Εργατική Πρωτομαγιά

 

«Σκοπεύουμε ν’ αλλάξουμε τα πράγματα.
Όχι πια να μοχθούμε απ’ τα χαράματα.
Ίσα – ίσα μόνο για να ζούμε,
Να μην έχουμε ποτέ μια ώρα για να σκεφτούμε.
Θέλουμε να νιώσουμε τον ήλιο,
Θέλουμε να μυρίσουμε τ’ άνθη
Είμαστε σίγουροι πως είναι θέλημα θεού
Και τ’ αποφασίσαμε να έχουμε οχτάωρο.
Καλούμε τις δυνάμεις από
Ναυπηγεία κι εργοστάσια:
Οχτώ ώρες για εργασία, οχτώ ώρες για
ανάπαυση
κι οχτώ ώρες για ό,τι θέλουμε»

 

      Η πρώτη του Μάη  εκτός από γιορτή των λουλουδιών και της άνοιξης  απόκτησε και μια άλλη διάσταση, έντονα πολιτική και συνδέθηκε με τους αγώνες των εργαζομένων και τις διεκδικήσεις τους .

     Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών της  Αμερικής, όταν  το Μάη του 1886  ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας  ωράριο εργασίας  8 ωρών και καλύτερες συνθήκες στους χώρους της δουλειά τους.  Με κεντρικό σύνθημα «8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση και μόρφωση, 8 ώρες ύπνος» η απεργία κινητοποίησε περί τις 100.000 απεργούς και συνδυάστηκε με υπαίθριες διαδηλώσεις, συμπλοκές με την Αστυνομία, θύματα και συλλήψεις.

  

     Η 1η Μαΐου, καθιερωμένη από το 1889 ως Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών, γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Στην Ελλάδα γιορτάστηκε πρώτη φορά το 1893.

 


 

     Τιμώντας το πνεύμα της ημέρας, σας προτείνουμε

  • να παρακολουθήσετε ένα ενδιαφέρον video, που αναφέρεται συνοπτικά στο ιστορικό της εργατικής εξέγερσης στο Σικάγο το 1886

https://safeyoutube.net/w/yX4A

 

  • να διαβάσετε με τα παιδιά σας, ανακαλώντες όμορφες μνήμες από τα σχολικά σας χρόνια, ένα πολύ όμορφο κείμενο, από το γνώριμο, στους περισσότερους, προηγούμενο βιβλίο της Γλώσσας της Ε΄ Δημοτικού με τίτλο ” Ένα δάκρυ για τον μπαρμπα – Τζίμη”.
    !!! Για καλύτερη θέαση (ευκρίνεια του κειμένου και των ένθετων φωτογραφιών και σκίτσων) των αρχείων που βρίσκονται σε μορφή PDF, να προτιμάτε να τα ανοίγετε από την επιλογή Λήψη αρχείου, που βρίσκεται  στο κάτω μέρος  του αρχείου αριστερά .



Λήψη αρχείου