Ενημέρωση για τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής

Στα πλαίσια των εσωτερικών των Δράσεων του Δημοτικού Σχολείου Γαβαλούς στις 29/5/2024, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα Οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής από τον Διδάκτορα Διαιτολογίας-Διατροφής και καθηγητή Φυσικής Αγωγής Μπιρμπίλη Εμμανουήλ. Η Δράση περιελάβανε την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, τα οποία προετοίμασαν από το σπίτι με τις μητέρες τους παραδοσιακά τρόφιμα και προϊόντα της περιοχής με βάση το ελαιόλαδο και τα παρουσίασαν στους συμμαθητές τους. Τα παιδιά παρουσίασαν μεγάλη ποικιλία τοπικών τροφίμων και προϊόντων, όπως διάφορες χορτόπιτες  (πρασόπιτα, σπανακόπιτα, πλαστώ, κολοκυθόπιτα κλπ), προϊόντα ελιάς (χοντροελιά, καλαμών κλπ), ελαιόλαδο, τοπικά παραδοσιακά γλυκά (σκληρή ραβανί, τοπικές μαρμελάδες κλπ), καθώς και ποικιλία πρωινών γευμάτων με βάση το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το μέλι.
Κατά τη διάρκεια της Δράσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και έγινε συσχέτιση της καθημερινής διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών της περιοχής της Γαβαλούς με τα δεδομένα από την πρόσφατη μελέτη στην πέριξ της Τριχωνίδας περιοχή με τίτλο «Μελέτη Καταγραφής Λαϊκής Παράδοσης και Διατροφικών Δεδομένων στην περιοχή του Αγρινίου και της Λίμνης Τριχωνίδας» της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας από το 2022 (Leader ΠΑΑ/ΕΣΠΑ 2014-2020) με μελετητή τον Δρ. Μπιρμπίλη.
Η Δράση υποστηρίζεται από το Μεσογειακό Δίκτυο Γυναικών “Pandolea” (http://www.pandolea.it/index.php?lang=en) Διεθνούς Ένωσης που στοχεύει στην προώθηση της Μεσογειακής διατροφής, βασισμένης στην ελιά και το ελαιόλαδο, με έδρα τη Ρώμη της Ιταλίας. Το δίκτυο αυτό επιθυμεί να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε συγκεκριμένες και ποικίλες διαδικασίες/δράσεις που στοχεύουν στην εκπαίδευση των νέων για μια υγιεινή διατροφή και έναν βιώσιμο τρόπο ζωής μέσω της κατανάλωσης τοπικών προϊόντων της Μεσογειακής Διατροφής, με  πρώτο και σημαντικότερο απ’ όλα το ελαιόλαδο, και την επαναφορά των παραδόσεων και τοπικών συνηθειών.
Nell’ambito dei Laboratori e delle Attività delle Competenze della Scuola Primaria di Gavalou (Lago di Trichonida), il 29/5/2024 si è tenuta una sessione informativa sui Benefici della Dieta Mediterranea da parte del Dottore in Dietetica-Nutrizione Emmanouil Birbilis .
L’azione ha previsto la partecipazione attiva dei bambini che hanno preparato da casa con le loro madri cibi e prodotti tradizionali della regione a base di olio d’oliva e li hanno presentati ai loro compagni di scuola. Gli alievi hanno presentato un’ampia varietà di cibi e prodotti locali, come diverse torte di verdure (torta di cipolle verdi, torta di spinaci, plasto, ecc.), prodotti a base di olive e li hanno presentati ai loro compagni di classe. I bambini hanno presentato un’ampia varietà di cibi e prodotti locali, come diverse torte di verdure (torta di cipolle verdi, torta di spinaci, plasto, ecc.), prodotti a base di olive (olive grasse, olive kalamon, ecc.), olio d’oliva, dolci tradizionali locali (ravani duri, marmellate locali, ecc.), oltre ad una varietà di colazioni a base di farina, olio d’oliva e miele.
Durante l’Azione sono stati presentati dettagliatamente i benefici della dieta mediterranea ed è stata fatta una correlazione tra il comportamento alimentare quotidiano dei bambini della zona di Gavalou con i dati del recente studio nella zona intorno a Trichonida intitolato “Studio sulla registrazione della tradizione popolare e dati nutrizionali nell’area di Agrinio e del lago Trichonida” della Società Archeologica Storica della Grecia Occidentale dal 2022 (Leader PAA/ESPA 2014-2020) con ricercatore il Dott. Birbilis
L’Azione è sostenuta dalla Rete Mediterranea delle Donne “Pandolea” (http://www.pandolea.it/index.php?lang=en) un’ Organizzazione Internazionale che mira a promuovere la dieta mediterranea, a base di olive e olio d’oliva, a base a Roma, Italia. Questa rete intende creare e sviluppare specifici e diversificati processi/azioni volti ad educare i giovani ad un’alimentazione sana e ad uno stile di vita sostenibile attraverso il consumo dei prodotti locali della Dieta Mediterranea, primo fra tutti l’olio d’oliva, e il recupero delle tradizioni, dei prodotti locali e delle abitudini alimentari della regione.
IMG 0545 IMG 0544 IMG 0542 IMG 0552 IMG 0543 IMG 0541 IMG 0540IMG 0553IMG 0551IMG 0550IMG 0549IMG 0548IMG 0546IMG 0547IMG 0554

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *