Εκπαιδευτική επίσκεψη-Βιωματικό Λαογραφικό Μουσείο “Λινός” .

0

Συγγραφέας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΑΜΙΛΙΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ | Κατηγορία Α ΤΑΞΗ, Β ΤΑΞΗ, Γ1 ΤΑΞΗ | , στις 22-10-2019

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 , οι Α΄, Β΄ και Γ΄τάξεις του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Βιωματικό Λαογραφικό Μουσείο “Λινός” , στο Σολομό Κορινθίας.

Ξεκινώντας την ξενάγηση μας,  μπήκαμε μέσα στο ΠΕΤΡΙΝΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ του 19ου αιωνα για να συναντήσουμε  μια παραδοσιακή ελληνική οικογένεια και τον τρόπο που ζει την καθημερινότητα της. Το σπίτι πλαισιώνουν τα υφαντά, ο αργαλειός, το τζάκι και πολλά ακόμη αντικείμενα χαρακτηριστικά της εποχής.

Στη δεύτερη αίθουσα γνωρίσαμε και μάθαμε  για τα ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ των ανθρώπων εκείνων, τα οποία η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει προσπεράσει…μολονότι έχουν παραμείνει και σήμερα ψήγματα που μας τα θυμίζουν. Εκεί συναντήσαμε τον μπαλωματή (παπουτσή) τον μαραγκό, τον σιδερά καθώς και τον αγρότη.

Μια επόμενη αίθουσα αναπαριστούσε το ΚΕΛΑΡΙ,  όπου η οικογένεια φύλασσε τις σοδειές της χρονιάς για την οικιακή της επάρκεια, ελλείψει ψυγείων και λοιπών ευκολιών. Εδώ είδαμε το πήλινο πιθάρι, κανάτια και άλλα σκεύη του νοικοκυριού, ζύγια, καζάνια και πολλά άλλα.

Στον εξωτερικό χώρο ξεναγηθήκαμε σε μια αίθουσα αφιερωμένη στην ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ που διατηρεί ανάγλυφη την εποχή της αθωότητας όταν οι γενιές του 1920-30-40 ήταν μικρά μαθητούδια με τις ποδιές και το αναγνωστικό στο χέρι.

Οι εκπαιδευτικοί των τάξεων: Μακρυνικόλας Νικόλαος, Κουρεμπέ Μαρία, Ορκοπούλου Ειρήνη, Μπίσσα Παναγιώτα.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση