Το πρώτο σταυρόλεξο δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1913 στην εφημερίδα “ΚΟΣΜΟΣ” της Νέας Υόρκης. Δημιουργήθηκε από τον Άρθουρ Γουάιν, Άγγλο δημοσιογράφο, επιμελητή της σελίδας ψυχαγωγίας της εφημερίδας. Έχοντας εξαντλήσει και ανακυκλώσει κάθε διαθέσιμο παζλ της εποχής εκείνης, δημιούργησε ένα γρίφο σε σχήμα ρόμβου, που έμοιαζε αρκετά με το σημερινό σταυρόλεξο.

Ο Γουάιν έμεινε άναυδος, όταν την επομένη της κυκλοφορίας του νέου αυτού γρίφου η εφημερίδα κατακλύστηκε από εκατοντάδες γράμματα αναγνωστών, που ζητούσαν επίμονα κι άλλα σταυρόλεξα! Μια νέα “μανία” ξεκινούσε, η οποία έμελλε να κορυφωθεί στις Η.Π.Α. μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 2 Νοεμβρίου του 1924 τα σταυρόλεξα “περνούν” τον Ατλαντικό και πρωτοδημοσιεύονται στην αγγλική εφημερίδα SUNDAY EXPRESS. Μέσα στη δεκαετία του 1930 τα σταυρόλεξα είχαν διαδοθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου – φυσικά και στην Ελλάδα.

Παρόλο που τα σταυρόλεξα αποτελούν τρόπο ψυχαγωγίας και χαλάρωσης, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί δυνατοί λύτες σταυρολέξων χρησιμοποιήθηκαν για πολεμικούς σκοπούς! Πώς; Ο αγγλικός στρατός χρησιμοποίησε “σταυρολεξάδες” στις υπηρεσίες κατασκοπίας για να “σπάνε” τους κωδικούς των κρυπτογραφημένων μηνυμάτων των ναζί.