαιοτριβείο

DSC02251

DSC02259

“Ελιά η ευλογημένη” είναι το θέμα του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιούν οι μικροί μας μαθητές που θέλουν να μάθουν τα πάντα για την ελιά και το λάδι.
Επισκέφθηκαν με την τάξη τους το τοπικό ελαιοτριβείο και ενημερώθηκαν για το πως γίνεται σήμερα η διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου.
Είχαμε δει κι ένα βίντεο πως γινόταν αυτό παλαιότερα με το γαϊδουράκι η διαδικασία αυτή, τότε που δεν είχαμε τα σύγχρονα φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία.

DSC02249
DSC02251DSC02252

DSC02247

Στις μέρες μας οι ελιές συλλέγονται στους αγρούς και μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο.Αφού πλυθούν, προχωρούν μέσα σε έναν ανοξείδωτο σπαστήρα, ο οποίος τεμαχίζει την ελιά μαζί με τον πυρήνα, μετατρέποντας τη σε μία πάστα. Αυτή η πάστα ελιάς μεταφέρεται σε μεγάλα ανοξείδωτο δοχεία για μάλαξη, τους μαλακτήρες. Οι μαλακτήρες εκτός από την ανάδευση, επιπλέον θερμαίνουν ελαφρά την ελαιοζύμη για να διευκολυνθεί η διαδικασία διαχωρισμού του ελαιολάδου στο επόμενο στάδιο.Στον διαχωριστήρα, η σάρκα και ο πυρήνας της ελιάς διαχωρίζονται από το λάδι. Ο διαχωρισμός μπορεί να γίνει με εξαγωγή τριών φάσεων (λάδι-νερό-στερεά) ή με εξαγωγή δύο φάσεων (λάδι –υγρά στερεά). Είναι καλύτερα να Χρησιμοποιούμε την εξαγωγή δύο φάσεων καθώς έτσι εξοικονομούμε νερό (εξοικονόμηση 1.000 λίτρων νερού για 1.000 λίτρα ελαιολάδου) και επιπλέον το λάδι είναι πιο υγιεινό καθώς σημαντικές πολυφαινόλες δεν ξεπλένονται με το νερό. Στο τέλος διαχωρίζεται το λάδι και δοκιμάζουμε το ζεστό λάδι τη στιγμή που βγαίνει από το ελαιοτριβείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *