Εκπ. Αργύρη-Λαιμού

Το blog της ομάδας τύπου & ενημέρωσης

Ζώα υπό εξαφάνιση

Φεβ 201525

Εμείς πιστεύουμε ότι τα απειλούμενα είδη ή αλλιώς ζώα υπό εξαφάνιση πρέπει να επιζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και όλοι μας πρέπει να τα βοηθήσουμε, να τα προστατεύσουμε και πάνω αΕικόνα 6 (Χελώνα Caretta-Caretta)π’ όλα να μην τα σκοτώνουμε. Στο παρακάτω κείμενο θα δείτε κάποια από τα πιο σπάνια απειλούμενα είδη και μερικούς τρόπους για να τα σώσουμε.

Στη θαλάσσια χελώνα ή αλλιώς χελώνα καρέτα-καρέτα τα ψάρια και η επίδραση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες όπως τα φώτα της παραλίας της αποσπούν την προσοχή. Μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια καταφέρνει να φτάσει στο τέλος αυτής της πορείας, να ενηλικιωθεί. Στο πρώτο της ταξίδι στηρίζεται στο ένστικτο και το DNA της για να βρει τον προσανατολισμό της. Αν καταφέρει να επιζήσει θα ζήσει περίπου 80 χρόνια. Σε κάθε φωλιά φιλοξενούνται μέχρι και 120 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται για 55 ημέρες. Η ενήλικη χελώνα ζυγίζει 135 kg και κάποια μεγαλύτερα δείγματα ζυγίζουν περισσότερο από 450 kg.Το χρώμα του δέρματος κυμαίνεται από κίτρινο έως καστανό και το κέλυφος είναι συνήθως κοκκινωπό-καφέ. Η καρέτα-καρέτα ζει στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς επίσης και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Έχει χαμηλό ρυθμό αναπαραγωγής. Με το ράγισμα του κελύφους των αυγών, οι νεοσσοί αναρριχώνται ομαδικά στην επιφάνεια της άμμου και κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Είναι μια πορεία δύσκολη, με πολλούς εχθρούς να παραμονεύουν στο σκοτάδι ή στο ημίφως: καβούρια, γλάροι. Αλλά ο χειρότερος εχθρός της χελώνας είναι οι πλαστικές σακούλες που πετάει ο άνθρωπος στη θάλασσα.

Εικόνα 7 (Φώκια Μονάχους-Μονάχους)

 

Η φώκια μονάχους-μονάχους έχει μήκος έως και 3 μέτρα, ζυγίζει 16    κιλά και ζει στην Μεσόγειο και στον Δυτικό  Ατλαντικό Ωκεανό. Οι  περισσότερες ζουν εδώ στην Ελλάδα .Δυστυχώς ο άνθρωπος την  σκοτώνει κατά λάθος με τα δίχτυα του.

Από την S.O.S. nature

Αναστασία Κ. ,Ελένη ,Αναστασία Α.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων