9 Μαΐου: Ημέρα της Ευρώπης

Η Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) θεωρείται ως ευκαιρία εορτασμού της ειρήνης και της ενότητας στην Ευρώπη.
Στις 9 Μαΐου 1950, σε ομιλία του στο Παρίσι, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ρομπέρ Σουμάν, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.
Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε περίοδο οικονομικής, αλλά και πολιτικής κρίσης βρίσκει την Ευρωπαϊκή Ένωση η φετινή επέτειος της ιστορικής “δήλωσης Σουμάν”.
Στις μέρες μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης είναι ποικίλα και πολλές φορές δυσεπίλυτα. Το ευρωπαϊκό όνειρο βρίσκεται υπό απειλή κατάρρευσης για τα 27 κράτη-μέλη και τους 500 εκατομμύρια κατοίκους της ΕΕ.
Το στοίχημα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα είναι ακριβώς το ίδιο με το στοίχημα της Ευρώπης του 20ού αιώνα: η συνεργασία χωρίς σύνορα, η δημιουργία ισχυρών θεσμών χωρίς σύνορα. Τα παραπάνω εκφράζουν περισσότερο μια ευχή, παρά μια υπαρκτή πραγματικότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *