Μάιος, ο πιο όμορφος από τους δώδεκα

     Ένα μικρό κείμενο, αφιέρωμα στον Μάιο και την  Πρωτομαγιά, γιορτή της άνοιξης και των λουλουδιών.

!!! Για καλύτερη θέαση (ευκρίνεια του κειμένου και των ένθετων φωτογραφιών και σκίτσων) των αρχείων που βρίσκονται σε μορφή PDF, να προτιμάτε να τα ανοίγετε από την επιλογή Λήψη αρχείου, που βρίσκεται  στο κάτω μέρος  του αρχείου αριστερά .

 Λήψη αρχείου

 

    Πολλά είναι τα έθιμα του  τόπου μας για τον Μάη. Διαλέξαμε και σας προτείνουμε να διαβάσετε «Το δέντρο του Μάη», ένα έθιμο που ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα. Μπορείτε να το βρείτε στο Βιβλίο της Μουσικής των Γ΄-Δ΄τάξεων  ή απλά πατώντας ΕΔΩ

 

     Αν θέλετε να ακούσετε το τραγούδι «Δεν ήρθι Μάης κι Άνοιξη» (Θράκης), που αναφέρεται στο έθιμο, που διαβάσατε, «κλικ» στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://safeYouTube.net/w/yd0A


    Κι επειδή ο Μάης είναι μήνας χιλιοτραγουδισμένος,  δεν είναι, νομίζω,  υπερβολή, να ακούσουμε ένα ακόμα τραγούδι, από την άλλη άκρη άκρη της Ελλάδας, από την Κύθνο μας. «Ήρχεν ο Μάης» 

https://safeYouTube.net/w/oo0A


    Παλιά οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι γεωργοί, πίστευαν ότι η Πρωτομαγιά ήταν η μέρα που η Άνοιξη και η καλοκαιρία νικούσαν και έδιωχναν τελικά τον παγωμένο χειμώνα.Για να γιορτάσουν, λοιπόν,  έφτιαχναν στεφάνια από λουλούδια, τραγουδούσαν για τον Μάη και χόρευαν χαρούμενοι. Ας δούμε το «Παραμύθι της Πρωτομαγιάς» και θα καταλάβουμε περισσότερα.

https://safeYouTube.net/w/Pz0A