Feed
Άρθρα
Σχόλια

Μήνυμα από την εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κ. Αναστασία Καριπίδου

για τα παιδιά μας και για όλη την οικογένεια,

με την ευχή να ανταμώσουμε γεροί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να  επικοινωνήσω μαζί σας, έστω και με αυτόν τον τρόπο, περιμένοντας όμως με λαχτάρα τη στιγμή που θα τα πούμε από κοντά.

Μέχρι τότε θα ήθελα να μοιραστούμε την ανησυχία  μας πάνω σε βασικά θέματα, όπως  η διατροφή,  το παιχνίδι και η άσκηση, τα οποία βέβαια μας απασχολούν συνέχεια, λόγω όμως των συνθηκών που ζούμε, το άγχος μας  έχει αυξηθεί.

Είναι μεγάλο στοίχημα για όλους να κρατήσουμε σε υψηλό επίπεδο τις διατροφικές μας συνήθειες. Μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς κ.ά. είναι απαραίτητη για την υγεία μας, κάτι που το αντιλαμβανόμαστε ακόμα περισσότερο τώρα.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι, να καταφέρουμε να έχουμε για τα παιδιά μας, ένα πρόγραμμα στον χρόνο που θα αφιερώνουν καθημερινά στα διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια στον υπολογιστή.

Σίγουρα είναι πολλά αυτά που έχετε κάνει πάνω σε αυτά τα δύο ζητήματα. Δύο δοκιμασμένες τεχνικές που με υπομονή και επιμονή και μαζί με τη συζήτηση και το σωστό παράδειγμα από την πλευρά μας, έχουν αποτελέσματα είναι, από τη μία να βγάζουμε όλοι μαζί το πρόγραμμα της εβδομάδας και στο φαγητό και στις ώρες παιχνιδιού, και από την άλλη, να διαβάσουμε όλοι μαζί από έγκυρες πηγές και ιστοσελίδες, τι προτείνουν και γιατί πάνω σε αυτά τα θέματα οι ειδικοί επιστήμονες.

Η οργάνωση της ημέρας, θα μας βοηθήσει ώστε να καταφέρουμε να κρατήσουμε το πρόγραμμα που βάλαμε. Επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια από παλιά όπως, τρίλιζα, παντομίμα, κρεμάλα, SOS, όνομα–ζώα-φυτά, ο κρυμμένος θησαυρός, επίσης κατασκευές, μαγειρέματα, ταινίες, χορός, γυμναστική, διάβασμα, ζωγραφική κ.ά. που μαζί με αυτά που έχετε σκεφτεί  και πραγματοποιήσει, μας κάνουν να περνάμε όμορφα και να ξεφεύγουμε από το δίπτυχο φαγητό/ηλεκτρονικά μέσα.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι να αυξήσουμε και τον χρόνο κίνησης, κάτι το οποίο αποτελεί, όπως και η διατροφή, μέσο για την προάσπιση της υγείας μας σε όλα τα επίπεδα (σωματικό, ψυχικό, συναισθηματικό).

Τι μπορούμε να κάνουμε; Καθημερινό περπάτημα τουλάχιστον για 30 λεπτά, με την προϋπόθεση να μην συντρέχουν λόγοι υγείας και τα παιδιά να συνοδεύονται πάντα από τους γονείς. Όταν ο καιρός το επιτρέπει και ακολουθώντας πιστά τις απαραίτητες οδηγίες, το περπάτημα θα μας βοηθήσει να έχουμε τις ευεργετικές ωφέλειες του ήλιου και της άσκησης.

Όσοι έχουμε την τύχη να  διαθέτουμε αυλές, μπορούμε να τις χαρούμε, πάλι βέβαια ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται και πάντα τα παιδιά να είναι υπό την επίβλεψη των γονιών τους. Τρέξιμο, μηλάκια, πάσες, ποδήλατο και άλλα πολλά που θα σκεφτεί ο καθένας μας,  με την προϋπόθεση να μην κρύβουν κινδύνους και με αυστηρό έλεγχο του χώρου από τους γονείς.

Τι κάνουμε όμως στην περίπτωση που είμαστε μέσα; Όλο αυτό το διάστημα  είμαι σίγουρη ότι κάνατε πολλά.

Σταθερή αξία στη ζωή μας είναι και ο χορός. Παραδοσιακός ή μοντέρνος, βάζουμε τη μουσική μας και χορεύουμε.

Είναι σημαντικό για όλους μας,  γονείς και παιδιά να γυμναζόμαστε, όταν φυσικά δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας. Εξάλλου μην ξεχνάμε και την πολύ όμορφη πρόταση: Δεν σταματάμε να παίζουμε, επειδή μεγαλώνουμε, αλλά μεγαλώνουμε, όταν σταματάμε να …παίζουμε!

Έχουμε συνεργαστεί άψογα όσες φορές χρειάστηκε και σε θέματα διατροφής και ανταπόκρισης  σε μέρες παιχνιδιού. Είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να το προσπαθήσουμε και τώρα.

Θα ήθελα  να κλείσω με ένα  τραγούδι από το παραμύθι “Ο  Μάγος του Οζ”:

Χρειάζεται καρδιά, να ‘χουν αγάπη τα παιδιά.

Χρειάζεται μυαλό, μα να δουλεύει για καλό.

Το θάρρος ωφελεί σαν η ανάγκη το καλεί.

Μα τίποτα από όλα αυτά, τίποτα από όλα αυτά, τίποτα από όλα αυτά

άμα δεν είμαστε μαζί, γιατί …μονάχος του κανείς δεν ζει.

                Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

                Με αγάπη και εκτίμηση, κ. Αναστασία

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων