22 Απριλίου: Ημέρα της Γης


 

   Η  Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου και έχει κυρίως στόχο να θυμίσει στους πολίτες, τις επιχειρήσεις  και τις κυβερνήσεις  όλων των κρατών του κόσμου ότι πρέπει να κινητοποιηθούν και να πάρουν πρωτοβουλίες για έναν καθαρό και υγιή πλανήτη.

   Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία, κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται  παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο.                                                                               

   To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».  Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον Μακ Κόνελ, το 1969, σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο.  Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Διαλέξαμε και  σας προτείνουμε να δείτε :

  • το  σημερινό  doodle  της Google,  η οποία τιμώντας την Ημέρα της Γης και συγκεκριμένα την 50ή επέτειό της, κάνει αναφορά  στον σημαντικό ρόλο των μελισσών στην εύρρυθμη λειτουργία της φύσης , αναδεικνύοντας  την σπουδαιότητα της ύπαρξης του μικρού, αλλά πολύτιμου αυτού εντόμου.  


(Κάνετε “κλικ” στον σύνδεσμο)  https://www.google.com/doodles/earth-day-2020

 

  •  και να  ακούσετε “Το τραγούδι της Γης”  σε επετειακή ψηφιακή παράσταση , που δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου και προβλήθηκε στο Πλανητάριο στις 14 Δεκεμβρίου 2010 για την εκδήλωση του Ιδρύματος: «85 χρόνια Μίκης».