Την Τετάρτη 29 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στη Β΄ τάξη του σχολείου μας μια στοχευμένη εκπαιδευτική δράση σε συνεργασία των εκπαιδευτικών της τάξης με την ψυχολόγο του σχολείου, κ. Μάντζιου Ισιδώρα, με θέμα την επίλυση συγκρούσεων και τη διαχείριση διαφωνιών στην καθημερινή σχολική ζωή.
Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με απλά και ρεαλιστικά σενάρια συγκρούσεων που μπορεί να προκύψουν μέσα στην τάξη ή στο παιχνίδι. Μέσα από τη συζήτηση και τη συμμετοχική διαδικασία, κλήθηκαν να σκεφτούν εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης και να επιλέξουν ποια στάση είναι πιο αποτελεσματική και βοηθητική για όλους τους εμπλεκόμενους.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναγνώριση των συναισθημάτων, τόσο των δικών τους όσο και των άλλων, καθώς και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, όπως το να ακούν προσεκτικά, να εκφράζουν με λόγια αυτό που τους ενοχλεί και να αναζητούν λύσεις μειώνοντας τις φωνές ή την επιθετικότητα. Τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να κατανοήσουν ότι οι συγκρούσεις είναι ένα φυσιολογικό μέρος της συμβίωσης, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τις διαχειριζόμαστε κάνει τη διαφορά.
Η εν λόγω δράση είχε ως βασικό στόχο την ενίσχυση θετικών τρόπων επίλυσης προβλημάτων, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και τη δημιουργία ενός πιο συνεργατικού και ήρεμου κλίματος στην ομάδα.
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε πρακτικές στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους και την ικανότητά τους να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις με σεβασμό και υπευθυνότητα.

