Διεξαγωγή αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self – test) σε μαθητές/μαθήτριες (συνέχεια)

    Αγαπητοί γονείς,

    Υπενθυμίζουμε ότι κατά την προσέλευσή τους στο σχολείο αύριο, Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, οι μαθητές/ μαθήτριες υποχρεούνται να επιδείξουν – εκτυπωμένη ή χειρόγραφη – την σχολική κάρτα/δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος του self-test ή βεβαίωση νόσησης  κατά το τελευταίο εξάμηνο, άλλως, δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη σχολικές τάξεις , θα  λάβουν απουσία και θα παραμείνουν σε ειδικό χώρο, μέχρι οι γονείς/κηδεμόνες τους να τους παραλάβουν.   

    Για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων, τα οποία θα στενοχωρήσουν και θα πικράνουν όλους μας, πληγώνοντας – ιδιαίτερα –  τις  ευαίσθητες παιδικές ψυχές, παρακαλούμε η διαδικασία να γίνει με την υπευθυνότητα και την ειλικρίνεια, η οποία πάντα σας διακρίνει .


  Για διευκόλυνσή σας , σημειώνουμε τα βήματα της διαδικασίας διενέργειας του πρώτου self-test της σχολικής χρονιάς

1. O δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self-test) των ανήλικων μαθητών/ μαθητριών  ηλικίας κάτω των δεκατριών (13) ετών διενεργείται με τη βοήθεια του γονέα /κηδεμόνα. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ (προτιμότερο) ή τη Δευτέρα το πρωί.

2.  Στη συνέχεια οι γονείς/κηδεμόνες δηλώνουν άμεσα το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr . Aφού επιλέξουν την κατηγορία «Σχολική κάρτα για COVID- 19»,  ταυτοποιούνται  με τους κωδικούς taxisnet   καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία ( πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test).

   α.  Αν το self-test είναι αρνητικό:

  • Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr , η οποία μπορεί να εκτυπωθεί άμεσα.  Αν δεν υπάρχει  πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να συμπληρωθεί χειρόγραφη δήλωση, που θα περιέχει  τα ίδια στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή, να μην ξεχνάτε να σημειώνετε στην χειρόγραφη δήλωση και τον κωδικό, ο οποίος εμφανίζεται στην οθόνη σας την ώρα της έκδοσης της δήλωσης .
  • Οι μαθητές/μαθήτριες, θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους στο σχολείο, τη Δευτέρα, οπότε και θα την επιδείξουν κατά την είσοδό τους. Στη συνέχεια, θα την έχουν μαζί τους μέχρι και τη διενέργεια του επόμενου self-test, οπότε και θα την  αντικαταστήσουν με τη νέα.

   β. Αν το self-test είναι θετικό:

  • Εκδίδεται σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr , η οποία εκτυπώνεται . Σε αυτή την περίπτωση,  οι διαγνωσθέντες /διαγνωσθείσες θετικοί/θετικές μαθητές/μαθήτριες  και οι οικείοι τους,  εντός 24 ωρών  μεταβαίνουν για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid-test σε δημόσια δομή. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή παραμένουν σε κατ΄οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

             [Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.]

       i. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

     ii. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/μαθήτριες  λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο, μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών και τη βελτίωση των συμπτωμάτων, τα οποία πιθανόν είχαν  παρουσιάσει.