Ταξιδεύοντας στα αστέρια

7 8 115 16Μια πολύ όμορφη δράση υλοποιήθηκε στις 11/05/2022 στο σχολείο μας. Στο πλαίσιο της θεματικής «Δημιουργώ- Καινοτομώ», με τίτλο «STEAM- και η Γη γυρίζει…» των  εργαστηρίων δεξιοτήτων της Α΄ Δημοτικού η κ. Αρετή Τσιώλη, δασκάλα του τμήματος, οργάνωσε μια διαδικτυακή  συνάντηση με την Δρ. Μαρία Χαρίση.  Στην εξ αποστάσεως επικοινωνία είχε την ευγενή καλοσύνη να προσκαλέσει και την Ε΄ Δημοτικού, η οποία εκπονεί εργαστήριο με παρόμοια θεματική μέσω του eTwinning προγράμματος που συμμετέχει «STEAM-Στη γειτονιά του Ήλιου». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η συνάντηση έγινε διασχολική με τη συμμετοχή και τάξεων του Δ.Σ. Αδριανής-Νικηφόρου Δράμας αλλά και του νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού μας. Έτσι, Η.Π.Α.-Γόμφοι και Δράμα συνεργάστηκαν για την προαγωγή των καλύτερων εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων.

Η Δρ. Μαρία Χαρίση είναι αστροφυσικός και εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Vanderbilt των Η.Π.Α. Η έρευνά της επικεντρώνεται σε διπλά συστήματα υπερμεγεθών μελανών οπών που δημιουργούνται από συγκρούσεις γαλαξιών. Μεγάλωσε στην Πύλη Τρικάλων και σπούδασε φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην αστρονομία στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια εργάστηκε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech). Ήταν, λοιπόν, τεράστια η χαρά μας όταν δέχθηκε να παρουσιάσει στους/στις μικρούς, -ές μας μαθητές,-ριες μερικά στοιχεία για τον γαλαξία μας, το ηλιακό μας σύστημα, τους πλανήτες και τους δορυφόρους τους.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα ταξίδι στον πλανήτη μας, ενώ συνεχίστηκε με μια ευφάνταστη και αξιολογότατη ξενάγηση στο ηλιακό μας σύστημα, στους  γαλαξίες, στις αποστάσεις και στις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε πλανήτη. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, διασκέδασαν και έθεσαν τις απορίες τους, οι οποίες και απαντήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το διδακτικό προσωπικό και οι μαθητές, -ριες των δημοτικών σχολείων που συνεργάστηκαν θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τη Δρ. Μαρία Χαρίση για την ευγένεια, την καλοσύνη, την αποτελεσματικότητα, την αμεσότητα και το πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον που επέδειξε κατά τη συνεργασία μας.

Γκρίμπας Βασίλειος

Εκπ/κός ΠΕ 70 (Ε΄ τάξη)

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.