Feed
Άρθρα
Σχόλια

Ο πολιτισμός είναι δημιούργημα των ανθρώπων. Τον αντιλαμβανόμαστε και τον ζούμε καθημερινά γύρω μας. Η γλώσσα, η θρησκεία, οι συνήθειες, η παιδεία, οι τέχνες, οι επιστήμες και η τεχνολογία είναι ο πολιτισμός μας. Είναι τα σημαντικά  και τα μεγάλα, τα απλά και τα καθημερινά. Τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε, ο τρόπος που μιλάμε ,  που διασκεδάζουμε, που συμπεριφερόμαστε , είναι ο πολιτισμός μας.

Η  Δ1΄τάξη είχε την ευκαιρία στα  πλαίσια του μαθήματος  “Μελέτη Περιβάλλοντος ” να ασχοληθεί με το πολιτισμό και την παράδοση. Τα παιδιά δημιούργησαν μια μικρή λαογραφική γωνιά στην τάξη. Έφεραν από το σπίτι τους αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν παλιά: φανάρι (χώρος συντήρησης φαγητού, σίδηρο με κάρβουνα, ραδιόφωνο, πικ-καπ, γουδί, μύλο του καφέ, δρεπάνι, ταγάρια, ζυγαριές, λάμπες πετρελαίου, παιχνίδια (λαλίτσες), κοσμήματα, εργόχειρα, φωτογραφίες, χρήματα,  παραδοσιακές φορεσιές , υφαντά και πλεκτά, ασημικά και εξαρτήματα αργαλειού.

Στις αρχές του Δεκέμβρη παρουσίασαν την έκθεσή τους στις άλλες τάξεις και στους γονείς, σε μια εκδήλωση που έγινε γι΄αυτό το σκοπό.Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τη χρήση των αντικειμένων αυτών και να τα κάνουν σύγκριση με τα σημερινά.

Στο τέλος της εκδήλωσης γεύτηκαν παραδοσιακά γλυκά,(γκιουζλεμέδες, λαλαγκάκια, μιλίνα, ρυζόπιτα,μικίκια) , τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Όλοι ευχαριστήθηκαν. Τα παιδιά έμαθαν και παρουσίασαν, οι γονείς καμάρωσαν και οι γιαγιάδες θυμήθηκαν και συγκινήθηκαν.

Ευχαριστούμε τους γονείς που μας τίμησαν και έφτιαξαν τα υπέροχα γλυκά και τις γιαγιάδες Ζαμπάκη Δ., Νάτσου Ζ., Κοντογιάννη Ξ., Ζίγρα Ν., Τσαρούχα Δ., και τις θείες Μπουλανίτου Δ. και Ζίγρα Φ.

Από την κ. Ασημακοπούλου Ελένη

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Η φράση “στην υγειά μας” αποκτά ιδιαίτερο νόημα όταν βρίσκεται κανείς άρρωστος, ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές, χαρούμενες, χριστουγεννιάτικες μέρες.

Αυτήν τη στιγμή, αναρρώνω στο σπίτι μου μετά από την εγχείρηση θυροειδούς στην οποία υποβλήθηκα στο νοσοκομείο “Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης. Ευχαριστώ το γιατρό μου,  χειρούργο του νοσοκομείου Ι. Κουτελιδάκη που τόσο καλά με ενημέρωσε, με πρόσεξε και βγήκα από αυτήν την περιπέτεια χωρίς πρόβλημα στις φωνητικές χορδές.

Μου λείψανε οι φωνούλες των μαθητών και των μαθητριών μου, οι μέρες της προετοιμασίας της γιορτής των Χριστουγέννων, οι παιδιάστικες φωνές που τραγουδούν Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, η εορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν αυτά τα μικρά αγγελούδια. Ίσως δεν μπορεί κανείς να το καταλάβει αν δεν το στερηθεί.

Δόξα στο θεό, όλα πήγαν μέχρι στιγμής κατ’ ευχήν και ευελπιστώ με τη νέα χρονιά να βρίσκομαι στη θέση μου. Ευχαριστώ τους μικρούς μου μαθητές και μαθήτριες που προσεύχονταν για μένα, τους ευχαριστώ για τις ευχές τους και τις ζωγραφιές τους.

Καλά Χριστούγεννα.

Ασημακοπούλου Ελένη

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων