Εκπ. Αργύρη-Λαιμού

Το blog της ομάδας τύπου & ενημέρωσης

AΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Φεβ 20144

Η σχέση της τέχνης και της τεχνολογίας είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος. Το αποδεικνύει άλλωστε και η ομοιότητα των όρων αφού και οι δύο  περιλαμβάνουν τη λέξη τέχνη.

Ο άνθρωπος, βασιζόμενος στην εμπειρία, την παρατήρηση, τη φαντασία και τις γνώσεις του, επινοεί μέσα, εργαλεία και τρόπους για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του, αλλά και για να εκφράσει την δημιουργικότητά του με έργα, ακολουθώντας ορισμένoυς κανόνες.

Η σχέση τέχνης – τεχνολογίας είναι αμφίδρομη. Οι τεχνολογικές ανακαλύψεις επηρεάζουν τους καλλιτέχνες και τον τρόπο που δημιουργούν (π.χ. φωτογραφία , video , computer, νέα υλικά)  αλλά και η τέχνη δίνει νέες και συχνά απρόβλεπτες διαστάσεις σε τεχνολογικά επιτεύγματα. Σπουδαίοι καλλιτέχνες, κυρίως από την Αναγέννηση και μετά, συνδύασαν και τις δύο. Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ζωγράφος , γλύπτης αλλά και εφευρέτης πρωτοποριακών μηχανών για την εποχή του. Αλλά και σύγχρονοι καλλιτέχνες συνδυάζουν τέχνη και τεχνολογία, όπως η Τζάνετ Έκελμαν.

Η ιστορία της Τζάνετ Έκελμαν, όπως μας την αφηγείται η ίδια στο ΤΕD (TechnologyEntertainmentDesign), μας παροτρύνει να παίρνουμε τη φαντασία μας στα σοβαρά. Η διάσημη πλέον γλύπτρια, μιλώντας για το πώς έφτασε να φτιάχνει έργα για τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, εξηγεί πώς εμπνεύστηκε από τα δίχτυα των ψαράδων στην Ινδία και δημιούργησε τεράστια, κινούμενα και ογκώδη σχήματα χωρίς βαριά, συμπαγή υλικά.

Αφού συνεργάστηκε αρχικά με τους ψαράδες, στη συνέχεια δούλεψε με μηχανικούς αεροναυπηγικής και άλλους ειδικούς αναζητώντας το κατάλληλο υλικό, μία ίνα που να αντέχει στην ηλιακή ακτινοβολία, τον αέρα, τη βροχή και την ρύπανση της πόλης, για να μπορέσει να φτιάξει πολύπλοκες δικτυακές φόρμες που να μπορούν να αιωρούνται σαν κύματα στον ουρανό της πόλης.

Η Τζάνετ Έκελμαν, συνδυάζοντας την τέχνη με την υψηλή τεχνολογία και τη μηχανική, κατάφερε να δημιουργήσει ό,τι φαντάστηκε : κινούμενες φόρμες σε μέγεθος μεγάλων κτιρίων που ομορφαίνουν τις πόλεις και συγκινούν τους ανθρώπους που τις κατοικούν.

Πηγές: Λεξικό, Wikipedia, TED-TALKS (Janet Eckelman: Taking imagination seriouslyhttp://www.ted.com/talks/janet_echelman.html)

Παύλος Θ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων