Feed
Άρθρα
Σχόλια

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκπαιδευτική επίσκεψη της Στ΄ τάξης του σχολείου μας στην Αθήνα, από τις 10 έως τις 12 Μαΐου. Ήταν ένα τριήμερο γεμάτο με νέες εμπειρίες και μέσα σε λίγες ημέρες επισκεφτήκαμε τα πιο σημαντικά σημεία της ελληνικής πρωτεύουσας.

 

Το Σάββατο από νωρίς το πρωί ήμασταν στην δυτική είσοδο της Ακρόπολης, περιμένοντας υπομονετικά να έρθει η σειρά μας για να μπούμε στην Ακρόπολη, λόγω της  εξαιρετικής πολυκοσμίας. Για τα παιδιά και τους συνοδούς γονείς που ανέβαιναν για πρώτη φορά στην Ακρόπολη  ήταν μια σημαντική στιγμή της ζωής τους. Ευχόμαστε, όλοι να έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν κι άλλες φορές τον ιερό βράχο και το πιο σημαντικό και διάσημο μνημείο της αρχαίας Ελλάδας, τον ναό του Παρθενώνα.

Διαβάστε εδώ για την Ακρόπολη και τα μνημεία της

Αφού κατεβήκαμε από τον ιερό βράχο και αφού διασχίσαμε την πιο διάσημη οδό της Αθήνας, ή καλύτερα τον πεζόδρομο πλέον της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κατευθυνθήκαμε προς το Μουσείο Ακρόπολης. Είναι ένα σύγχρονο μουσείο με εξαιρετικά λειτουργική αρχιτεκτονική. Στους τρεις ορόφους του φιλοξενούνται εκθέματα που βρέθηκαν στην περιοχή επάνω και γύρω από τον λόφο της Ακρόπολης.

Μετά από ένα διάλειμμα για φαγητό και ξεκούραση, έφτασε η ώρα για την επίσκεψη στη Βουλή, λόγος για τον οποίο και πραγματοποιήθηκε η τριήμερη εκδρομή της Στ΄ τάξης. Αρχικά παρακολουθήσαμε ένα βίντεο για την ιστορία του κτιρίου της Βουλής. Στη συνέχεια πήγαμε στην αίθουσα εκθέσεων της Βουλής όπου γινόταν έκθεση αφιερωμένη στον Ρήγα Φεραίο, τον «σπορέα της ελευθερίας». Επισκεφτήκαμε τέλος την εντυπωσιακή Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου οι βουλευτές προτείνουν, συζητούν και ψηφίζουν τους νόμους της χώρας μας.

Διαβάστε την ιστορία του κτιρίου της Βουλής

Μετά την έξοδό μας από τη Βουλή, πήγαμε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, μπροστά από το κτίριο της Βουλής και παρακολουθήσαμε την αλλαγή φρουράς που γίνεται ανά μία ώρα. Φύγαμε στη συνέχεια από την πλατεία Συντάγματος και διασχίσαμε την άλλη διάσημη οδό της Αθήνας, την οδό Ηρώδου Αττικού που είναι πίσω από τη Βουλή. Εκεί βρίσκονται το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, όπου μένουν και εργάζονται αντίστοιχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της χώρας. Στο τέλος της οδού βλέπει κανείς το Ζάππειο Μέγαρο, καθώς και το Παναθηναϊκό Στάδιο, γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο, όπου έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Την τελευταία ημέρα της εκδρομής μας ξεκινήσαμε τις επισκέψεις μας από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, κτίριο γνωστό και με την ονομασία Παλαιά Βουλή. Στο σημαντικό αυτό μουσείο φυλάσσονται πολύτιμα αντικείμενα και ιστορικά κειμήλια από τη νεότερη ιστορία μας.

Επισκεφτήκαμε στη συνέχεια τον προαύλιο χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας όπου συνέβησαν τα γεγονότα με την  εξέγερση των φοιτητών κατά της χούντας και όλα όσα δραματικά ακολούθησαν. Δυστυχώς πολύ κακή εντύπωση έκανε σε όλους μας η έλλειψη φροντίδας και διαμόρφωσης του ιστορικού αυτού χώρου.

Τελευταία επίσκεψη της εκδρομής, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το πιο σημαντικό και μεγάλο μουσείο της Ελλάδας. Αν και κουρασμένοι, είδαμε από κοντά και απολαύσαμε τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από τις Μυκήνες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη Θήρα κ.ά.

Διαβάστε για το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

Το ταξίδι μας στην Αθήνα ήταν ένα ταξίδι στην Ιστορία και τη Δημοκρατία. Ευχόμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να γίνουν στο μέλλον συνειδητοποιημένοι πολίτες.

(κείμενα από κ. Βασίλη Βασιλειάδη)

Αφήστε μια απάντηση

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων