Εκπ. Αργύρη-Λαιμού

Το blog της ομάδας τύπου & ενημέρωσης

Ο πύργος του Άιφελ

Νοέ 201425

Ο πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού.

Κατασκευάστηκε από το 1887 έως το 1889 από το μηχανικό  Γουστάβο  Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο. Φτιάχτηκε με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από τη Γαλλική επανάσταση.

Έχει ύψος 325  μέτρα. Εργάστηκαν συνολικά 300 εργάτες που ένωσαν 18.038 κομμάτια αδιάβροχου σιδήρου με 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια (βίδες).

Στον πλωτό όροφο, όπου χωρούν 2.500 άνθρωποι, υπάρχουν τηλεσκόπια, ένα εστιατόριο και ένα παρατηρητήριο κινήσεων που ανιχνεύει τις ταλαντώσεις του πύργου. Επίσης είναι γραμμένα με χρυσά γράμματα τα ονόματα 72 επιστημόνων.

Στο δεύτερο όροφο χωρητικότητας 1.600 ατόμων, υπάρχει το εστιατόριο «JulesVerne»

Η προσέλευση  στον τρίτο όροφο γίνεται, μόνο με ανελκυστήρα, αφού απαγορεύεται αυστηρά η χρήση της σκάλας και χωράει 400 άτομα. Εκεί υπάρχει μουσείο κέρινων ομοιωμάτων και φυσικά το ομοίωμα του Γουστάβο Άιφελ. Λίγο ψηλότερα υπάρχει εξωτερική πλατφόρμα με κεραίες μετάδοσης για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Ο πύργος του Άιφελ εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του, ενώ στην αρχή θεωρήθηκε κακόγουστος και άσχημος και προκάλεσε τη «Διαμαρτυρία Καλλιτεχνών» εναντίων του.

Σημαντικός θεωρείται ο ρόλος του κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου (1914-1918) με ασύρματα δίκτυα επικοινωνίας. Στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ο Γερμανικός στρατός τοποθέτησε πομπό για τη λειτουργία τηλεόρασης και κατάλληλο εξοπλισμό για μια δέσμη φωτός, ως τρόπος καθοδήγησης αεροπλάνων.

Από το 2012 γίνεται σύμβολο εξοικονόμησης ενέργειας, αφού αποφασίστηκε η εγκατάστασης ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκώ αλλά και συστήματος συλλογής του βρόχινου νερού. Ταυτόχρονα, θα γίνουν αλλαγές που θα βελτιώσουν την πρόσβαση ανθρώπων με προβλήματα κινητικότητας.

Ο Πύργος του Άιφελ θεωρείτε το έμβλημα του Γαλλικού πολιτισμού, το σύμβολο της Γαλλικής πρωτεύουσας και το πρώτο σημείο προορισμού των επισκεπτών του Παρισιού.

Δυστυχώς έχω δει μόνο από φωτογραφίες, αλλά έχω εντυπωσιαστεί τόσο πολύ που θα ήθελα να τον επισκεφθώ για να δω αυτά που έγραψα στην πραγματικότητα.

Αιφελ

 

 

 

Πηγές

 

http://el.wikipedia.org           (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8D%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%86%CE%B9%CF%86%CE%B5%CE%BB )

2http://ruesavoir.com  ( http://ruesavoir.com/gr-civ/monuments/article1/ )

3http://www.clickatlife.gr/  (http://www.clickatlife.gr/taksidi/story/29691 )

 

Μάριος Ν. ,Ελένη Α.Π.

ΣΤ’ 2014-2015

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων