ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του ΔΣ ΚΛΕΙΔΙΟΥ στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ

Βιώσιμη Πόλη Δ.Σ. Κλειδιου

Το σχολείο μας συμμετέχει στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπ/σης «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπ/σης για την αειφορία ». Μέσα από στοχευμένες δράσεις και δραστηριότητες οι μαθητές/τριες μας εστίασαν στην πραγματικότητα της πόλης τους αναζητώντας τη βιωσιμότητα της μέσα από τις αρχές και τις αξίες της αειφορίας. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία μεταξύ σχολικής κοινότητας και τοπικών φορέων αποτέλεσε βασικό συστατικό για την προώθηση μετασχηματιστικών δράσεων. Οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τις διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων που τους αφορούν άμεσα και ανέλαβαν δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό επιτεύχθηκε μέσα από 4 φάσεις δράσεων.

Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ – Α ΦΑΣΗ

Οι αισθήσεις, οι σκέψεις και τα συναισθήματα αποτυπώθηκαν στην πραγματικότητα που συναντούν οι μικροί μαθητές καθημερινά στη γειτονιά μας! Οι μικροί μαθητές μας αποτύπωσαν συναισθήματα και παρατηρήσεις που κάνουν καθημερινά συνειδητοποιώντας τη σύνθετη έννοια της λέξης «περιβάλλον»

ΔΣΚΛΕΙΔΙΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ

ΒΡΕΧΕΙ ΛΕΞΕΙΣ

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης δημιούργησαν το συννεφόλεξο με αυθόρμητη καταγραφή χαρακτηριστικών της γειτονιάς και σύνδεση τους με τα στοιχεία που συνθέτουν την έννοια του  περιβάλλοντος!

Δ.Σ.ΚΛΕΙΔΙΟΥ ΣΥΝΝΕΦΟΛΕΞΟ

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ – Β ΦΑΣΗ

Οι μαθητές του σχολείου μας παρουσιάζουν το περιβαλλοντικό μονοπάτι της περιοχής μας. Βγήκαν στη γειτονιά και παρατήρησαν τα θετικά και τα αρνητικά, εντόπισαν πολιτισμικά στοιχεία και ίχνη του παρελθόντος, ερεύνησαν κάποιες από τις οικονομικές λειτουργίες της πόλης!

Βιώσιμη Πόλη Δ.Σ. Κλειδιου

Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ – Γ ΦΑΣΗ

Οι μαθητές ταξίδεψαν σε άλλες πόλεις και χώρες, κατανόησαν αρκετά τον τρόπο διαβίωσης των κατοίκων, γνώρισαν τις διαφορετικές επιλογές των άλλων κοινωνιών, έκαναν συγκρίσεις και κατέληξαν σε συμπεράσματα για τις επιλογές και αξίες που οδήγησαν σε συγκεκριμένους τρόπους διαβίωσης. Στη συνέχεια οι μαθητές δημιούργησαν κολάζ με θέμα «Μια εικόνα από τη Ζωή στην Πόλη που Ονειρευόμαστε».

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ Γ

Μια επίσκεψη στην τοπική κοινότητα

Η επιθυμία των μαθητών να θέσουν ερωτήσεις στον αρμόδιο και να λάβουν απαντήσεις στα προβλήματα που εντόπισαν μετά τον «Περιβαλλοντικό Περίπατο» εκπληρώθηκε με την επίσκεψη στην τοπική κοινότητα όπου μας περίμενε ο πρόεδρος. Οι μαθητές έθεσαν τους προβληματισμούς τους και λειτούργησαν ως μικροί δημοσιογράφοι.

ΚΑΛΑΝΤΑ

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – Δ ΦΑΣΗ

Οι μαθητές/τριες του Δ Σ Κλειδίου συναποφάσισαν να υλοποιήσουν  δράση εθελοντισμού καθαριότητας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη γειτονιά τους και γενικότερα στον τόπο τους. Οι ομάδες συμμετείχαν ενεργά στο σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση της δράσης. Η επιχείρηση ονομάστηκε «Ώρα για Δράση – Τώρα». Ο φορέας συνεργασίας ήταν η «Ομάδα Εθελοντών για την Καθαριότητα» του δήμου Βέροιας οι οποίοι με χαρά αποδέχτηκαν την πρόταση συνεργασίας. Συναποφασίστηκαν δράσεις και καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα. Οι μαθητές/τριες μας ακολουθώντας το μότο «Ενδιαφέρομαι – Νοιάζομαι – Δρω πέρα από σκοπιμότητες…» ενήργησαν ως ενεργοί πολίτες οι οποίοι μπορούν να παρέμβουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι! Οι μαθητές μας αποκτώντας τις αξίες του εθελοντισμού και του σεβασμού της δημόσιας υγείας ενήργησαν ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες  και ισχυροποίησαν την ελπίδα για σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία μας!

εθελοντες2   εθελοντες3εθελοντες5

Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-ΝΕΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.