Εκπαιδευτική Ρομποτική

Είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουμε για άλλη μία φορά στον διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής, που διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η wro hellas.

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την κατασκευή του ηλιακού μας συστήματος, μιας και το θέμα του φετινού  διαγωνισμού είναι “Ο Γαλαξίας μας”.

 

Περάσαμε πολλές δημιουργικές ώρες, ασχολούμενοι με την κατασκευή μας και τον προγραμματισμό της, λέγοντας ιδέες, υλοποιώντας τις και κάνοντας συνεχώς τροποποιήσεις, μέχρι να καταλήξουμε στην τελική τους μορφή.

Στο πρόγραμμά μας βλέπουμε:

1

  1. Εικόνες από την Μεγάλη Έκρηξη.
  2. Την ελλειπτική τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο.
  3. Την κίνηση της Σελήνης γύρω από τη Γη και τον Ήλιο.
  4. Την περιστροφή της Γης, της Σελήνης και του Ήλιου γύρω από τον εαυτό τους.
  5. Μία κλεψύδρα που γράφει πόσα χρόνια έχουν περάσει (κάθε φορά που η Γη περνάει μπροστά από τον αισθητήρα απόστασης στην κατασκευή μας, ολοκληρώνεται ένας κύκλος γύρω από τον Ήλιο- περνάει ένας χρόνος).
  6. Πυροτεχνήματα, τα οποία εμφανίζονται και ακούγονται κάθε φορά που περνάει ένας χρόνος, εμφανίζοντας παράλληλα το μήνυμα ¨Καλή Χρονιά!” .
  7. Οι εποχές, οι οποίες αλλάζουν ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται η Γη σε σχέση με τον Ήλιο στο πρόγραμμά μας.

 

Στην κατασκευή μας φαίνονται:

  1. Οι τροχιές των πλανητών γύρω από τον Ήλιο.
  2. Η περιστροφή του Ήλιου και της Γης γύρω από τον εαυτό τους.
  3. Η κίνηση της Σελήνης γύρω από τη Γη.

 

Κάθε φορά που το μικρόφωνο του υπολογιστή εντοπίσει κάποιον δυνατό ήχο, ενεργοποιείται ο κινητήρας , κάνοντας το ηλιακό μας σύστημα να κινείται. Ενώ όταν η Γη περάσει μπροστά από τον αισθητήρα απόστασης, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο γύρο από τον ήλιο, ο κινητήρας απενεργοποιείται, μέχρι να ακουστεί ο επόμενος δυνατός ήχος.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά, για την όρεξη και το μεράκι που επέδειξαν και άψογα συνεργαζόμενα κατάφεραν να φέρουν εις πέρας αυτό το αρκετά δύσκολο έργο.

Υπευθ.Εκπ.: Σαββάκη Αμαλία