Η φετινή γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ήταν αφιερωμένη στην τοπική ιστορία μας.
Η Στ΄ τάξη στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος της Ε.Ζ. “Ρήγας Βελεστινλής, ο συντοπίτης μας οραματιστής της ελευθερίας” και σε σύνδεση με το ιστορικό μάθημα, παρουσίασε σε μαθητές και γονείς την παράσταση με τίτλο “Ο Ρήγας Βελεστινλής, η επανάσταση στη Μαγνησία και το Πήλιο και η απελευθέρωση της Θεσσαλίας”.
Όπως τόνισε ο υπεύθυνος εκπ/κός της τάξης Νικ. Φιλάρετος: “(…) Η σημερινή εθνική επέτειος του 1821, όπως και η 28η Οκτωβρίου 1940, γιορτάζονται για να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε ότι κάτι ξεχωριστό, κάτι σπουδαίο έκαναν οι προγονοί μας. Κι εμείς, η έκτη τάξη μελετήσαμε το τελευταίο διάστημα και θα σας παρουσιάσουμε σήμερα, όσα σπουδαία έγιναν εκείνη την περίοδο, στην επανάσταση του 1821 αλλά κι αργότερα, στην περιοχή μας, τη Μαγνησία και το Πήλιο. Δηλαδή, πέρα απ’ όσα αναφέρονται στο μάθημα της ιστορίας για τους γνωστούς ήρωες τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη και τις μεγάλες μάχες στην Αλαμάνα, στα Δερβενάκια(…)
Μάθαμε καινούρια πράγματα, πως ο Ρήγας ο συντοπίτης μας εθνεγέρτης από το Βελεστίνο, δεν ονομαζόταν Φεραίος, άλλα ο ίδιος υπέγραφε Βελεστινλής. Πως μπορεί να υπήρχαν κρυφά σχολειά στην τουρκοκρατία, αλλά σίγουρα υπήρχαν και σπουδαία φανερά σχολειά, όπως το Ελληνομουσείο στη Ζαγορά και η Μηλιώτικη σχολή, που είχαν μάλιστα και σπουδαίες επίσης βιβλιοθήκες. Μάθαμε επίσης ποιοι ήταν ο Άνθιμος Γαζής, ο Κωνσταντάς, ο Γιάννης Δήμου κ.α., τα ονόματα των οποίων ξέρουμε από τις οδούς του Βόλου, όπως επίσης η 2ας Νοεμβρίου κ.α. Πως το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού ν. Μαγνησίας έπρεπε να περιμένει άλλα 50 χρόνια μέχρι να ελευθερωθεί από την οθωμανική κατάκτηση(…)”
Έτσι λοιπόν με βάση τις ιστορικές πηγές ξετυλίξαμε το κουβάρι της τοπικής μας ιστορίας που αφορά τη μεγάλη μορφή του Ρήγα, τα προεπαναστατικά χρόνια με την οικονομική και πνευματική ακμή των χωριών του Πηλίου, την περίοδο της επανάστασης, τα επαναστατικά κινήματα του 1854 και 1878, μέχρι την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας στις 2 Νοεμβρίου 1881 στο νεοελληνικό κράτος. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε αφήγηση, θεατρικά δρώμενα, παραδόσεις, ποιήματα και τραγούδια με βάση τις παραπάνω θεματικές.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Σχολική Σύμβουλος της Περιφέρειάς μας κ. Μαρία Χατζή, οι γονείς των μαθητών και φυσικά οι μαθητές του σχολείου μας.
Για την παρουσίαση συνεργάστηκαν οι εκπ/κοί: Νικόλ. Φιλάρετος (κείμενα-σκηνικά-οπτικοακουστικά μέσα), Κατ. Χατζούλη (μουσικός), Στ. Χατζηιωάννου και Νικ. Καργαδούρος.
Ν.Φ.