Εκπαιδευτική επίσκεψη στον Λυχνοστάτη

Άρωμα παράδοσης είχαν την ευκαιρία να «ακούσουν» οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης με την επίσκεψή τους στο λαογραφικό μουσείο του Λυχνοστάτη.


Η κυρία Μπαριτάκη μαζί με την ομάδα της μας ξενάγησε στο σπίτι της γιαγιάς της. Μικρό, λιτό με δυο δωμάτια όλα και όλα. Τα σκεύη της φτιαγμένα όλα από τεχνίτη χέρια και τα σκεύη της παρμένα από τη φύση. Μα σαν πέρασαν τα χρόνια, το σπιτικό της μεγάλωσε, γέμισε με φτιασίδια και δαντέλες, όμορφα στολισμένες και άλλες τόσες στο μπαούλο κρυμμένες για να ‘χει καλό τυχερό…


Κι ύστερα συνεχίσαμε στο παλιό σχολειό. Κάτσαμε στα ξύλινα θρανία παρακολουθώντας μάθημα καλλιγραφίας. Αφού είδαμε τα σύνεργα του μαθητή και του δασκάλου, το μικρό κουδουνάκι χτύπησε για να βγούμε διάλειμμα.

Τέλος ξεναγηθήκαμε στον αλευρόμυλο του παππού. Εκεί που όλη μέρα κόπιαζε για να βγάλει το ψωμί του, μα η σκέψη του ήταν αλλού… Να ταιριάζει στίχους, όμορφα λόγια για την κυρά του, μαντινάδες τις λέμε εδώ στην Κρήτη.

Παλιές μνήμες γύρισαν στο μυαλό μας . Ιδιαίτερα σε μας τους μεγαλύτερους, που ξέρουμε καλά πως εκείνα τα χρόνια, αν και δυσκολότερα, έκρυβαν σοφία, αφοσίωση και ευγνωμοσύνη με τα λίγα που τους δίνονταν.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση