Παρουσίαση παιδικού βιβλίου

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 ” Τα φαναράκια του Αιγαίου” φώτισαν το σχολείο μας. Στη σχολική βιβλιοθήκη πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου “Τα φαναράκια του Αιγαίου”  (εκδόσεις Εύμαρος) του συγγραφέα Σταμάτη Σκαμπαρδώνη. Τον συγγραφέα αλλά και τα σημαντικότερα σημεία του βιβλίου του παρουσίασε η υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης Μανώλη Νικολέτα η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα μας.
Ο κ. Σταμάτης Σκαμπαρδώνης γεννήθηκε στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 1960, σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και αφιερώθηκε στην εκπαίδευση για 35 χρόνια. Όπως καταλαβαίνετε παιδιά ήταν δάσκαλος σε δημοτικά σχολεία όπως και το δικό μας. Πρωταρχικό ρόλο στη ζωή του παίζουν οι τέχνες και ο πολιτισμός, γι’ αυτό και σπούδασε φωτογραφία, εμπνεύστηκε και δημιούργησε μικρές και μεγάλες ιστορίες. Ένα από τα σημαντικότερα διηγήματά του είναι “Ο κ. Μενέλαος διαβάζει και γυαλίζει”  που διακρίθηκε ανάμεσα στα 10 καλύτερα διηγήματα στον διαγωνισμό του Ιανού “Η Αθήνα και το βιβλίο”. Μέσα από τις ιστορίες που γράφει προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη του για το περιβάλλον, την οικολογία και να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους για ανθρωπιστικά ζητήματα και την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων.
 Το βιβλίο “Τα φαναράκια του Αιγαίου” είναι ένα άνοιγμα ψυχής του συγγραφέα μας κ. Σταμάτη Σκαμπαρδώνη με θέμα την προσφυγιά αλλά  και τις πανανθρώπινες αξίες: αγάπη, ανθρωπιά, ενσυναίσθηση, ανεκτικότητα, ειρήνη, αρμονική συνύπαρξη των λαών και πολιτισμών. Ένα παραμύθι που δίνει νόημα αθάνατο στην αλήθεια της ζωής είναι και το βιβλίο “Τα φαναράκια του Αιγαίου”. Στην αλήθεια της ζωής των ανθρώπων που με πόνο ξεριζώνονται από την πατρίδα τους και παλεύουν να σωθούν ταξιδεύοντας σε νέους τόπους, στην αλήθεια της ζωής της προσφυγιάς που απεγνωσμένα αναζητά μία μεγάλη αγκαλιά που θα καταλαγιάσει το φόβο, το διωγμό και τη στέρηση.
Θα σας θυμίσω ότι, μία παρόμοια ιστορία ζήσαμε και εμείς εδώ στο νησί μας το Μάρτιο του 2020, όπου πλοίο με 190 πρόσφυγες στοιβαγμένους προσάραξε στην Τζια, εν μέσω καραντίνας! Πολλά παιδιά από σας με τις οικογένειές τους άνοιξαν την καρδιά τους, από την πρώτη στιγμή, προσφέροντας ρουχισμό, σκεπάσματα, φαγητό, νερό και παιχνίδια στους πρόσφυγες. Πράξεις σαν κι αυτές είναι μικρές σπίθες αγάπης που ξεπηδούν μέσα από τη μεγάλη φλόγα ανθρωπιάς του βιβλίου “Τα φαναράκια του Αιγαίου”.
Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε την εικονογράφο του βιβλίου, Άλκηστις Οικονομόπουλου που μέσα από την εμπνευσμένη εικονογράφηση της επιθυμεί να αφυπνίζει συναισθήματα αγάπης και αγωνιστικότητας και να εμψυχώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.
Ο συγγραφέας μέσα από το βιβλίο του φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της προσφυγιάς και ενισχύει την πίστη μας ότι σε κάθε σκοτεινό μπορεί να λάμψει το φως!!!
Ελπίζουμε σήμερα που τα φαναράκια του Αιγαίου θα ανάψουν και στο δικό μας σχολείο να φωτίσουν τις ψυχές όλων μας, ώστε ο καθένας από μας να γίνει φωτεινό φαναράκι δείχνοντας αλληλεγγύη και προσφέροντας αγάπη όχι μόνο στους απεγνωσμένους πρόσφυγες στους οποίους αναφέρεται το βιβλίο αλλά και κατ’ επέκταση για κάθε άνθρωπο  που βασανίζεται και προσπαθεί να επιβιώσει..
Ευχόμαστε όλοι μας τα φαναράκια του Αιγαίου να ταξιδέψουν και να ανάψουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας!
Ο συγγραφέας κ. Σταμάτης Σκαμπαρδώνης αφού μας ευχαρίστησε θερμά για την παρουσίαση και την φιλοξενία απευθύνθηκε στους μαθητές μας. Με ένα μοναδικό τρόπο, κινητοποιώντας τα παιδιά, παρουσίασε τους ήρωες του βιβλίου του και τα έκανε κοινωνούς με τις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης της ειρήνης και της συνύπαρξης των λαών.

IMG fdf57087f24f0f61dcb5dca31b4b8562 VIMG 20230314 105453 IMG 20230314 105611