Τηγανέλαιο: Δεν το πετάμε, το μαζεύουμε

thganelaioΠρομηθευτήκαμε στο σχολείο μας ένα δοχείο χωρητικότητας ενός τόνου στο οποίο συλλέγουμε τηγανέλαιο.
Συνήθως, ρίχνουμε το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε. Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!

Γενικότερα, δεν πρέπει να πετάμε χημικές ουσίες όπως μπογιές, βερνίκια, εντομοκτόνα, φάρμακα ή άλλα χημικά στο νεροχύτη.

Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο σύστημα επεξεργασίας των αποβλήτων, καταστρέφοντας την πανίδα ή φράσσοντας τις σωληνώσεις.

Αν δεν υπάρχει σύστημα επεξεργασίας και τα υλικά αυτά απορρίπτονται στο αποχετευτικό σύστημα και από εκεί μολύνουν κατευθείαν τους υδροφόρους ορίζοντες, ακόμη χειρότερα.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία είναι υποχρεωτική η σταδιακή μείωση της διάθεσης των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων (δηλαδή των οικιακών οργανικών απορριμάτων – περιλ. και τα λάδια) στους ΧΥΤΑ («Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων» Κ.Υ.Α. 29407/3508 ΦΕΚ 1572Β/2002). Οι κυριότεροι λόγοι είναι η έκλυση μεθάνιου (ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου) και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα εξαιτίας των οργανικών απορριμμάτων, από τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και τους χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ).

Σύμφωνα με την UNEP, η έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό στοιχίζει τη ζωή σε 1,8 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών ετησίως. Μεγάλο μέρος των αποβλήτων προέρχεται όχι μόνο από τις αναπτυγμένες, αλλά και από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες πετούν το 90% των λυμάτων τους χωρίς να υποστεί καμμία επεξεργασία.

Κάθε χρόνο τουλάχιστον 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από διάρροια, ενώ τεράστιο είναι το ποσοστό των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο που καταφεύγει στο νοσοκομείο για ασθένειες που σχετίζονται με μολυσμένο νερό.

«Αν θέλουμε να επιβιώσουμε σε έναν πλανήτη με έξι δισεκατομμύρια ανθρώπους –οι οποίοι το 2050 θα έχουν φτάσει τα εννιά δισεκατομμύρια- πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αποβλήτων», ισχυρίστηκε ο Διευθυντής της UNEP, Achim Steiner.

ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟ-ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΛΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΤΑΜΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ.thganelaio

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *