Κάτω Τριτάκια

### 🌿 Από τα τοπικά μνημεία στις γεύσεις του τόπου μας -Μια ξεχωριστή συνάντηση με το Δημοτικό Σχολείο Θερμής

Οκτ 20264

Μια όμορφη επίσκεψη δεχτήκαμε στο σχολείο μας από το Δημοτικό Σχολείο Θερμής, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιούν με στόχο τη γνωριμία των μαθητών και των μαθητριών με τα τοπικά προϊόντα και τα μνημεία του τόπου μας. Η συνάντησή μας είχε σχεδιαστεί με έναν ξεχωριστό προορισμό: το παλιό βυζαντινό ξωκλήσι του Ταξιάρχη, ένα ιδιαίτερο μνημείο της περιοχής μας, που κρύβει τη δική του ιστορία και αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σκοπός μας ήταν να μεταβούμε όλοι μαζί στον χώρο και να πραγματοποιηθεί εκεί μια ξενάγηση από την εκπαιδευτικό του σχολείου μας, κ. Παπαδάκη, η οποία θα μας ταξίδευε μέσα στον χρόνο, παρουσιάζοντας την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παλιού βυζαντινού μοναστηριού. Όλα είχαν φροντιστεί με ιδιαίτερη επιμέλεια. Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ.Δάλας είχε μεριμνήσει για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου της εκκλησίας από την πυκνή βλάστηση, ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε και να επισκεφθούμε το μνημείο.

Μόνο που… ο καιρός είχε άλλα σχέδια! ☔

Το πρωινό ψιλόβροχο δεν μας επέτρεψε τελικά να πραγματοποιήσουμε την επίσκεψη στον χώρο. Όμως, η γνωριμία μας με τον Ταξιάρχη δεν ματαιώθηκε!

Η κ. Παπαδάκη, με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο, παρουσίασε στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς την ιστορία του εγκαταλελειμμένου παλιού μοναστηριού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τη σημασία του ως στοιχείου της τοπικής μας κληρονομιάς.

Στην παρουσίασή της προβλήθηκαν φωτογραφίες και βίντεο από το ξωκλήσι, τα οποία βοήθησαν τους μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τον χώρο, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του και την ιστορία του, παρά το γεγονός ότι ο βροχερός καιρός δεν μας επέτρεψε να τον επισκεφθούμε από κοντά.

Έτσι, μέσα από εικόνες, βίντεο και αφήγηση, ταξιδέψαμε νοερά σε έναν χώρο που εκείνη την ημέρα δεν μπορέσαμε να περπατήσουμε, αλλά καταφέραμε να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε.

🍂 Από την ιστορία… στις γεύσεις του τόπου μας!

Η γνωριμία με τον τόπο μας συνεχίστηκε με ένα ακόμη πολύτιμο κομμάτι της παράδοσής του: τα τοπικά προϊόντα.

Ο κ. Βάλεσης παρουσίασε μέσα από μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση PowerPoint ένα χαρακτηριστικό προϊόν της περιοχής μας, το σύκο. Οι μαθητές γνώρισαν περισσότερα για το προϊόν, την παραγωγή του και τη θέση που κατέχει στην τοπική παράδοση και καθημερινότητα.

Και φυσικά… μια γνωριμία με το σύκο δεν θα μπορούσε να μείνει μόνο στα λόγια! 😊

Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακές λιχουδιές που ετοίμασε με πολλή φροντίδα και αγάπη η κ. Στρατούλα Βουνατσή, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, η οποία ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά στην πρόσκλησή μας.

Στο τραπέζι μας βρέθηκαν η παραδοσιακή συκαλευριά, λαχταριστά κουλουράκια από σύκο, αλλά και μαρμελάδα σύκο πάνω σε φρυγανιά. Μικρές γεύσεις, γεμάτες όμως άρωμα, παράδοση και… τόπο! 🍯

⚽ Και όταν σταμάτησε η βροχή…

Κάποια στιγμή ο ουρανός αποφάσισε να μας κάνει το χατίρι και η βροχή σταμάτησε!

Δεν χάσαμε λοιπόν την ευκαιρία. Η επίσκεψή μας δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς παιχνίδι, κίνηση και χαμόγελα!

Μαθητές και εκπαιδευτικοί κατευθυνθήκαμε στο γήπεδο, όπου στήθηκαν παιχνίδια, ποδόσφαιρο και δραστηριότητες που έφεραν ακόμη πιο κοντά τα παιδιά των δύο σχολείων. Οι μικρότεροι επισκέπτες μας, μάλιστα, είχαν τη δική τους ξεχωριστή χαρά στην παιδική χαρά.

Και κάπως έτσι, μια ημέρα που ξεκίνησε με γκρίζο ουρανό και ψιλόβροχο, κατέληξε γεμάτη χρώματα, γέλια, παιχνίδι, γνώση, ιστορία και γεύσεις.

❤️ Ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της όμορφης συνάντησης.

Τον Εντεταλμένο Σύμβουλο κ.Δάλα Αντώνη , για τη φροντίδα και τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου του Ταξιάρχη, ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσβαση στο μνημείο.

Την κ. Στρατούλα Βουνάτση, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, για την πολύτιμη προσφορά της και τα υπέροχα παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασε με αγάπη για όλους μας.

Τον κ. Βάλεση Αντώνη ,διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Θερμής και παλιό εκπαιδευτικό του σχολείου μας, για την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του σύκου και τη γνωριμία των παιδιών με ένα χαρακτηριστικό προϊόν του τόπου μας.

Την κ. Παπαδάκη Μαριάντα, για την εξαιρετική και γλαφυρή παρουσίαση της ιστορίας του ξωκλησιού, καθώς και για την αξιοποίηση φωτογραφιών και βίντεο που μας επέτρεψαν να το γνωρίσουμε έστω και από μακριά.

Και, φυσικά, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Θερμής, που μας τίμησαν με την παρουσία τους και μοιράστηκαν μαζί μας αυτή την ξεχωριστή ημέρα.

Γιατί τελικά, ακόμη κι όταν η βροχή αλλάζει τα σχέδιά μας, η διάθεση για συνεργασία, η αγάπη για τον τόπο και η χαρά της συνάντησης βρίσκουν πάντα τον δρόμο τους!

Και κρατάμε μια μικρή υπόσχεση:

Ο Ταξιάρχης μάς περιμένει…
την επόμενη φορά, χωρίς βροχή! 🌿💚

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάφραση – Translate

Οκτώβριος 2026
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Σκακιστική άσκηση

Σαν σήμερα

17/10: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 17η Οκτωβρίου «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» το 1993.
   - Σχετικές αναρτήσεις

European SchoolRadio Logo

Translate



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων