“ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ”


 

 

  Το σχολείο μας  συμμετείχε επιτυχώς στο πρόγραμμα “Νοιάζομαι και Δρω” κατά τα σχολικά έτη 2017-2018, 2018-2019 και 2019-2020.  Μετά και το  3ο έτος συμμετοχής ,   του απονεμήθηκε από τους  υπεύθυνους διοργανωτές  ο ιδιαίτερα τιμητικός τίτλος 

« ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ »


Καπαρελλίου Σχολείο των Πολιτών 

 

Δράσεις μας, οι οποίες  επιλέχθηκαν ως Καλές Πρακτικές Σχολείων  κατά το σχολικό έτος 2019-2020 και αναρτήθηκαν στο ιστολόγιο του “ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ”.

 

Συγκέντρωση ειδών για το “ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”

  

130 Αστεράκια για τον Στέλιο

 

  

 

ΚΑΙ ΔΡΩ. ΑΦΙΣΕΣ 2019 2020

 

 

Αναρτήσεις  στο χρονολόγιο  του ιστότοπου “Επιμόρφωση e-paideia” 

2019 – 2020

 


 

 “ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ : ΠΡΑΞΗ ΑΓΑΠΗΣ – ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ”

https://epimorfosi.e-paideia.org/mod/data/view.php?d=1&rid=1982

 

 

 

    Προγραμματισμένη από καιρό,  ήταν  ενταγμένη στο σχεδιασμό δράσεων, που προάγουν τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο και υλοποιούνται στα πλαίσια συμμετοχής του σχολείου μας στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω».
    Με  επιλογή ομόφωνη της σχολικής κοινότητας και  εξαιρετικά δραστήριων και ευαισθητοποιημένων  συμπολιτών μας, είχαμε συναποφασίσει, μετά τη μεγάλη επιτυχία και τα υψηλά  εκπαιδευτικά αποτελέσματα που είχε η συνεργατική υλοποίηση αντίστοιχης  δράσης κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, να επαναληφθεί, ως καλή πρακτική και να «θεσμοθετηθεί».
    Η αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων  λόγω της επιδημίας και η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων,  διαμόρφωσαν  πρωτόγνωρες καταστάσεις στη ζωή όλων μας. Αναπόφευκτα, όσο κι αν η εκπαιδευτική διαδικασία ευέλικτα και καινοτόμα προσαρμόστηκε στις συνθήκες  και εκφράστηκε, η σχολική ζωή «πληγώθηκε». Πολλές προγραμματισμένες δραστηριότητες ματαιώθηκαν και πάμπολλες εκπαιδευτικές προσδοκίες  «ακυρώθηκαν», γεμίζοντας μελαγχολία μαθητές και εκπαιδευτικούς. Εκπαιδευτικές επισκέψεις, συμμετοχές σε προγράμματα, περιβαλλοντικές δράσεις, δραστηριότητες «Εβδομάδας Εθελοντισμού», μαθητικοί διαγωνισμοί, συνεργασίες με φορείς, πασχαλινή εορταγορά και πόσα  ακόμα, αλήθεια,  σημαντικά και ενδιαφέροντα δεν στάθηκε δυνατόν να υλοποιηθούν.
    Κι όμως,  μια δράση άντεξε. Και  πραγματοποιήθηκε. Όχι όπως είχαμε προγραμματίσει και χωρίς να είναι δυνατόν να γίνουν όλα εκείνα τα οποία έπρεπε να προηγηθούν, για να αξιοποιήσουμε εκπαιδευτικά το υψηλό ανθρωπιστικό της περιεχόμενο.  Πολλά ήταν ή έμοιαζαν  διαφορετικά, αν τα συγκρίνουμε με όσα βιώσαμε πέρυσι. Μπορεί τα παιδιά να έλειπαν,  όμως τις αίθουσές τους   στόλισαν  οι δημιουργίες τους. Περσινές, αλλά και αρκετές που έφτιαξαν  φέτος, για να ομορφύνουν τον χώρο, όπου έγινε η αιμοδοσία.   Εκεί όπου  οι γονείς,  συγγενείς, συγχωριανοί τους   ή και άγνωστοι  άγνωστοι,  45  υπέροχοι άνθρωποι, πρόσφεραν   στους συνανθρώπους τους που υποφέρουν δώρο πολύτιμο και ανεκτίμητο. Λίγο από το αίμα τους. Προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης.  ΔΩΡΟ  ΖΩΗΣ!

 


https://blogs.sch.gr/dimkap/2020/05/21/ethelontiki-aimodosia-sto-scholeio-mas-tin-kyriaki-24-ma-oy/

https://blogs.sch.gr/dimkap/2020/05/22/ethelontiki-aimodosia-sto-scholeio-mas-tin-kyriaki-24-ma-oy-2/

https://blogs.sch.gr/dimkap/2020/05/27/aimodosia-praxi-agapis-stasi-zois/

https://permissos.gr/2020/05/23/ekdiloseis/permissosgmail-com/%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%b7-%ce%b5%ce%b8%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf/

 

                            

   «ΜΙΚΡΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ,ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΗΜΟΥΝΑ

                      ΚΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΘΑ ΄ΡΘΕΙΣ»                         

https://epimorfosi.e-paideia.org/mod/data/view.php?d=1&rid=1975

 

.jpg

 

    Tην Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες  της ΣΤ΄ Τάξης  επισκέφθηκαν το Νηπιαγωγείο Καπαρελλίου.  Συναντήθηκαν με τους  μικρούς τους φίλους, τους πρόσφεραν αποκριάτικα  δωράκια, που είχαν φτιάξει,  έπαιξαν, τραγούδησαν και  χόρεψαν μαζί  τους.  Παράλληλα,  έκφρασαν   τις δικές τους  αναμνήσεις   από τη φοίτηση στο νηπιαγωγείο  και μίλησαν στα μικρά παιδιά  για  το σχολείο όπου πηγαίνουν τώρα,  το Δημοτικό, περιγράφοντάς το πολύ όμορφα σαν ένα χώρο  που περιμένει να υποδεχθεί κι εκείνα με πολλή αγάπη. 

    Τα μεγάλα παιδιά πρότειναν – και τα μικρά αποδέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό –   η επόμενη συνάντησή τους  να γίνει στο Δημοτικό, στις αρχές Ιουνίου,  για να τα ξεναγήσουν στο χώρο, να γνωρίσουν κι άλλους φίλους, να παίξουν και να φάνε… παγωτό. 

2

 

  

           

 Συμμετοχή στον Τηλεμαραθώνιο για το «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ» https://epimorfosi.e-paideia.org/mod/data/view.php?d=1&rid=1959

 

.jpg

 

    Το πρότειναν οι μαθητές και οι μαθήτριες. Συμφωνήσαμε  αμέσως με μεγάλη χαρά. Ενημερώσαμε  τους γονείς  και εκδηλώσαμε  την  πρόθεση της σχολικής μας μονάδας να συμμετάσχει  στον Ραδιοτηλεμαραθώνιο,  που διοργάνωσε  η ΕΡΤ την Πέμπτη  30 Ιανουαρίου 2020, για  να λειτουργήσει άμεσα «Το σπίτι του Μωρού» του  Εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο  του Παιδιού», όπου θα φιλοξενούνται άρρωστα, παραμελημένα  ή εγκαταλελειμμένα βρέφη. 

     Με μεγάλη μας ικανοποίηση τους  νιώσαμε, για άλλη μια φορά,  δίπλα μας, να ανταποκρίνονται και να συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε δράση αλληλεγγύης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιτυχία της.

 

  

Συμμετοχής ΔΣ Καπαρελλίου2018 2019

 ΚΑΙ ΔΡΩ. ΑΦΙΣΕΣ 2018 2019

 

Αναρτήσεις  στο χρονολόγιο  του ιστότοπου “Επιμόρφωση e-paideia” 

2018 – 2019

 « ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΘΗΒΑΣ »

2. IMG 20190621 111311 HDR censored

 

      Δεν ήταν μια απλή δράση. Ήταν η ικανοποίηση μιας υπόσχεσης, που είχαν δώσει οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης και οι γονείς τους στους ηλικιωμένους που περιθάλπονται  στο Ίδρυμα «Διακονία Αγάπης» της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, όταν τους είχαν επισκεφθεί πέρυσι και τους είχαν παρουσιάσει το θεατρικό έργο «Ο Πλούτος», το οποίο η τάξη είχε παίξει στη γιορτή λήξης του σχολικού έτους. «Να μας ξανάρθετε, παιδιά», είχαν ζητήσει. «Το υποσχόμαστε!», είχαν  απαντήσει χωρίς δεύτερη σκέψη όλοι.

        Να ᾿μαστε, λοιπόν, πάλι, εκεί, σήμερα, 20 Ιουνίου, γεμάτοι συγκίνηση, να αναζητούμε με το βλέμμα οικεία πρόσωπα και να χαιρόμαστε, γιατί δεν λείπει κανένα από εκείνα που γνωρίσαμε πέρυσι. Αντίθετα, κάναμε και μερικούς καινούριους φίλους. Το βρήκαμε φυσικό, γιατί κι εμείς είμαστε περισσότεροι, αφού στο θεατρικό μας συμμετείχαν φέτος και ήταν μαζί μας  μαθήτριες της Ε΄ Τάξης.

       Μας υποδέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό.  Μίλησαν με τους μαθητές και τους γονείς, δέχθηκαν με συγκίνηση  τα δώρα που τους πήγαμε, μας ευχαρίστησαν  κερνώντας μας γλυκά και αναψυκτικά  και παρακολούθησαν με χαρά και  ενδιαφέρον την κωμωδία του Αριστοφάνη «Όρνιθες», που τους παρουσίασαν τα παιδιά.

      Το ζεστό χειροκρότημα, οι πολλές ευχαριστίες, τα δάκρυα χαράς και οι ολόκαρδες ευχές των ηλικιωμένων  έμοιαζαν ως τεράστια ανταπόδοση για τα λίγα δώρα και την αγάπη που τους προσφέραμε. Οι υπέροχοι αυτοί άνθρωποι γέμισαν τις ψυχές όλων μας – μαθητών, γονέων και συνοδών εκπαιδευτικών-  με τα πιο  όμορφα συναισθήματα. Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να δώσουμε με χαρά την υπόσχεση ότι θα επαναλάβουμε την επίσκεψη.

      Κι επειδή, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ αποφοιτούν, μας «υποχρέωσαν» να υποσχεθούμε ότι θα βρούμε τρόπο να συμμετέχουν κι εκείνοι στην επόμενη επίσκεψή μας. «Κι εμείς!», συμπλήρωσαν οι γονείς τους. «Να είστε σίγουροι ότι θα γίνει», δεσμευτήκαμε με μεγάλη προθυμία.

 

1. IMG 20190621 111704 HDR3. IMG 20190621 110513 HDR censored

 

 

 

 

 

 

 

4. ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ censored

  

 

«ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ 2019»
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

     Τον Μάιο, μετά τη δράση της  εθελοντικής αιμοδοσίας, που πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας, πήραμε μια ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση από το Ε.ΚΕ.Α. . Να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ αιμοδοσίας,  που οργανώνει  το Κέντρο   με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή αιμοδότη 2019, στους χώρους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στο Μοσχάτο, με δράσεις, που  απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

    Μαθητές και εκπαιδευτικοί αποδεχθήκαμε το κάλεσμα με μεγάλη χαρά και  οι γονείς,  με ακόμα μεγαλύτερη,  ενέκριναν τη συμμετοχή των παιδιών τους. Χρειάστηκε, απλά, να μεταφέρουμε την ημέρα πραγματοποίησης της γιορτής λήξης του σχολικού έτους.

     Την Πέμπτη, 13 Ιουνίου, στις 10 το πρωί ήμαστε όλοι εκεί. Μας καλωσόρισαν  με μεγάλη αγάπη, χωριστήκαμε  σε 3 ηλικιακές ομάδες και μέχρι τις 11.30΄ οι μεγαλύτεροι  (ΣΤ΄ Τάξη)  παρακολούθησαν ταινία animation,  στους μικρότερους  (Α΄, Β΄)  αφηγήθηκε παραμύθια η  καθηγήτρια της Α.Σ.Κ.Τ. κ. Ερμιόνη Δελή και τα υπόλοιπα παιδιά συμμετείχαν σε  Βιωματικές  Εκπαιδευτικές Δράσεις. Όλες οι δραστηριότητες ήταν, φυσικά, σχετικές με την Εθελοντική Αιμοδοσία. 

    Στη συνέχεια, όλοι μαζί, απολαύσαμε για  μία ώρα  την  παιδική Θεατρική Παράσταση «Το Φανταστικό Χωριό» του χαρισματικού Σπύρου Γραμμένου. 

     Αφού μας προσφέρθηκαν από τους διοργανωτές χυμοί και διάφορα σνακς, αναχωρήσαμε.

    Είχαμε  βιώσει μια ξεχωριστή εμπειρία και νιώθαμε ότι με τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση τιμήσαμε τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη για την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό του.

.jpg OMAΔΙΚΗ


« ΑΙΜΑ : ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ » ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ & ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΓΙΑ ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ (ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ)

ΤΑΜΠΛΟ 1

     Το πρωί του Σαββάτου, 11 Μαΐου 2019, όλα ήταν έτοιμα για τη μεγάλη εθελοντική δράση. Σε κατάλληλα  διαμορφωμένη  και στολισμένη με δημιουργίες των μαθητών  αίθουσα , οι υπεύθυνοι του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας τοποθέτησαν τον απαραίτητο εξοπλισμό (κρεβάτια, μηχανήματα, υλικά),  ενώ παράλληλα, σε διακριτό μέρος του ίδιου  χώρου, η συνεργάτης της Τράπεζας Εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» παιδίατρος  κ. Πρωτόπαππα, ετοίμασε τα απαραίτητα για τη δειγματοληψία.  Σε διπλανή αίθουσα, μέλη του  Συλλόγου Γονέων και της Μ.Κ.Ο. «ΓΑΡΓΑΦΙΑ» ετοίμασαν πλούσιο μπουφέ με αναψυκτικά και ποικιλία σνακς για όλους.

     Οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων ανέλαβαν τους ρόλους και τα καθήκοντά τους :  υποδέχονταν τους δότες, τους έδιναν πληροφορίες, τους συνόδευαν , τους πρόσφεραν χυμούς, τους έδιναν αναμνηστικά.

     Η δράση ξεκίνησε στις 9  και μέχρι  τις 1.30΄ το μεσημέρι, που ολοκληρώθηκε, η ατμόσφαιρα στο σχολείο μας ήταν  χαρούμενη, μελωδική, γιορτινή.  Η όμορφη μουσική, τα  χρώματα, τα γελαστά  πρόσωπα μικρών και μεγάλων  συνέθεταν ένα υπέροχο περιβάλλον, μέσα στο οποίο, ακόμα κι αν κάποιος δεν ήξερε,  αισθανόταν ότι γίνεται κάτι σημαντικό, σπουδαίο, ξεχωριστό. Μια πράξη εθελοντικής προσφοράς, δώρο ζωής και αγάπης για τον συνάνθρωπο.

     Και μέσα  σ’ αυτό το περιβάλλον, ενεργοί, δραστήριοι και γεμάτοι ενθουσιασμό,  οι μαθητές μας βίωναν μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Είτε προσφέροντας τις υπηρεσίες τους είτε συνοδεύοντας και μένοντας δίπλα στους γονείς ή συγγενείς τους κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας,  εισπράττοντας ευεργετικά  το παράδειγμά τους, στη διαμόρφωση των αξιών και στάσεων της ζωής τους.

    Ένα πρωινό Σαββάτου, σ’ ένα σχολείο, το σχολείο μας, προσφέρθηκαν εθελοντικά  από υπέροχους ανθρώπους για τις ανάγκες των συνανθρώπων τους  30 φιάλες αίμα και 25 δείγματα για δότες μυελού των οστών (συνολικά 37, αν προσθέσουμε και τα 12, που δόθηκαν την ημέρα της ενημερωτικής εκδήλωσης). Τους ευχαριστούμε από την καρδιά μας !

1 censored

ΠΑΙΔΙΩΝ

ΓΑΡΓΑΦΙΑ censored

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ censored Αντίγραφο censored

 « ΑΙΜΑ : ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ » ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ & ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΓΙΑ ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)

https://epimorfosi.e-paideia.org/mod/data/view.php?d=1&mode=single&page=1134

 

Κατασκευές

 

    Με αφορμή την υλοποίηση από την ΣΤ΄ Τάξη του  προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο «Αίμα : Δώρο ζωής», με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών  στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίαςαποφασίσαμε να κινητοποιήσουμε τους γονείς, την τοπική, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, καλώντας τους σε συνεργασία, για να στηρίξουμε την υλοποίηση μιας κορυφαίας πράξης αγάπης και αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο. Να συμπράξουμε σε μια δράση εθελοντικής αιμοδοσίας, που είχε προγραμματίσει για να πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου 2019 η Μ.Κ.Ο. «ΓΑΡΓΑΦΙΑ», αναλαμβάνοντας, ως σχολείο,  τον συντονισμό της, την διοργάνωσή της στο χώρο μας  και την προβολή της και ενισχύοντας την με παράλληλη δειγματοληψία για δότες μυελού των οστών.

     Οι Σύλλογοι Γονέων του Σχολείων του χωριού μας (Δημοτικού,  Γυμνασίου και Νηπιαγωγείου) , τα μέλη της Μ.Κ.Ο. «ΓΑΡΓΑΦΙΑ» και η Τοπική Κοινότητα Καπαρελλίου ανταποκρίθηκαν στο  κάλεσμα και με χαρά δήλωσαν τη συμμετοχή τους.

Ø Εκτιμώντας ότι η συμμετοχή των παιδιών, ιδιαίτερα των μεγάλων τάξεων, στην υλοποίηση της δράσης θα αποτελέσει μια ανεπανάληπτη βιωματική εμπειρία, συμφωνήσαμε,

 • Για ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους  τη συμμετοχή και των μαθητών των Ε΄ και Δ΄ Τάξεων σε επιλεγμένες  δραστηριότητες του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «Αίμα: Δώρο Ζωής», που υλοποιούσε η ΣΤ΄ Τάξη. Συγκεκριμένα : στη βιωματική  δράση  «Από  εμένα σε σένα» (στις εγκαταστάσεις του Ε.ΚΕ.Α), στην αξιοποίηση του έντυπου και οπτικοακουστικού εκπ/κού υλικού του      προγράμματος «ΑΙΜΟΣΤΑΛΙΤΣΑ»  και στα  προγράμματα Αγωγής Υγείας  με θέματα  «Προαγωγή της εθελοντικής αιμοδοσίας» και «Πρόληψη ατυχημάτων» της  5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.
 • τη συμμετοχή τους στην οργανωτική προετοιμασία ( δημιουργία αφίσας και ραδιοφωνικού μηνύματος,  εικαστικές κατασκευές  για στολισμό των χώρων,  κατασκευή αναμνηστικών για τους αιμοδότες, διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού, διαμόρφωση χώρων)
 •  την παρουσία τους κατά την πραγματοποίηση   της δράσης, σε συγκεκριμένους ρόλους και καθήκοντα ή συνοδεύοντας τους εθελοντές αιμοδότες  γονείς ή συγγενείς τους,

Ø Το σχολείο μας, στα πλαίσια του οργανωτικού – συντονιστικού ρόλου του,

 • Επικοινώνησε και  εξασφάλισε συνεργασία με το Ε.ΚΕ.Α. και την Τράπεζα Εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» 
 • Οργάνωσε και πραγματοποίησε στο χώρο του εκδηλώσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης  με θέματα

       1. «Δωρεά Μυελού των Οστών : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε», με καλεσμένη  την Πρόεδρο του   Ιατρικού Συλλόγου Θήβας και συνεργάτη της Τράπεζας Εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Συλλόγου  «Όραμα Ελπίδας» κ. Φιλιώ Πρωτόπαππα.

         (Αν και  είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, 12  άτομα προσέφεραν δείγμα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης)

       2. «Εθελοντική αιμοδοσία: Πράξη αγάπης – Δώρο Ζωής», με καλεσμένες τις κ. κ. Γιαννουλάκη Μαρία  και Σταυρούλα  Μαρίνη, του Γραφείου Προσέλκυσης Εθελοντών του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. 

 • Ζήτησε και του δόθηκε ενημερωτικό υλικό ( έντυπα, αφίσες ) από το   Ε.ΚΕ. Α. και το «Όραμα Ελπίδας», τα οποία απέστειλε στις οικογένειες όλων των μαθητών και στα μέλη της Μ.Κ.Ο. «ΓΑΡΓΑΦΙΑ» και διένειμαν μαθητές στο χωριό (σπίτια, καταστήματα, διερχόμενους) .

 

.jpg

ΜΥΕΛΟΣ 17 04 2019 censored

Ε.ΚΕ.Α 10 04 2019

censored

 « ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ » (4 )

https://epimorfosi.e-paideia.org/mod/data/view.php?d=1&rid=852 

 

                        IMG 20190414 123901 HDR 1

 

       ΔΡΑΣΗ 4η :   Την Κυριακή, 14 Απριλίου, ημέρα της πανελλαδικής δράσης «Let’s do it Greece», η οποία  δεν πραγματοποιήθηκε στις  7 Απριλίου, λόγω κακών καιρικών συνθηκών,  με συμμετοχή όλων των τάξεων   και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων του Σχολείου, τη  M. K. O. «ΓΑΡΓΑΦΙΑ» , την  Ομάδα Εθελοντών Καπαρελλίου, τον Ναυτικό Όμιλο  Αγίου Βασιλείου «Ποσειδώνας» , Ομάδα εθελοντών ελεύθερων καταδυτών, που συγκρότησαν για το συγκεκριμένο σκοπό γονείς και φίλοι του σχολείου και τη στήριξη της Τοπικής Κοινότητας Καπαρελλίου, συγκεντρωθήκαμε περισσότερα από 110 άτομα  και καθαρίσαμε την παραλία, το λιμάνι και τον τον βυθό του Αγίου Βασιλείου στον  Κορινθιακό Κόλπο. [ Συγκεντρώσαμε,  διαχωρίσαμε  για ανακύκλωση και απομακρύναμε  τα  απορρίμματα.]

        Τα αποτελέσματα των  εθελοντικών  συνεργατικών  δράσεων της Σχολικής Εβδομάδας Εθελοντισμού  ήταν εξαιρετικά . Το σχολείο κινητοποίησε την τοπική κοινωνία, όλοι αναλάβαμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί, δράσαμε ως ενεργοί πολίτες εθελοντικά, συνεργατικά  και υπεύθυνα και νιώσαμε την ικανοποίηση της ουσιαστικής προσφοράς στον κοινό  στόχο της βελτίωσης της ζωής μας και της ζωής των συνανθρώπων μας.

 

DSC 0488 1

IMG 20190414 123941 HDR

IMG 20190414 131334 HDR

 

 

 « ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ » (3 )

https://epimorfosi.e-paideia.org/mod/data/view.php?d=1&rid=851 

 

 

IMG 20190405 124635 HDR

 

      ΔΡΑΣΗ 3η :  Την Παρασκευή,  5 Απριλίου, με συμμετοχή όλων των τάξεων και σε συνεργασία με   τον Σύλλογο Γονέων, τη M. K. O. «ΓΑΡΓΑΦΙΑ» και τη στήριξη της Τοπικής Κοινότητας Καπαρελλίου και του Δήμου Θηβαίων, πραγματοποιήσαμε δύο (2) παράλληλες χρονικά δράσεις :  

α. Καθαρίσαμε το Γήπεδο Καπαρελλίου και τον περιβάλλοντα χώρο του. Συγκεντρώσαμε  και διαχωρίσαμε για ανακύκλωση τα απορρίμματα, κόψαμε τα αγριόχορτα και κλαδέψαμε τα δέντρα.

β. Φροντίσαμε και βοηθήσαμε να αναδειχθεί η «Παλιά βρύση»  του χωριού. Καθαρίσαμε και περιποιηθήκαμε τον χώρο (μικρή πλατεία), στον οποίο ευρίσκεται η “Παλιά βρύση”,  κλαδέψαμε τα δέντρα,  κόψαμε τα αγριόχορτα, βάψαμε το  παγκάκι και τα κράσπεδα του  πεζοδρομίου, συντηρήσαμε και πλύναμε τους  κυβόλιθους του δαπέδου. 

 

IMG 20190405 115648 HDRIMG 20190405 125109 HDR

 

IMG 20190405 113351 HDRIMG 65ea6fbb97b021d8f16fe0af84d0a9ce V

 

 

 

 

 

 

 

 

 «ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ» (2)   

https://epimorfosi.epaideia.org/mod/data/view.php?d=1&rid=850  

 

IMG 20190404 120200

 

 

         ΔΡΑΣΗ 2η  : Την Πέμπτη, 4 Απριλίου, μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ Τάξης, συνοδευόμενοι από τη δασκάλα τους και γονείς τους,  κατέγραψαν προβλήματα οδικής ασφάλειας στους δρόμους πρόσβασης στο σχολείο, για να τα κοινοποιήσουν στους αρμόδιους. Εντοπίστηκαν και φωτογραφήθηκαν φθορές και λακκούβες στα οδοστρώματα, ανύπαρκτα ή κατεστραμμένα πεζοδρόμια, στενοί δρόμοι – που το πλάτος τους περιορίζεται ακόμα περισσότερο από τις ξερολιθιές που υποχωρούν, τα αγριόχορτα, τα κλαδιά των δέντρων, τις περιφράξεις ή τα πεταμένα μπάζαέλλειψη ή καταστροφή  πινακίδων σήμανσης  και καθρεφτών διασταυρώσεων, ανυπαρξία διαγραμμίσεων διαβάσεων πεζών κ.ά.

         Τα προβλήματα καταγράφηκαν και κοινοποιήθηκαν στους αρμόδιους της Τοπικής Κοινότητας και στον Αντιδήμαρχο του Δήμου Θηβαίων. Ελπίζουμε οι ενέργειές τους να είναι άμεσες και αποτελεσματικές.

 

IMG 20190404 111416

IMG 20190404 110334 1

 

  

 

«ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ» (1) 

 https://epimorfosi.epaideia.org/mod/data/view.php?d=1&rid=850  

 

IMG 20190403 201217 HDR

     

        Συμμετέχοντας στην κοινή Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού 2019, που οργάνωσαν και συντόνισαν ενώνοντας τις δυνάμεις τους η πανελλήνια  εθελοντική εκστρατεία «Lets do it Greece» και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη «Νοιάζομαι και Δρω», με σύνθημα «Δρούμε εθελοντικά στην τοπική μας κοινότητα προστατεύοντας το φυσικό και αστικό περιβάλλον και βελτιώνοντας τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας»

 • απευθύναμε κάλεσμα συνεργασίας στους γονείς και φορείς της τοπικής κοινωνίας, προτείνοντας μια σειρά εθελοντικών δράσεων με κοινωφελή σκοπό   ( περιβάλλον, συνάνθρωπος, κοινότητα),
 •  συναποφασίσαμε και προγραμματίσαμε  τη συνεργατική υλοποίησή τους και
 •  αναλάβαμε την διοργάνωση και τον συντονιστικό ρόλο.

   

    ΔΡΑΣΗ 1η  : Την Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019, το απόγευμα,  μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ Τάξης, συνοδευόμενοι από τη δασκάλα τους και τους γονείς τους, επισκέφθηκαν υπερήλικες συγχωριανούς μας και «ταξίδεψαν συντροφιά στο παρελθόν».   

    Μνήμες και εμπειρίες πολλών δεκαετιών δημιουργικής ζωής ανασύρθηκαν  και ξετυλίχθηκαν ήρεμα και νοσταλγικά, καθηλώνοντας και εντυπωσιάζοντας μικρούς – αλλά και μεγαλύτερους ακροατές-  με αναφορές στις συνθήκες ζωής παιδικών χρόνων (οικογένεια, ασχολίες, φαγητό, ενδυμασία, σχολείο, πόλεμος/κατοχή), τόσο διαφορετικών από τις σημερινές.

    Φυσικά, ο χρόνος των επισκέψεων  δεν ήταν αρκετός και με μεγάλη χαρά δέχθηκαν όλοι τις προσκλήσεις των υπερηλίκων για τη … συνέχεια. Εξ άλλου, ποιος μπορεί να αντισταθεί  στο ζεστό χαμόγελο, τη ζωντάνια, τη φιλοξενία,   την αφηγηματική δεινότητα, και το μοναδικό… γλυκό νεράντζι, που μας πρόσφερε  η 95χρονη κυρία Σοφία ;

[Δράση του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με θέμα «Κανείς μόνος του», που υλοποιεί η τάξη ].

 

IMG 20190403 200725 HDRIMG 20190403 202326 HDR

   IMG 20190403 191321 HDR

 

  

«ΕΝΕΡΓΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ : ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ, ΑΡΝΟΥΜΑΙ, ΑΝΤΙΔΡΩ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ »                                                        

https://epimorfosi.e-paideia.org/mod/data/view.php?d=1&rid=836

 

DSC 0192 censored20180307 110408

 

      Οι  μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξεων συμμετείχαν στο πρόγραμμα πρόληψης  και ευαισθητοποίησης  «Real life stories» του Οργανισμού «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» και συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα «Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός», το οποίο παρουσίασε στο Σχολείο η ψυχολόγος του Οργανισμού  κ. Μυλοπούλου Ιωάννα.

      Η  κ. Μυλοπούλου αφηγήθηκε στους μαθητές μια δομημένη, κατασκευασμένη,   σύγχρονη  ιστορία, με περιεχόμενο σχετικό με το θέμα και αναφορές στοχευμένες, ώστε αυτό να  αναδεικνύεται  και να εξελίσσεται βήμα προς βήμαεμπλέκοντας στην κατεύθυνση αυτή διαδραστικά τα παιδιά μέσω  της συναισθηματικής  ταύτισής τους (ενσυναίσθησης )  με την ψυχική κατάσταση των ηρώων της ιστορίας και την  κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων τους.

      Η συμμετοχή των μαθητών ήταν εντυπωσιακή και τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα εξαιρετικά. Τα παιδιά, αναφορικά με την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό, ενίσχυσαν τις ικανότητες τους

·   να αναγνωρίζουν τα φαινόμενα,

·   να αντιδρούν άμεσα, ώστε να  προστατεύονται, επιλέγοντας τους κατάλληλους τρόπους και τα ενδεδειγμένα πρόσωπα, από τα  οποία μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν βοήθεια και

·   να αντιλαμβάνονται  τον συναισθηματικό κόσμο των  παιδιών που βιώνουν bulling.

 

 «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ : ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ, ΓΙΑ ΤΑ        ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ »                                                        

 https://epimorfosi.e-paideia.org/mod/data/view.php?d=1&rid=835  

παζάρι


IMG 20190413 174526 HDR censored

 

        Το Σάββατο, 13 Απριλίου, το απόγευμα,  στην κεντρική πλατεία του χωριού, αφού ο καιρός το επέτρεπε, πραγματοποιήθηκε το Πασχαλινό Παζάρι αλληλεγγύης του Σχολείου μας με δημιουργίες μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Πασχαλινές λαμπάδες, στεφάνια, γυάλινα βαζάκια στολισμένα με κατασκευές από γύψο, σελιδοδείκτες, μολυβοθήκες, παιχνίδια (τρίλιζες), πασχαλινά καλαθάκια, σταντ για φωτογραφίες, διακοσμητικές πασχαλίτσες – μαγνητάκια, γλαστράκια με λουλούδια, γλυκά και αρωματικά σαπουνάκια, κατασκευάστηκαν με εθελοντική εργασία και  μεράκι και  εκτέθηκαν με σκοπό τα έσοδα από την πώλησή τους να διατεθούν για την  ενίσχυση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών  με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ»  και ενός συνανθρώπου μας, που υποφέρει και αγωνίζεται να αποκαταστήσει την υγεία του.

     Το απόγευμα του Σαββάτου είμαστε όλοι εκεί από νωρίς. Αρχικά, τα μέλη του Δ. Σ. του Συλλόγου  Γονέων και οι εκπαιδευτικοί, οργανώσαμε το χώρο και  μεταφέραμε τα απαραίτητα έπιπλα (τραπέζια). Στη συνέχεια οι  μαθητές, σε συγκεκριμένους και  υπεύθυνους ρόλους, τοποθέτησαν τις δημιουργίες στα τραπέζια, έβαλαν τις ενημερωτικές αφίσες και  τους τιμοκαταλόγους στο χώρο και  τις καρτελίτσες με τις τιμές σε κάθε αντικείμενο. Τελειώνοντας,  κάθισαν στις θέσεις τους οι πρώτοι πωλητές και ταμίες, ρόλοι στους οποίους θα εναλλάσσονταν.

     Ακριβώς στις  5.30΄  το παζάρι μας «άνοιξε τις πύλες του». Η παρουσία των γονέων στο χώρο της εκδήλωσης καθολική. Η τοπική κοινωνία  επίσης δήλωνε δυναμικά  παρούσα. Η συμμετοχή  όλων στην ενίσχυση της οικονομικής επιτυχίας της δράσης γενναιόδωρη, με  αποτελέσματα τα έσοδα να ξεπεράσουν τις προσδοκίες μας. 

     Η χαρά των παιδιών απερίγραπτη και η δική μας συγκίνηση ολοφάνερη.

    Τους ευχαριστούμε όλους !

 

IMG de51d0978ae81c6ff39e63b3e85665fa V censored

DSC 0371


DSC 0427 censored

DSC 0396

 

  

 

«Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΝΑ «ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ »

https://epimorfosi.e-paideia.org/mod/data/view.php?d=1&rid=802      

 

IMG 20190409 121516

 

      Σήμερα, 9  Απριλίου 2019 , οι  μαθητές όλων των τάξεων, συγκροτημένοι σε τρία  τμήματα, συμμετείχαν      στο πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Κυκλοφορώ με ασφάλεια», το οποίο υλοποίησε στο σχολείο εκπαιδευτής  του  Ινστιτούτου για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ».

    Το πρόγραμμα, σχεδιασμένο ώστε να εφαρμόζεται με βιωματικό – διαδραστικό τρόπο, σε εκπαιδευτικό περιβάλλον ευχάριστο και με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, βοήθησε  τους μαθητές

·   Να κατανοήσουν βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, ώστε να συνειδητοποιήσουν  σταδιακά  ότι, όσοι  κινούνται,  ως πεζοί ή εποχούμενοι, σε δρόμους  ή χώρους που προορίζονται για δημόσια κυκλοφορία  έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις, τις οποίες πρέπει να γνωρίζουν.

·   Να προσανατολίζονται στο χώρο (διάκριση : μπροστά – πίσω – δεξιά – αριστερά) και  να  αναγνωρίζουν τα  βασικά  σήματα κυκλοφορίας και  τα οπτικοακουστικά μηνύματα.

·   Να  πληροφορηθούν  τις βασικές αιτίες των ατυχημάτων και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ασφάλειά τους, όταν  εκτίθενται στο οδικό περιβάλλον  ως πεζοί, ποδηλάτες και  επιβάτες σε Ι.Χ.  αυτοκίνητα ή μέσα μαζικής Μεταφοράς.

 « ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡO ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ »

https://epimorfosi.e-paideia.org/mod/data/view.php?d=1&rid=807

 

DSC 0239

 

      Την Τρίτη, 2 Απριλίου 2019,  οι  μαθητές και οι μαθήτριες των Δ΄ , Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξεων επισκέφθηκαν το Εθνικό  Κέντρο Αιμοδοσίας και συμμετείχαν στην εκπαιδευτική βιωματική δράση  «Από εμένα σε σένα» με θέμα την εθελοντική αιμοδοσία και την προαγωγή της. Η αρχική αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα είχε γίνει από την ΣΤ΄ τάξη, η οποία είχε προγραμματίσει  την επίσκεψη στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο «Αίμα : Δώρο ζωής», το οποίο υλοποιεί, αλλά, διαπιστώθηκε η δυνατότητα συμμετοχής και των Ε΄ και Δ΄ Τάξεων και συμφωνήθηκε .

    Προηγήθηκε επικοινωνία με τις υπεύθυνες υλοποίησης  του προγράμματος και συνεργασία με τους/τις εκπ/κούς  στο θέμα της κατάλληλης προετοιμασίας των παιδιών με στόχο την αποτελεσματικότερη  αξιοποίηση της δράσης. Η προετοιμασία πραγματοποιήθηκε με  την αξιοποίηση του έντυπου και οπτικοακουστικού εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος «ΑΙΜΟΣΤΑΛΙΤΣΑ», του Υπουργείου Υγείας,  που περιλαμβάνει θεωρία και δραστηριότητες για τον εθελοντισμό και την αιμοδοσία.

     Οι εκπαιδευμένοι συντονιστές έκαναν  τη συμμετοχή στο πρόγραμμα συναρπαστική.  Με τη χρήση του παιχνιδιού, της μεταφοράς, των συμβόλων και της έννοιας της αισθητικής απόστασης μέσα από τεχνικές από όλο το φάσμα της τέχνης  (θέατρο, μουσική, ζωγραφική), βοήθησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες να εκφραστούν για ζητήματα που ενδεχομένως δεν κατανοούν ακόμα πλήρως, να λύσουν απορίες, να βιώσουν συναισθήματα, να έρθουν σε επαφή  με καταστάσεις γύρω από την εθελοντική αιμοδοσία και να «κινητοποιήσουν» με τρόπο δημιουργικό την ανάπτυξη της ταυτότητας του εθελοντή αιμοδότη, χωρίς φόβους και προκαταλήψεις.

     Παράλληλα, τα παιδιά  πραγματοποίησαν μια άριστα σχεδιασμένη και ασφαλή ξενάγηση στα εργαστήρια του Κέντρου, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους και απολαμβάνοντας  μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

     Οι εντυπώσεις που εκφράστηκαν κατά την ανατροφοδότηση που έγινε στις  τάξεις  ήταν άριστες και τα εκπαιδευτικά  αποτελέσματα εξαιρετικά.

 

DSC 0259

P1030437

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC 0255

DSC 0242

 

 

 

 

 

 

 

  

«  : Ένας Παγκόσμιος Ενεργός Πολίτης μας επισκέπτεται »

https://epimorfosi.e-paideia.org/mod/data/view.php?d=1&rid=834

 

IMG 20190313 103409

   

     Τις μέρες της αποκριάς ήλθε στο σχολείο μας κι έμεινε κοντά μας δέκα ημέρες ένας φίλος με το  περίεργο όνομα . Δεν ήλθε απρόσκλητος. Τον κάλεσε, μέσω της  Action Aid, η δασκάλα της ΣΤ΄ Τάξης, με την οποία είχαν γνωριστεί το 2014, όταν ο 2Π μας είχε επισκεφτεί για πρώτη φορά. Περίεργος τύπος. Ήλθε, κοντά μας κλεισμένος μέσα σε μια… βαλίτσα, κουβαλώντας  μαζί του ένα πλήθος αντικειμένων και τις εντυπώσεις του απ’ όλα τα μέρη όπου έχει ταξιδέψει και γνωρίσει. Από το πλούσιο Λονδίνο και την τεράστια  Νέα Υόρκη μέχρι τις φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

     Δεν μιλούσε. Μπήκε στις τάξεις μας, κάθισε ήσυχα κοντά μας και μας «κάλεσε» να τον γνωρίσουμε μέσα από το υλικό που γέμιζε τη βαλίτσα του. Στην αρχή νομίσαμε ότι ήταν διάφορα αναμνηστικά, που συνηθίζουν να αγοράζουν οι τουρίστες. Γρήγορα όμως καταλάβαμε ότι ήταν ένας τρόπος για να ανακαλύψουμε και να καταλάβουμε τι συμβαίνει στον κόσμο και να προβληματιστούμε. Έλλειψη τροφής και καθαρού νερού, ανισότητες, διακρίσεις, υπερκατανάλωση, περιβαλλοντικές καταστροφές, καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και άλλα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί από τον 2Π και ανακαλύπταμε μελετώντας το υλικό της βαλίτσας. Προβλήματα Παγκόσμια, που πρέπει να απασχολούν κάθε Πολίτη, ώστε να ευαισθητοποιείται και να αποκτά ενεργό ρόλο στην προσπάθεια για επίλυσή τους.

    Αυτός ήταν ο  : Ένας Παγκόσμιος Πολίτης, που επισκέφθηκε το σχολείο μας,  μας μετέφερε προβλήματα των ανθρώπων σε διάφορα μέρη του κόσμου και μας έκανε να σκεφθούμε τον δικό μας ενεργό ρόλο μέσα σ’ αυτόν. Τον ευχαριστούμε.

 

IMG 20190313 100645 IMG 20190313 102739

 

20190228 09242120190228 120453

 

  

« ENA ΔΩΡΟ MA ΤΙ ΔΩΡΟ ; ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟ »     

https://epimorfosi.e-paideia.org/mod/data/view.php?d=1&rid=801

 

IMG 20190329 113109 HDR

 

      Αρχές Φεβρουαρίου, το «Νοιάζομαι και Δρω» μας εξέπληξε ευχάριστα. Το σχολείο μας ήταν ανάμεσα στα τυχερά σχολεία του προγράμματος, που όλοι οι μαθητές τους  έλαβαν  ένα πολύ χρήσιμο, αλλά και ιδιαίτερα καλαίσθητο δώρο. Επαναχρησιμοποιούμενα μπουκαλάκια, ιδιαίτερα λειτουργικά για χρήση στο σχολείο.

   Καταλάβαμε αμέσως τη στόχευση : Μείωση του πλαστικού στην καθημερινή μας ζωή. Ευκαιρία να «ενισχύσουμε» λίγο τις δράσεις  προστασίας του περιβάλλοντος, , που υλοποιούμε στο σχολείο. Με ενημέρωση, πρώτα απ’ όλα. Εύκολο. Το υλικό έτοιμο, στον υπολογιστή μας. «Δώρο» κι αυτό του «Νοιάζομαι και Δρώ». Για προβολή και εκτύπωση αφισών. Το μπουκαλάκι, κίνητρο μοναδικό για να προσέχουν όλοι στην ενημέρωση.   

    Λέξη κλειδί η επαναχρησιμοποίηση.     

    Στόχος : Κανένας μαθητής με  πλαστικό μπουκαλάκι στο σχολείο.

    Και στο σπίτι;  Κινητοποίηση για ενημέρωση. «Δια ζώσης» από τα παιδιά και ενημερωτικό φυλλάδιο με οδηγίες. Και όλα αυτά με αφορμή κάποια μπουκαλάκια.

    ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ , βεβαίως, βεβαίως!

  

« 124 ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΙΟ »     

https://epimorfosi.e-paideia.org/mod/data/view.php?d=1&rid=805

 

 

IMG 20190601 164122

      Αυτά τα Χριστούγεννα  μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς συμμετείχαμε στο πρόγραμμα «Αστέρι της Ευχής» της εταιρείας Make-A-Wish (Κάνε- Μια- Ευχή Ελλάδος).

    Αυτά τα Χριστούγεννα 124 αστεράκια, που  στόλισαν και φώτισαν το σχολείο, τα σπίτια μας και τις καρδιές μας, έγιναν 124 ευχές για να γίνει  χαρούμενος ο  Μάριος.

    Αυτά τα Χριστούγεννα 124 χέρια  που φορούσαν το ίδιο βραχιολάκι αγκάλιασαν τον Μάριο κι ένιωσαν πως θα βγει νικητής στο δύσκολο αγώνα του. 

 

  

 

ΚΑΙ ΔΡΩ. ΑΦΙΣΕΣ 2017 2018

 

Αναρτήσεις  στο χρονολόγιο  του ιστότοπου “Επιμόρφωση e-paideia” 

2017 – 2018

 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ IΔΡΥΜΑ «ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΑΓΑΠΗΣ» 
DSC 0050
 Το Σάββατο, 16 Ιουνίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καπαρελλίου, συνοδευόμενοι από γονείς τους, τη δασκάλα τους και το Διευθυντή του Σχολείου, επισκέφθηκαν το  Ίδρυμα «Διακονία Αγάπης» της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας,  στη Θήβα, όπου περιθάλπονται ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούν να  αυτοεξυπηρετηθούν  ή χρονίως πάσχοντα.

     Μια επίσκεψη εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη, μα σίγουρα η πιο όμορφη.

    Μας υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Γνωριστήκαμε, μιλήσαμε, συζητήσαμε, ανταλλάξαμε κεράσματα και τους παρουσιάσαμε το θεατρικό έργο, που παίξαμε στη γιορτή της λήξης του σχολικού έτους, την κωμωδία του Αριστοφάνη «Ο Πλούτος».

     Στα λίγα  δώρα και την αγάπη που προσφέραμε, δεχθήκαμε σαν τεράστια ανταπόδοση πολλές  ευχαριστίες, γλυκά χαμόγελα, δάκρυα χαράς, ζεστές κουβέντες, ολόκαρδες ευχές.

     Φύγαμε γεμάτοι όμορφα συναισθήματα, αφού τους ευχαριστήσαμε για τη φιλοξενία και  δώσαμε με χαρά  την υπόσχεση ότι θα επαναλάβουμε την επίσκεψή μας.

DSC 0045 DSC 0048

 

 

 

 

 

 

 

DSC 0041

 

  

« – ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ; – ΝΑΙ. – ΑΧΡΗΣΤΑ ; – ΟΧΙ! » 

 

IMG 20180610 121514IMG 20180613 120908 HDR

 

 

 

 

 

 

 

 

        Με το συντονισμό της Ε΄ Τάξης, που υλοποιεί  το  περιβαλλοντικό  πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων  « – Απορρίμματα ; – Ναι.    – Άχρηστα ; – Όχι! », με θέμα την ανακύκλωση, πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο  από το Νοέμβριο συνεργατικές δράσεις  ανακύκλωσης, οι οποίες εξελίχθηκαν  κατά τη διάρκεια όλου του διδακτικού έτους  με τη συμμετοχή όλων των τάξεων. 

    Συγκεκριμένα, έγινε  ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, συσκευασιών,  πλαστικών καπακιών και ηλεκτρικών στηλών με πολύ καλά εκπαιδευτικά αποτελέσματα.                                Από τον Απρίλιο  ξεκίνησε και η υλοποίηση του προγράμματος  ανακύκλωσης «Το χαρτί του μέλλοντος ΜΑΣ – Ανακύκλωση  Σχολικών Βιβλίων και Χαρτιού  στα Σχολεία»,  στο οποίο η σχολική μας μονάδα συμμετείχε για  δεύτερο συνεχόμενο έτος. Ορίστηκε υπεύθυνη εκπαιδευτικός, παραλήφθηκαν  τα μέσα συλλογής, ενημερώθηκαν οι γονείς  και  συγκροτήθηκε  εθελοντική ομάδα  ανακύκλωσης με υποστηρικτικό ρόλο, στην οποία συμμετείχαν εκτός από μαθητές και  εκπαιδευτικούς και γονείς, οι οποίοι δήλωσαν την επιθυμία τους. Τα αποτελέσματα της δράσης ήταν εξίσου  καλά  με τα περσινά.

    Τίποτα στο σχολείο μας δεν πήγε φέτος  στα σκουπίδια. Συγκεντρωνόταν και κατέληγε  στο μεγάσακο του χαρτιού (εφημερίδες, περιοδικά), στο μεγάσακο του προγράμματος «Το χαρτί του μέλλοντός ΜΑΣ» ( σχολικά βιβλία, τετράδια, χαρτί φωτοτυπικού), στον κάδο «ΑΦΗΣ» (Μπαταρίες), στον μπλε κάδο του Δήμου (χάρτινες και  πλαστικές συσκευασίες, αλουμίνιο) ή στον… κομποστοποιητή, που ζητήσαμε από το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας  ( φύλλα, κλαριά, φλούδες από τα φρούτα μας). Να μην ξεχάσουμε και τα πλαστικά μας καπάκια, που άργησαν να γίνουν πολλά…

    Και επειδή διαχείριση των απορριμμάτων και ανακύκλωση πρέπει να γίνεται και στο σπίτι, και κάποιοι γονείς σίγουρα το ξεχνούσαν, φροντίσαμε να τους το θυμίσουμε στέλνοντάς τους δυο όμορφα δώρα : Τον Κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Θηβαίων, στον οποίο ανήκει το χωριό μας και μια όμορφη μπλε τσάντα ανακύκλωσης.      

 

IMG 20180119 124212

IMG 20180610 122637 HDR

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 20180610 121938IMG 20180610 121908

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 20180610 123051 HDRIMG 20180610 123121 HDR

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 20180613 120826 HDRIMG 20180615 100049

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 «ΑΣ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ  ΙΒΒΥ» 

DSC 0102

 

     Με τις Δ΄ και Ε΄ Τάξεις  του Δημοτικού Σχολείου Καπαρελλίου υλοποιήσαμε την  ομότιτλη πρόταση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα ( International Board on Books for Young People [ΙΒΒΥ] )  “Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου “, στα πλαίσια δραστηριοτήτων της Παγκόσμιας Ημέρας  Παιδικού Βιβλίου.  

     Η ΙΒΒΥ, η οργάνωση  οποία καθιέρωσε να γιορτάζεται η συγκεκριμένη Ημέρα στις 2 Απριλίου, αναθέτει κάθε χρόνο σε ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της να ετοιμάσει ένα μήνυμα και μια αφίσα , που διανέμονται σ΄ όλο τον κόσμο, με περιεχόμενο που τονίζει την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης.

   Βρήκαμε , λοιπόν, και αναπαράγαμε τα  μηνύματα και τις αφίσες 17 ετών, ώστε να μπορούμε να τις εκθέσουμε και να τις προβάλουμε. Παράλληλα βρήκαμε πληροφορίες  – ανά έτος –  για  τη χώρα, που είχε αναλάβει την ευθύνη , τον/τη συγγραφέα του μηνύματος και τον/την εικονογράφο και… ξεκίνησε το παιχνίδι μας.

    Διαβάζοντας ή ακούγοντας τα μηνύματα κάθε έτους  και  βλέποντας, παρατηρώντας και σχολιάζοντας τις  αφίσες,  τα παιδιά προσπαθούσαν,  αποκωδικοποιώντας τις εικονογραφήσεις,  να κάνουν τις αντιστοιχίσεις μήνυμα – αφίσα. Παράλληλα, φτιάξαμε ιστορίες, ακούσαμε μουσική από τις διάφορες χώρες και δημιουργήσαμε τις δικές μας αφίσες με θέμα το παραμύθι

     Ένα όμορφο παιχνίδι – ταξίδι σε χώρες, με πρωταγωνιστή το βιβλίο και οδηγούς τους δημιουργούς του, συγγραφείς και εικονογράφους, που ενθουσίασε τα παιδιά και ενίσχυσε τη φιλαναγνωσία τους.

 

20180601 130726 20180608 130040
DSC 0122
DSC 0123


 

 

« ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Real life stories» ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ “ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ” » 

 

 

IMG 20180208 101319

 

     Σήμερα, 8 Φεβρουαρίου 2018, οι  μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξεων συμμετείχαν στο πρόγραμμα πρόληψης και ευαισθητοποίησης «Real life stories» του Οργανισμού «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» και συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα «Κακοποίηση / Παρενόχληση / Εκφοβισμός μέσω ηλεκτρονικών μέσων», το οποίο παρουσίασε στο Σχολείο η ψυχολόγος του Οργανισμού  κ. Στάμου Έλλη.

     Η  κ. Στάμου αφηγήθηκε μαεστρικά στους μαθητές μια δομημένη, κατασκευασμένη ιστορία, με περιεχόμενο σχετικό με το θέμα και αναφορές στοχευμένες, ώστε αυτό να  αναδεικνύεται  και να εξελίσσεται  βήμα προς βήμα, εμπλέκοντας στην κατεύθυνση αυτή διαδραστικά τα παιδιά μέσω  της συναισθηματικής  ταύτισής τους (ενσυναίσθησης  )  με την ψυχική κατάσταση των ηρώων της ιστορίας και την  κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων τους.

     Η συμμετοχή των μαθητών ήταν εντυπωσιακή και τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα εξαιρετικά. Τα παιδιά, αναφορικά με τους κινδύνους στο διαδίκτυο , ενίσχυσαν τις ικανότητες τους

 •  να τους αναγνωρίζουν ,
 •  να προστατεύονται άμεσα,
 • να αντιλαμβάνονται  τον συναισθηματικό κόσμο των  παιδιών που τους  βιώνουν και
 •  να  αναγνωρίζουν τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας.

 ! Κατά τη διάρκεια του προγράμματος παρουσιάστηκε και η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά  SOS 1056 και η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδία 116000.

 

IMG 20180208 104450 HDRIMG 20180208 112113

 

 

 

 

 

 

 

 «  Καθαρίζουμε την παραλία του Αγίου Βασιλείου ; » 
                                   https://epimorfosi.e-paideia.org/blog/index.php?entryid=3814
SKANDSC 0099
DSC 2661 3 1

      Συμμετέχοντας, μαθητές-εκπαιδευτικοί -γονείς, για μια ακόμα χρονιά στην Πανελλήνια εθελοντική εκστρατεία «Lets do it Greece», κορυφαία δράση εθελοντισμού στη χώρα μας, προτείναμε στην τοπική κοινωνία και συντονίσαμε την υλοποίηση της δράσης «Καθαρίζουμε την παραλία του Αγίου Βασιλείου».  

       Την Κυριακή, 29 Απριλίου 2018, σε συνεργασία με τη M.K.O. «ΓΑΡΓΑΦΙΑ», το Ναυτικό Όμιλο «Ποσειδώνας» και την Ομάδα Εθελοντών Καπαρελλίου, μεταβήκαμε στον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Βασιλείου, στον Κορινθιακό Κόλπο  και καθαρίσαμε την  παραλία και το  λιμάνι.

        Τα αποτελέσματα της εθελοντικής συνεργατικής δράσης ήταν εξαιρετικά και το μήνυμα πως η προστασία και η βελτίωση του θαλάσσιου, αλλά και ευρύτερα  του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας,  έγινε πράξη στην τοπική μας κοινότητα.

http://www.letsdoitgreece.org/activities/1383

http://permisospress.blogspot.com/2018/04/blog-post_742.html

 

DSC 2621 2 DSC 2537 2
DSC 2595 2DSC 2619 2
DSC 2626 2
DSC 2628 2« ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ » 
IMG 20171108 144925 IMG 20171108 145029

       

      Την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2018, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε’ και ΣΤ’ Τάξεων πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή.

     Προηγήθηκε  κατάλληλη προετοιμασία στις τάξεις, κατά την οποία μέσα από διάφορες δραστηριότητες δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να προσεγγίσουν και να κατανοήσουν έννοιες και διαδικασίες (πολίτευμα, είδη πολιτευμάτων, κοινοβούλιο, πολιτικά κόμματα, εκλογές, αρχή της δεδηλωμένης), να εκφράσουν σκέψεις, να επιλύσουν απορίες  και να ενισχύσουν  το ενδιαφέρον τους για τα προσδοκόμενα μιας τόσο ξεχωριστής εκπαιδευτικής επίσκεψης.

       Κατά την επίσκεψή τους οι μαθητές :

 •   παρακολούθησαν  εκπαιδευτικό  βίντεο σε ειδική αίθουσα, με θέμα την ιστορία του κτιρίου της Βουλής και  τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της,
 • ενημερώθηκαν για τις βασικές αρχές και αξίες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, με αναφορές σε σπουδαίους κοινοβουλευτικούς, πολιτικούς  άνδρες,
 • ξεναγήθηκαν στην έκθεση για τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια,  που παρουσιάζεται στην αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου»
 •  επισκέφτηκαν την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής  και παρακολούθησαν  για λίγα λεπτά συνεδρίαση, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη και
 • θαύμασαν την αρχιτεκτονική του κτιρίου , το διάκοσμο και τον περιβάλλοντα χώρο του.  

      Επέστρεψαν στο σχολείο, έχοντας ζήσει μια μοναδική εμπειρία, γεμάτοι βιώματα, παραστάσεις αλλά και μεγάλο ενθουσιασμό, που εκφράστηκε  δημιουργικά στην ανατροφοδότηση που ακολούθησε .

IMG 20171108 141651 IMG 20171108 135455 HDR


« 15 – 20 Μαΐου 2018 : Η δική μας Εβδομάδα Εθελοντικής Δράσης » 
DSC 2880

IMG 20180601 153741 HDR

   

 

 

 

 

 

DSC 2885

 

       Την εβδομάδα από 15 έως 20 Μαΐου 2018, με τη συμμετοχή όλων των τάξεων, πραγματοποιήσαμε στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καπαρελλίου , σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και κατοίκους του χωριού, τη  μεγάλη εθελοντική δράση, την οποία δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Εθελοντισμού.

      Η δράση, στην ουσία σύνθεση δράσεων, στόχο είχε την αισθητική αναβάθμιση και τον ευπρεπισμό του διδακτηρίου μας, με παρεμβάσεις  σε εσωτερικούς και – κυρίως – εξωτερικούς χώρους.

      Στις τάξεις συζητήσαμε, καταγράψαμε όλες τις προτάσεις που εκφράστηκαν από τα παιδιά, και τις συνθέσαμε προσδιορίζοντας τις επιμέρους δράσεις που θα υλοποιήσουμε. Συναποφασίσαμε:

 •  Να καθαρίσουμε τα προαύλια και το γήπεδο μπάσκετ,
 •  Να περιποιηθούμε τα φυτά (θάμνους, λουλούδια και δέντρα) στα παρτέρια,
 • Να φυτέψουμε επί πλέον λουλούδια και αρωματικά φυτά στα παρτέρια και  σε γλάστρες,
 • Να βάψουμε την περίφραξη (τοιχία και κάγκελα),
 • Να απομακρύνουμε άχρηστα ή μη χρησιμοποιούμενα αντικείμενα,
 • Να ζωγραφίσουμε τις επιφάνειες επίπλων,
 • Να αναδιαμορφώσουμε το χώρο της βιβλιοθήκης, δημιουργώντας γωνιές δραστηριοτήτων,
 • Να διαμαρτυρηθούμε για την κακή κατάσταση της επίστρωσης του προαυλίου μας  

      Οι γονείς, ενημερωμένοι για τη δράση – το γενικό πλαίσιο της οποίας είχαμε συζητήσει και συμφωνήσει  σε συγκέντρωση, που έγινε στο  Σχολείο στις 15 Μαρτίου και είχε  θέμα την εξέλιξη της υλοποίησης του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» και την επιλογή συνεργατικών δράσεων – ανταποκρίθηκαν άμεσα  και με ενθουσιασμό.

     Ο γονέας κ. Λύρης, χρησιμοποιώντας παλιά λάστιχα, έφτιαξε γλάστρες, τις οποίες τα παιδιά έβαψαν. Ο Σύλλογος Γονέων αγόρασε τα λουλούδια, τα αρωματικά φυτά, φυτόχωμα/λίπασμα  και τα απαραίτητα γαντάκια. Το Σχολείο προμηθεύτηκε τα χρώματα,  τα πινέλα και τα ρολά βαψίματος  . Η Τοπική Κοινότητα διέθεσε εργαλεία για τους καθαρισμούς και την περιποίηση του πράσινου και μετέφερε χώμα. Και αρκετοί γονείς έφεραν μαζί τους εργαλεία, τα οποία εκτιμούσαν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν.

     Την Κυριακή, 20 Μαΐου, ημέρα που πραγματοποιήθηκαν ή ολοκληρώθηκαν οι  περισσότερες εργασίες,  ήταν παρόντες όλοι. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, φίλοι του σχολείου , συνολικά 90 άτομα. Ένα μέγεθος, το οποίο μας χαροποίησε απίστευτα, αλλά και μας …τρόμαξε, γιατί ξεπερνούσε αρκετά τις ανάγκες του καταμερισμού εργασίας που είχαμε κάνει. Άδικα ανησυχήσαμε. Η καλή διάθεση και το κέφι βοήθησαν ώστε  πολύ γρήγορα όλα τα «συνεργεία» να δουλεύουν υποδειγματικά και αποτελεσματικά.

     Μέσα σ΄ ένα χώρο, που ασυνήθιστα μια Κυριακή πρωί άκουγες χαρούμενες παιδικές φωνές και γέλια και, που όσο περνούσε η ώρα έμοιαζε να αλλάζει, να ομορφαίνει, να γεμίζει χρώματα κι αρώματα.

 

DSC 2833 2 DSC 2841 2

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC 2905

DSC 2853 2

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC 2897

DSC 2902

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 20180515 091628DSC 2893

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC 2873

DSC 2849 2

 

 

 

 

 

 

 

IMG 20180517 101354

IMG 20180618 154716

 

 

 

 

 

 

 

IMG 20180613 202423

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

« ΖΗΛΕΥΕΤΕ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΑΣ ;

ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΙΣ ΒΡΗΚΑΜΕ ! » 

                                     https://epimorfosi.e-paideia.org/blog/index.php?entryid=3794

 

DSC 2901

 

DSC 0120DSC 0119

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC 0130DSC 0125

 

 

 

 

 

 

 

 

     Οι μαθητές της  Ε΄ Τάξης,  που υλοποιεί  το  περιβαλλοντικό  πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων « – Απορρίμματα ; – Ναι.    – Άχρηστα ; – Όχι! », με θέμα την ανακύκλωση, αξιοποιώντας τις γνώσεις από το πρόγραμμα, αλλά και την πλούσια φαντασία τους, δημιούργησαν, χρησιμοποιώντας άχρηστα υλικά, αξιοθαύμαστα εικαστικά αποτελέσματα.

 • Χριστουγεννιάτικα δεντράκια από παλιά περιοδικά,
 •  Καδράκια  από τους χάρτινους κυλίνδρους χαρτιού κουζίνας, υγείας ή αλουμινόχαρτου
 • Συνθέσεις με πλαστικά καπάκια
 • Καρδούλες από  ανακυκλωμένο χαρτί – που έφτιαξαν οι ίδιοι από παλιές εφημερίδες –    τις ζωγράφισαν κι έγραψαν πάνω λόγια αγάπης για τις μητέρες τους και
 •  Όμορφες  δημιουργίες από παλιά,  χρησιμοποιημένα, γυάλινα βαζάκια      ( μαρμελάδας, μελιού, κ.ά), τα οποία «έντυσαν» με ανακυκλωμένο χαρτί, που έβαψαν ή στόλισαν. Τα βαζάκια και οι καρδούλες προσφέρθηκαν στις μανούλες, που εντυπωσιάστηκαν από το πρωτότυπο δώρο  τη μέρα της γιορτής τους.

      Και να μην ξεχάσουμε ότι ιδέα των μαθητών της Ε΄ Τάξης, που προέκυψε όταν μιλούσαμε για την επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών,  ήταν η αξιοποίηση χρησιμοποιημένων ελαστικών αυτοκινήτων για την κατασκευή γλαστρών. Μια ιδέα, που υιοθέτησαν  όλες οι τάξεις και συνεργάστηκαν για την υλοποίησή της.

IMG 20180510 131436 HDR

IMG 20180511 132047 HDR

 

 

 

 

 

 

IMG 20180511 132157 HDRIMG 20180511 132333 HDR

 

 

 

 

 

 

 

 

 « ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ;»

 

 

DSC 0131

      Θέλοντας να διαμορφώσουν ένα χώρο για να τοποθετούν και να διαβάζουν βιβλία, οι μαθητές της  Ε΄ Τάξης, «σχεδίασαν» και δημιούργησαν μια όμορφη, φιλόξενη γωνιά  φιλαναγνωσίας στην τάξη τους .

     Ζωγράφισαν και τοποθέτησαν στη γωνιά δύο τοίχων ένα «βιβλιόδεντρο», βάζοντας στα κλαδιά του για καρπούς τις εικόνες των εξώφυλλων από βιβλία, που είχαν δανειστεί από τη Βιβλιοθήκη του σχολείου και διάβαζαν. Έστρωσαν κάτω ένα κομμάτι από αναξιοποίητη μοκέτα,  που αναζητήσαμε και βρήκαμε στην αποθήκη του σχολείου και έπλυναν οι μητέρες τους, δανείστηκαν μερικά από τα μαξιλαράκια, που χρησιμοποιούμε στο σχολείο για διάφορες δραστηριότητες, έφτιαξαν τραπεζάκια από άχρηστα κουτιά, που έφεραν και έβαψαν και… έτοιμοι.  Ή μάλλον, όχι.  Κάτι έλειπε. Ήθελαν και έπιπλο.

–  Ναι, αλλά ο χώρος είναι μικρός. Δεν χωράει έπιπλο.

–  Καλά, αλλά δεν είναι όμορφο, να βλέπεις  τα βιβλία μόνιμα κάτω στα «τραπεζάκια» .

– Να τα βάζουμε στη βιβλιοθήκη της τάξης, μήπως ;

– Αποκλείεται! Εκεί έχει σχολικά βιβλία, λεξικά,  χαρτί φωτοτυπικού, υλικά των εικαστικών… Άσε, που είναι  και στον απέναντι τοίχο…

  – Δεν  μπορεί, κάποια λύση θα υπάρχει… 

     Η οποία, τελικά, και βρέθηκε στο διαδίκτυο. Τρεις  μικρές, «κρεμαστές» βιβλιοθηκούλες, που κατασκευάστηκαν χωρίς κανένα έξοδο. Από μια παλέτα, που μας έφερε ο μπαμπάς του Παναγιώτη και  χρόνο και τέχνη που μας χάρισαν με αγάπη  ο μπαμπάς της Έφης, που έφτιαξε τα επιπλάκια μας και ο μπαμπάς της Μαριαλένας και του Σπύρου, που τα «έτριψε» και τα έβαψε.

    Πολλές αλλαγές έγιναν στην τάξη κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Όλες κοντά  στη βιβλιοθήκη μας. Ακριβώς δίπλα της άλλαξε ο λευκοπίνακας  της τάξης και παραδίπλα τοποθετήθηκε διαδραστικός πίνακας. Ήταν τεράστιοι , «απειλητικοί» για τη  γωνίτσα μας, που έμοιαζε να μη χωράει. Όμως, τίποτα άσχημο δεν έγινε. Μάλλον, όμορφη και πολύχρωμη, τους χαμογέλασε, κι εκείνοι, με ευγένεια,  τραβήχτηκαν λίγο παραπέρα. Ή όσο τουλάχιστον τους υποχρέωσε ο Διευθυντής.

IMG 20180420 142808 HDR 1DSC 0104 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

« EΠΙΣΚΕΨΗ  ΣΤΟ Κ.Π.Ε.  ΛΑΥΡΙΟΥ » 

IMG 20180425 132831 1IMG 20180425 134815 BURST1 1

 

 

 

 

 

 

 

 

      Την Τετάρτη, 25 Απριλίου  2018, οι  μαθητές και οι μαθήτριες  των Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξεων  του Δημοτικού Σχολείου Καπαρελλίου επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου  και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα : « Τίποτα δεν πάει χαμένο », που υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του. 

      Το πρόγραμμα αναφέρεται στη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, προσεγγίζοντας τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης του σημερινού τρόπου ζωής και της παραγωγής απορριμμάτων και έχει στόχους

 • Να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα με τη  διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων και να τους εξοικειώσει με μεθόδους διαχείρισής τους (Μείωση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση) καθιστώντας τους ικανούς
 •  Να αναγνωρίζουν τις κατηγορίες των απορριμμάτων και
 • Να επιλέγουν προϊόντα φιλικά προς  το περιβάλλον. 

    Τα παιδιά  συμμετείχαν με αμείωτο  ενδιαφέρον  σε όλες τις δραστηριότητες της εξέλιξης/πορείας του προγράμματος και εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από την παραγωγή στην  πράξη ανακυκλωμένου χαρτιού,  τη διαδικασία δημιουργίας «κόμποστ» και τις εικαστικές δημιουργίες από άχρηστα υλικά.

    Έφυγαν γεμάτα ενθουσιασμό κι εμείς βέβαιοι ότι οι στόχοι του προγράμματος επιτεύχθηκαν.

 

IMG 20180425 110003

IMG 20180425 132042

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 20180425 133605

P8140014

 

 

 

 

 

 

 

 

P8140039

P8140061 1

 

 

 

 

 

 

 

 

P8140064 1P8140071

 

 

 

 

 

 

 

  

 

«ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΘΗΒΑΣ»

https://epimorfosi.e-paideia.org/blog/index.php?entryid=3797

 

 

DSC 0111

 

 

IMG 20180402 102417 HDR

 

         

 

   

 

 

 

 

 

    Πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας κατά το χρονικό διάστημα από τις 21 έως και τις 29 Μαρτίου 2018 η δράση συγκέντρωσης  ειδών διατροφής, οικιακής χρήσης και υγιεινής  για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Θηβαίων.

   Μαθητές και οι δάσκαλοι, δεχθήκαμε  με χαρά  το ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ του Δήμου και αποφασίσαμε να οργανώσουμε δραστηριότητα συγκέντρωσης ειδών. Με τη σειρά μας, απευθυνθήκαμε στους γονείς και στην τοπική μας κοινωνία – επαγγελματίες, συλλόγους, οργανώσεις – ζητώντας να στηρίξουν  την προσπάθειά μας.

   Η ανταπόκριση όλων ήταν εντυπωσιακή και η χαρά μας από το τελικό αποτέλεσμα πολύ μεγάλη.

 

IMG 20180330 132942IMG 20180402 001135 HDR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC 0112

 

  

 

« Actionaid – Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2018 »

https://epimorfosi.e-paideia.org/blog/index.php?entryid=3845

 

Δ΄ 1Δ΄ 2 1

 

Ε΄ 4

Ε΄ 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Ε΄ 1

 

 

Γ΄

 

 

       

        Οι  Γ΄, Δ΄ και Ε΄ Τάξεις  του Δημοτικού  Σχολείου Καπαρελλίου συμμετείχαν στις δραστηριότητες της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης για την Εκπαίδευση, που διοργάνωσε η  Actionaid Hellas.  Η φετινή εκστρατεία με τίτλο «Μαθητική  Εβδομάδας Δράσης – Πλανήτης 2030»,  ήταν αφιερωμένη στους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης,  ένα σχέδιο – δέσμευση  των  κρατών – μελών  των Ηνωμένων Εθνών  να προσπαθήσουν να εξαλείψουν την ακραία φτώχεια, να μειώσουν τις ανισότητες και να καταπολεμήσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής έως το 2030.

      Αξιοποιώντας το διαθέσιμο υλικό της Actioaid και άλλο, το οποίο αντλήσαμε από διάφορες πηγές, γνωρίσαμε και ερευνήσαμε τους 17 Παγκόσμιους στόχους, αξιολογήσαμε  τη σημασία τους  για τη συνέχιση της ζωής στον Πλανήτη και επιλέξαμε, ανά τάξη, έναν, στον οποίο εμβαθύναμε την προσέγγισή μας, Συγκεκριμένα :

 •  Η Γ΄ Τάξη ασχολήθηκε με τον Στόχο 16: Ειρήνη, Δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί,
 •  Η Δ΄ Τάξη με τον Στόχο 6 : Καθαρό νερό και αποχέτευση και 
 •  Η Ε΄ Τάξη με τον Στόχο 5 : Ποιοτική Εκπαίδευση.

    Τελικά, τα παιδιά  αποτύπωσαν  τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τις ιδέες, και τις προτάσεις τους  στα fanzine, τα οποία  δημιούργησαν. Μπράβο τους!!!

Ε΄ 3 1Ε΄

 

 

 

 

 

 

 

  

« Επίσκεψη στο παλάτι του…Θυμού.»

https://epimorfosi.e-paideia.org/blog/index.php?entryid=3879

 

20180227 13395820180227 123516

 

 

 

 

 

 

     Την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018, οι μαθητές και οι μαθήτριες των  Α΄,  Β΄ και Γ΄ Τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Καπαρελλίου επισκέφθηκαν το  Μουσείο Συναισθημάτων, στην Αθήνα,  όπου συμμετείχαν  σε  εκπαιδευτικό  πρόγραμμα στη διαδραστική έκθεση του Μουσείου «Στο Παλάτι του Θυμού».

         Το ξεχωριστό αυτό  μουσείο χρησιμοποιεί τις εκθέσεις του το παιχνίδι και το παραμύθι, για να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα και να κατανοήσουν τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων τους και συγκεκριμένα του θυμού.

         Οι ομάδες των μαθητών μας, κατευθύνθηκαν προς τα εκθέματα  από τις εμψυχώτριες του μουσείου, που αφουγκράστηκαν τα  ενδιαφέροντα και το ρυθμό τους, με τον ξεχωριστό τρόπο που καθεμιά ομάδα επέλεγε. Αλληλεπιδρώντας με τα διαδραστικά εκθέματα τα παιδιά  επεξεργάστηκαν, εξερεύνησαν  και γνώρισαν καλύτερα το συναίσθημα του θυμού,  ανακαλύπτοντας παράλληλα δημιουργικούς τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισής του.

         Μια «δύσκολη» θεματικά εκπαιδευτική επίσκεψη, που οι μαθητές  λάτρεψαν την εξέλιξή της και τα αποτελέσματά της μας εντυπωσίασαν. Τα παιδιά πρέπει  να βοηθούνται κατάλληλα και να ενθαρρύνονται  να γνωρίζουν τον εαυτό τους και να  κατανοούν τα συναισθήματά τους , ώστε να αναπτύσσονται σε δημιουργικούς ενήλικες με θέληση για τη ζωή και τις προκλήσεις της.

 

20180227 13024720180227 133158

 

 

 

 

 

 

 

20180227 13072820180227 12460220180227 124822

 

20180227 13530020180227 125341

20180227 124555

 

 

 

 

 

  

«ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩ! »

https://epimorfosi.e-paideia.org/blog/index.php?entryid=3872

 

IMG 20180226 131737IMG 20180226 115246

 

Σήμερα, 26  Φεβρουαρίου 2018, οι  μαθητές των Δ΄ , Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Καπαρελλίου  συμμετείχαν στο πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Ασφαλώς Ποδηλατώ», το οποίο υλοποίησε στο Σχολείο εκπαιδευτής  του  Ινστιτούτου για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ».

    Με  βιωματικό χαρακτήρα και μεθοδολογία, η οποία περιελάμβανε διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια, συζήτηση  και εξαγωγή συμπερασμάτων για τα θέματα ασφαλείας, που αφορούν το ποδήλατο, τα παιδιά    

 • Ενίσχυσαν  τη γνώση τους, για τους παράγοντες που σχετίζονται με το ποδήλατο, ώστε να διασφαλίζεται στο μέγιστο βαθμό η ακεραιότητά τους , όταν το χρησιμοποιούν και  
 •  Βελτίωσαν τις γνώσεις  που απαιτούνται για την καλύτερη και ασφαλέστερη χρήση του μέσου.

 

IMG 20180226 103110IMG 20180226 113400

 

IMG 20180226 115004IMG 20180226 131708

 

 

IMG 20180226 125318

IMG 20180226 105631

 

IMG 20180226 124117 1

 

  

 

«ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ »

https://epimorfosi.e-paideia.org/blog/index.php?entryid=3795

 

IMG 20180320 105921

 

IMG 20180320 124410

 

Την Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018, οι  μαθητές  και οι μαθήτριες των Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξεων επισκέφθηκαν το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα “Το Ταξίδι της Έμμα”. Το πρόγραμμα υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Ε.Α., στο Μενίδι Αττικής, στα πλαίσια  της εκπαιδευτικής  δράσης του Κέντρου  για την εθελοντική αιμοδοσία  “Το Αίμα Δώρο Γίνεται” και σε  συνεργασία με την  Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Educaltour”.

    Είχε προηγηθεί επικοινωνία με τις υπεύθυνες υλοποίησης  του προγράμματος και συνεργασία με τις δασκάλες των τάξεων στο θέμα της κατάλληλης προετοιμασίας των παιδιών με στόχο την αποτελεσματικότερη  αξιοποίηση της δράσης.

    Το Ταξίδι της Έμμα, με όχημα μια μικρή σταγόνα αίματος, ήταν, τελικά, για τους μαθητές  ένα μοναδικό  ταξίδι εμπειριών, γνώσεων κι συναισθημάτων, που το έκαναν  απίστευτα ενδιαφέρον και συναρπαστικό οι εκπαιδευμένοι συντονιστές. Μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι ρόλων, η Έμμα βοήθησε τα παιδιά να ανακαλύψουν γιατί πρέπει να δίνουμε αίμα εθελοντικά και τα σύστησε  στον κόσμο της Αιμοδοσίας . Τα  έφερε σε βιωματική επαφή με τα συστατικά του αίματος  και με τρόπο ευχάριστο και καλλιτεχνικό τα κάλεσε να απαντήσουν σε ερωτήματα μετά από κριτική σκέψη. Ταυτόχρονα, πραγματοποίησαν μια άριστα σχεδιασμένη και ασφαλή βιωματική ξενάγηση στα εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους και απολαμβάνοντας  μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

   Οι εντυπώσεις που εκφράστηκαν από τους μαθητές και τις μαθήτριες κατά την ανατροφοδότηση που έγινε στην τάξη  ήταν άριστες. Διαπιστώθηκαν εξαιρετικά εκπαιδευτικά  αποτελέσματα, ιδιαίτερα  υψηλός βαθμός κατανόησης και αποσαφήνισης δύσκολων εννοιών και ορολογιών και μεγάλη ευαισθητοποίηση  στο σπουδαίο θέμα της αιμοδοσίας, ως μέγιστης κοινωνικής εθελοντικής προσφοράς,  που ήταν και ο κυρίαρχος στόχος μας.

 

IMG 20180320 114808IMG 20180320 111521

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 20180320 113751IMG 20180320 111621

 

 

 

 

 

 

 

IMG 20180320 120827IMG 20180320 123603

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 20180320 123614IMG 20180320 123138

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 20180320 122440

 

 

  

 

« EΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟ »

https://epimorfosi.e-paideia.org/blog/index.php?entryid=3796

 

 

IMG 20180227 114622

 

       Την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018, οι μαθητές και οι μαθήτριες των «μεγάλων» τάξεων (Δ’, Ε’ και ΣΤ’) πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη ιστορικής μνήμης στο Δίστομο, όπου, τον Ιούνιο του 1944,  συντελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές ένα από τα φρικτότερα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η σφαγή 218  αμάχων, κατοίκων της  μαρτυρικής πόλης. 

      Ευαισθητοποιημένοι από αντίστοιχη επίσκεψη, που είχαμε πραγματοποιήσει στα Καλάβρυτα, στα πλαίσια  της ημερήσιας εκδρομής μας κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, προετοιμαστήκαμε κατάλληλα συγκεντρώνοντας πληροφορίες και μελετώντας το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων.

     Αρχικά επισκεφτήκαμε  το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, όπου παρακολουθήσαμε  το  συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ  με το ιστορικό της Σφαγής και τις μαρτυρίες επιζώντων και ξεναγηθήκαμε  στους χώρους του από τον εθελοντή ξεναγό κ. Χρήστο  Παπανικολάου. Είδαμε φωτογραφίες των θυμάτων, τη φωτογραφική σύνθεση του οστεοφυλάκιου, ιστορικό υλικό εφημερίδων και περιοδικών της εποχής με άρθρα, φωτογραφίες και ντοκουμέντα και διαβάσαμε ποιήματα που γράφτηκαν για το γεγονός.

      Στη συνέχεια πήγαμε  στο Μαυσωλείο, ένα εντυπωσιακό και επιβλητικό μνημείο, που φιλοξενεί τα οστά των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας και  βρίσκεται σε λόφο που υψώνεται πάνω από την μαρτυρική πόλη. Στη μεγάλη μαρμάρινη πλάκα διαβάσαμε  συγκινημένοι χαραγμένα όλα τα ονόματα των θυμάτων με τις ηλικίες και τις συγγενικές τους σχέσεις.

      Φύγαμε, με κατεύθυνση τον Όσιο Λουκά, γεμάτοι συγκίνηση και σεβασμό για τα θύματα, αλλά και οργή για τους θύτες, νιώθοντας πως χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια όλων μας για ένα κόσμο ειρηνικό, δίκαιο  και ανθρώπινο.  Ένα κόσμο χωρίς ολοκαυτώματα, χωρίς φασισμό.

 

IMG 20180227 100114IMG 20180227 101020

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

« ENEΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ : Ενημερωμένος και σε θέματα Αγωγής Υγείας »

https://epimorfosi.e-paideia.org/blog/index.php?entryid=3674

 

20180206 102242

20180206 125125

   

 

 

 

 

     

  Σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 2018, στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, επισκέφθηκε το σχολείο μας  κλιμάκιο του Κέντρου Υγείας Θήβας  και  με την έγγραφη συναίνεση των γονέων πραγματοποίησε :

 • Στην  Α΄ Τάξη:  Πρόγραμμα στοματικής υγιεινής, που περιελάμβανε ενημέρωση  για τα δόντια και τις ασθένειες τους, τους τρόπους πρόληψης/φροντίδα-θεραπείας, τη σχέση της διατροφής με την  υγιεινή των δοντιών και προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο,
 • Στην  ΣΤ΄ Τάξη :  Πρόγραμμα ενημέρωσης  για θέματα εφηβείας και
 • Σε όλες τις τάξεις :  Έλεγχο της εμβολιαστικής κάλυψης των μαθητών και μαθητριών.

       Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά. Το χαμόγελό όλων  βραβεύτηκε, όμως, για να είναι πάντα  όμορφο δεν πρέπει να ξεχνάμε να φροντίζουμε συνεχώς τα  δοντάκια μας, να μην τρώμε πολλά γλυκά και να επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντογιατρό.

 

20180206 101602IMG 20180206 101547

 

  

« Aλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς μαθητές της Mάνδρας »

https://epimorfosi.e-paideia.org/blog/index.php?entryid=3673  

 

     Η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών  όλων των τάξεων από τα προβλήματα που βίωσαν οι κάτοικοι του όμορου Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας  και η επιθυμία συμπαράστασης και προσφοράς που εκφράστηκε από μέρους τους, αναδείχθηκε  με τον καλύτερο τρόπο με τη συμμετοχή του Σχολείου  στη δράση αλληλεγγύης,  την οποία οργάνωσαν  ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών  Θήβας « Ο ΠΙΝΔΑΡΟΣ » και τα σχολεία του Νομού Βοιωτίας, συγκεντρώνοντας χρήματα  για τις ανάγκες των σχολείων της πλημμυροπαθούς Μάνδρας.

    Οι γονείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας  και ενίσχυσαν την προσπάθεια με αποτέλεσμα  τη συγκέντρωση ποσού  450 Ευρώ, το οποίο παραδόθηκε στον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Θήβας για τα περαιτέρω.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 0001 2

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 0001 1