Παίζοντας με τις συλλαβές

Την εβδομάδα που μας πέρασε, μιας και φτάσαμε στο τέλος της ενότητας           “Η παρέα“, αποφάσισα να φτιάξω μία καρτέλα με συλλαβές απ’ όλα τα γράμματα που μάθαμε, συναντήσαμε ή απλά αναφέραμε στην τάξη. Τις εκτύπωσα, τις πλαστικοποίησα και τις μοίρασα στους μαθητές.
Αφού μοίρασα τις καρτέλες στα παιδιά ξεκινήσαμε τα παιχνιδάκια με τις συλλαβούλες:

1. Διαβάζω με συναίσθημα

Όπως πολλές φορές κάνουμε και στην ανάγνωση, έτσι και με τις συλλαβές είπα στα παιδιά να τις διαβάσουμε, για αρχή με τη σειρά μία μία, με τους εξής τρόπους:

Αργά, γρήγορα, νυσταγμένα, χαρούμενα, θλιμένα, νευριασμένα, ντροπαλά, ζηλιάρικα, τρομαγμένα ,ψιθυριστά και τέλος με όλη μας τη δύναμη.

2.Πες τη συλλαβή πριν φύγει η μελισσούλα!

Κάνοντας προβολή την καρτέλα στον πίνακα, ή δείχνοντάς την στην καρτέλα του κάθε μαθητή χωριστά (ειδικά σε αυτούς που δυσκολεύονται ) ,κουνάω ένα ξυλάκι στο οποίο έχω κολλήσει πάνω μία μέλισσα λέγοντας κάνοντας τη μέλισσα (ζζζζζζζζζζζζζζζζ),σταματάω ,ακουμπάω τη συλλαβή που θέλω και περιμένω λίγα δευτερόλεπτα, αν αργήσουν να απαντήσουν η μελισσούλα θα φύγει! Επιλέγω τις συλλαβές που δυσκολεύονται περισσότερο, πιο συχνά!

how-to-draw-a-bee-for-kids_1_000000008144_3 (1)DSCN6499 DSCN6505

Άφησα λίγο κενό στην κορυφή, ώστε να μην μπαίνει η μέλισσα μπροστά στη συλλαβή που δείχνω και οι μαθητές να τη βλέπουν.

3. Βρες τη συλλαβή που θα πω!

searching

Εγώ, ή κάποιος μαθητής λέει στην τύχη συλλαβές (από αυτές που έχει η καρτέλα) και οι υπόλοιποι μαθητές προσπαθούν να τις εντοπίσουν.

Κάθε τέλος κεφαλαίου θα δουλεύουμε με καινούριες συλλαβές.
Είναι πολύ σημαντικό, στα πρώτα βήματα των παιδιών σαν αναγνώστες ,να μπουν γερά θεμέλια και να βρίσκουμε τρόπους να τα διευκολύνουμε.
Οι συλλαβές βοηθούν τους μαθητές να αναπτύξουν, γρήγορα και πιο εύκολα ,αναγνωστικές δεξιότητες ,καθώς μαθαίνουν να αναγνωρίζουν άμεσα τη συλλαβή (σαν σύνολο και ξεφεύγουν από το στάδιο τ και ο –>το), δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να καταλάβουν πιο εύκολα τη λέξη που διαβάζουν.

Τα πινακάκια

1α

Πινακάκια με συλλαβές  (σε μορφή word)

 

 

1 σχόλιο στο “Παίζοντας με τις συλλαβές

Τα σχόλια είναι κλειστά.